Op Facebook kondigde ik het afgelopen week al even aan: een blogje over het boekje Bang! van Linda Klein. Een boekje wat de emotie angst vanuit een ander perspectief benadert dan de huidige Kinderboekenweek. 

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: een bang of angstig gevoel. Daar is op zich niks mis mee. Behalve als het leidt tot een beklemmende situatie die verlammend werkt. Als je er zelf geen controle meer over hebt. Kinderen moeten leren om angsten te begrijpen, er grenzen aan te geven en de bijhorende emoties te verwerken. Het boekje van Linda Klein helpt daarbij, vanuit een Bijbels perspectief.

Aanleiding tot schrijven

“Ik wilde al een hele tijd iets met emoties doen. Door het boekje Bang! en Boos! is het gelukt om een kapstok te bieden voor deze emoties en te verbinden aan de Bijbel,” aldus Linda Klein. “Angst zorgt ook voor dankbaarheid, en dat je anderen nodig hebt om er bijvoorbeeld over te praten.”

Dat laatste komt in het boekje goed naar voren. Door de opzet van het boekje, ben je als ouder samen met je kind bezig met dit thema. Je leert over wat angst is, hoe God dit ziet, wat veiligheid inhoudt etc. Samen leer je over dit thema, vanuit Bijbelse basis.

“Om aan te haken op het huidige Kinderboekenweekthema: spanning is op zich niet iets verkeerds. Iets spannend of eng vinden, draagt ook bij aan de ontwikkeling van een kind. Het gaat mis als je zelf geen controle meer hebt, als de angst je overneemt, verlamt of uitschakelt. Een nachtmerrie kan dat effect bijvoorbeeld hebben. Leren wat ‘goede’ angst is, dat is heel belangrijk,” vult Linda aan.

Opbouw boek

In het boek komen steeds een aantal thema’s voorbij. Elk thema is opgebouwd volgens een bepaald stramien: Bijbel (samen lezen, bijbellezen), doen (samen praten, tekenen, spelen of oefenen), bidden (danken, praten met en luisteren naar God).

Adviesleeftijd

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar. Als je kinderen hebt die jonger zijn (vanaf rond de 4), dan is het advies van Linda om eerst zelf het boekje te lezen en dan in woorden aangepast aan je kind de verhaaltjes te lezen. De opdrachten doen wordt dan lastiger, maar je kunt je kind zo wel helpen woorden aan emoties en gevoelens te geven.

Linda Klein is orthopedagoge, Kinder- en jeugdpsychotherapeut en klinisch psycholoog BIG.Zij is werkzaam in een praktijk voor Basis- en specialistische GGZ voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Yeah! Op Facebook en Instagram loopt van maandag 9-10 t/m woensdag 11-10 een winactie waarbij je de boekjes Bang! en Boos! kunt winnen! En ja, als je bij beide meedoet, maak je dubbel kans. 🙂 Reageer voor woensdagavond 20u. Don’t forget to follow us on social media als je geen berichtjes wilt missen!

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.