
-
24 jun 2024
-
Moederschap
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
5 tips voor talentontwikkeling
Talenten, gaven en passies. We hebben allemaal dingen waar we goed in zijn en waar we helemaal door aan gaan. God heeft ons allemaal zo uniek gemaakt! En met elkaar zijn we een groot kunstwerk. Iets om dankbaar voor te zijn!
Het is super mooi om te ontdekken waar je kinderen goed in zijn zodat jij ze kunt helpen ontwikkelen. Vandaag dan ook vijf praktische, mooie tips die je kunnen helpen in het proces van talentontwikkeling van je kinderen.
1. Leer ze dat zij een Kind van de Koning zijn, altijd
Geliefd, dat zijn wij en onze kinderen allemaal, ongeacht wat we doen. We zijn allemaal gelijk. Jezus vindt kinderen heel belangrijk. ‘Laat de kinderen tot mij komen, verhinder er geen een,’ zei Hij (Lucas 18:16). Kinderen zijn onbevangen, open en durven nog vaak alles te geven. Hun geloof is groot. En daar kunnen wij nog vaak wat van leren!
Het is belangrijk om onze kinderen te leren dat ze geliefd zijn, dat Jezus van ze houdt en dat ze er allemaal mogen zijn, zoals ze zijn. Dat ze die liefde niet kunnen verdienen door dingen te doen. Het is voor ons én voor hen belangrijk te weten dat onze identiteit in Hem is.
2. Laat je kind zelf kiezen
Dit betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Wat alleen vaak gebeurt, is dat wij volwassenen iets wel of niet goedkeuren vanuit ons eigen referentiekader. Houd je kind van zingen, maar vind jij het irritant? Wil je kind graag schilderen of kleien, maar heb je weerstand omdat het een rommel kan worden? Of houdt je kind van hutten bouwen, maar reageer jij daar net zo afwijzend op als jouw ouders? Of wil je graag dat je kind leert pianospelen omdat jij daar vroeger de kans niet toe had? Dan reageer je waarschijnlijk vanuit emotie of persoonlijk gemis in plaats van dat je reageert op wat je kind nodig heeft of leuk vindt. Dat kan best confronterend zijn. ;-)
Soms is het lastig te accepteren dat je kind iets heel anders leuk vindt dan dat jij zou willen, maar het is juist zo belangrijk je kind vrij te laten om hem/haar te laten ontdekken waar talenten verstopt zitten. Anders belemmer je die ontwikkeling en bestaat de kans dat het kind zijn of haar talent gaat begraven, omdat het zich niet vrij voelt het uit te leven. Help je kind waar mogelijk zijn of haar talenten te ontdekken én te ontwikkelen en geniet van het plezier dat je kind heeft!
3. Bekrachtig kinderen positief
Kinderen doen vaak hun uiterste best als ze iets uitproberen of oefenen. Ze snakken naar bevestiging en bemoediging, om aangespoord te blijven. Complimenteer op het proces (ik zie dat je verschillende kleuren hebt gebruikt, het ziet er heel gezellig uit), niet op het resultaat zodat het kind open blijft staan voor leren en niet alleen gaat voor een mooi resultaat (en daardoor misschien snel opgeeft als dat niet lukt).
Zie je jouw kind iets nog een keer proberen terwijl hij het net van zich af heeft gegooid? Misschien ben je nog chagrijnig over het gegooi, maar benoem dat het goed is dat hij het nog eens probeert. Dat stimuleert doorzettingsvermogen. Heeft je kind een passie voor tekenen, maar lijken de tekeningen allemaal op dezelfde soep van lijntjes? Maakt niet uit. Complimenteer de aanpak, de kleurkeuzes of het concentratievermogen. Door jouw positieve benadering houden ze er plezier in en kunnen ze zich verder ontwikkelen. Is jouw kind super lief voor zijn of haar broertje of zusje, de hond of de kat? Benoem die zorgzaamheid, want wie weet is jouw kind de volgende talentvolle (dier)verzorgende.
4. Maak een talentencirkel
Deze opdracht kun je goed uitvoeren met kinderen vanaf 4 jaar. Verdeel een cirkel in acht punten. Verwerk de antwoorden van onderstaande vragen in de cirkel:

Waar ben jij trots op?
Wat vind jij het allerleukste (vak) op school of het allerleukste om te doen (voor als ze nog niet op school zitten)?
Waar ben jij heel goed in?
Wat is denk je jouw talent?
Wat zou je nog willen leren kunnen?
Leuke tip: maak met het hele gezin zo’n talentencirkel en bespreek met elkaar de verschillen en overeenkomsten.
Hang de cirkels ergens op zodat je elkaar af en toe kan herinneren aan waar men goed in is. Ook leuk om te gebruiken als je kids een keer niets te doen hebben. Wie weet helpt de talentencirkel het kiezen van een activiteit!
Belangrijke noot voor ouders: als we iets bij onze kinderen zien waarin ze nog mogen groeien of wat ze zelf willen leren kunnen, volgt er altijd een hoe-vraag aan jou als ouder: Hoe kan jij als ouder je kind helpen om zijn of haar talent te ontwikkelen?
5. Schrijf in een boekje waar je kind goed in is
Koop een schrift en schrijf voor al je kinderen op waar jij ze goed in vindt, waar je hun gaven, passies en talenten in ziet. Dit kunnen talenten zijn (voetbal, muziek maken, tekenen, opruimen, zorgzaam zijn) maar ook gaven (geduld, liefde, vrede). Schrijf zo nu en dan eens een stukje over waar je die gaven en talenten in terugziet (bijvoorbeeld de dingen waar ze uren achter elkaar mee bezig kunnen zijn), of ze verder zijn ontwikkeld, waar je trots op bent. Als je dit een paar jaar doet, krijg je een heel mooi waardevol document waar je kinderen later met plezier in kunnen teruglezen.
Heb jij nog een tip of mooie ervaring omtrent dit thema? Zet het in de reacties!
Dit blog is eerder gedeeld.
De nieuwste blogs
-
jan 24, 2025Bemoediging, Geloof
Met een dankbaar hart sluit ik af
door Daniëlle KoudijsBijna negen jaar Power to the Mama’s – Tijd voor een nieuw hoofdstuk Mei 2016. (…)
Lees meer -
jan 22, 2025Blogs
Gods voorziening door het schrijven heen
door Christien KarssenDe oproep voor nieuwe bloggers voor Power to the Mama’s kwam destijds op een voor (…)
Lees meer -
jan 21, 2025Blogs
Hoop en houvast
door Petra van KruistumEnthousiast reageerde ik op een oproepje van Daniëlle, in april 2018. Ze zocht (…)
Lees meer

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |