Tegelijkertijd met de komst van je kroost, zag ook een nieuwe moeder het levenslicht: jij! De keus viel op jou en je mocht ervoor gaan. Met alles wat je in huis hebt: want juist ook in het mama-zijn komen je gaven, talenten en andere kwaliteiten aan het licht.

Iedereen kent de gelijkenis die Jezus vertelde over de talenten wel. Maar in het Oude Testament staat ook een mooi stuk over hetzelfde onderwerp. In Exodus 31 lees je dat Mozes de opdracht had gekregen om een heiligdom voor God te bouwen: de tabernakel. Om de bouw hiervan uit te voeren was God op zoek naar iemand met bijzondere talenten. Zijn oog was gevallen op Besalëel, een begaafd vakman.

De HEER zei tegen Mozes: “Ik heb mijn keuze laten vallen op Besalëel (…) Ik heb hem uitzonderlijke talenten geschonken, wijsheid, vakmanschap en inzicht op allerlei gebied: hij kan ontwerpen maken en ze in goud, zilver, koper en brons uitvoeren. Hij kan stenen snijden en zetten en hout bewerken en hij beheerst ook allerlei andere vaardigheden. (Exodus 31:1-5)

Een boeiend verhaal, over een God die taken te doen heeft en mensen hiervoor heel specifiek selecteert. Doet me denken aan het moederschap! Want God had een bijzondere opdracht die uitgevoerd moest worden: kinderen het leven schenken, voeden, verzorgen, voorleven en met alle mogelijke liefde grootbrengen. En Hij zocht daar talentvolle mensen voor en kwam uit… bij jou en mij. Als je het op die manier bekijkt, kun je het verhaal uit Exodus ook als volgt lezen:

De HEER zei: “Ik heb mijn keuze laten vallen op jou. Ik heb je uitzonderlijke talenten geschonken: zorgzaamheid, liefde en inzicht op allerlei gebied. Je kunt organiseren, plannen en van je huis een gezellige en veilige plek maken. Je kunt luisteren, aanmoedigen en je kinderen het leven leren leiden. En je beheerst ook nog allerlei andere vaardigheden, zoals taarten bakken, het huishouden runnen en last but not least: je kunt knuffelen als de beste.  

Klinkt dat gek? Ik vind van niet. Want het is een lijst van willekeurige eigenschappen die jij zou kunnen hebben en dagelijks inzet in je moederschap. Misschien even wennen om er zo naar te kijken, maar net zoals werkgevers hun mensen selecteren op hun competenties, koos God jou uit omdat je Hij iets in jou gezien heeft. En langs de lijnen van jouw persoonlijke kwaliteiten is een moeder geboren waarvan er nergens ter wereld een tweede te vinden is. Uniek, onvergelijkbaar, en vooral: met zorg uitgekozen!

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit zo bij stil gestaan. God koos ons uit om talentvol moeder te zijn, hoe bijzonder is dat. En: no one can fill our shoes! Onze kids kunnen dan een onmisbare, geweldige vader hebben, toffe grootouders en verder nog wat mede-opvoeders er omheen, maar ze hebben maar één moeder, en dat ben jij. Niet dat dit nooit een pittige uitdaging kan zijn, begrijp me goed, daarover later meer. Maar wij mogen onze talenten inzetten voor het moederschap wat ons door God liefdevol in onze schoenen is geschoven…

Wat daarover te zeggen is? Ik zie een vijftal zaken over dit talentvol moederschap, die ik graag met je deel.

  • Elk mens heeft talenten gekregen, maar we hebben niet altijd door hoe bijzonder ze zijn. Dan moeten we onze ogen even opendoen. Want vaak zijn wij zo’n appelboom die het niet zo’n kunst vind om elk jaar superlekkere, sappige appels te produceren. Terwijl een perenboom het ‘m niet zou nadoen! Je kunt bijzondere talenten hebben zonder het te beseffen. Vandaar deze challenge natuurlijk, want bewustwording is altijd een eerste stap. En als je steeds meer zicht krijgt op welke talenten je allemaal in huis hebt, kun je er nog meer mee doen én meer van genieten.
  • Je talenten die in je moederschap zichtbaar worden, komen meestal niet uit de lucht vallen. Ze liggen namelijk vaak dicht bij de kwaliteiten waar je je al bewust van bent. Als je bijvoorbeeld organisatorische kwaliteiten hebt, dan heb je deze als moeder waarschijnlijk ook. En als je een buitenmens bent, geef je dat je kids ook graag mee. Muzikale mensen zijn vaak muzikale moeders en creatieve mensen zijn dat vaak ook in hun moederschap. Aan de andere kant: het is ook logisch dat als je niet van koekjes bakken of knutselen houdt, je dat ook niet ineens geweldig gaat vinden als je moeder bent. Gelukkig maar, want voor het moederschap is weliswaar veel nodig, maar je hoeft niet altijd alles in huis te hebben. Maar wat je aan talent in huis hebt, ligt vaak dichterbij dan je denkt.
  • Om beter zicht te krijgen op jouw talent als moeder, kun je jezelf deze vraag stellen: Wanneer is mijn ultieme geniet-moment met mijn kinderen? Grote kans dat jouw talenten op zo’n moment hoogtij vieren. Zo houd ik ervan als m’n kids iets nieuws leren en ik hen zie genieten van hun ontdekkingen, wat vast iets te maken heeft mijn onderwijsachtergrond. Ook houd ik ervan om lekker met hen te koken, een grote hobby van mij. En zo werkt dat ook bij jouw persoonlijke mama-kwaliteiten!
  • In de gelijkenis die Jezus vertelt over de talenten, staat iets leerzaams waar we als moeder veel aan kunnen hebben. De hoeveelheid talent die de dienaren meekrijgen, was namelijk per persoon verschillend. Datzelfde zie je bij ons als moeders: we verschillen onderling enorm in bijvoorbeeld energie, hulp uit de omgeving, karakter, financiële mogelijkheden en onze ambities buitenshuis. Daarom is het voor ons ontzettend belangrijk om niet te vergelijken en ons te richten op onze eigen, unieke rugzak aan mogelijkheden en dáár voor te gaan.
  • Dat brengt me op nóg een leerpunt uit Jezus’ verhaal. Want de arbeiders uit de gelijkenis krijgen hun beloning om één reden: ze werkten hard met hun talent en lieten zo hun talenten groeien. Dat doet me denken aan de pittige kanten van het moederschap. Want jij en ik weten dat het moederschap ook de meest moeilijke dingen bij je naar boven kan halen. Geconfronteerd worden met je eigen zwakheden, onzeker zijn over je kwaliteiten of het soms gewoon helemaal niet meer weten. Dan is de boodschap: doe het met wat je hebt en groei, dan maar tegen de verdrukking in. Geef alles wat je in huis hebt en blijf ervoor gaan. Loop er niet voor weg, maar blijf praten over je uitdagingen, wees verdrietig over je zorgen, lees eens een leerzaam boek, spreek er met je mama-vriendinnen over, zoek desnoods hulp, blijf praten met je man, doe eens een opvoedcursus en blijf vooral volhouden in gebed. Want die houding van groei, dat is waar de arbeiders in de gelijkenis hun beloning voor zagen!

Dus, lieve talentvolle moeders: je bent geselecteerd! Uitgekozen om alles wat God in je legde, te waarderen en ten volle in te zetten. Voor je gezin, voor jezelf en voor Hem die jullie maakte. Om een zegen te zijn, voor nu én in de toekomst.

Vond je deze Bijbelstudie fijn? Daar zijn we blij om! En we zijn er zuinig op. 🙂 Niets uit deze publicatie mag zonder toestemming worden gebruikt voor gedrukte of online media. Graag altijd even goed de bron vermelden als je aan dit stuk refereert. Alvast bedankt!

Fotocredits: Just Jet Fotografie & Styling

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.