U bent het licht van de wereld. Een stad op een berg kan iedereen zien. Men steekt immers geen lamp aan om er vervolgens een emmer overheen te zetten? Die lamp moet toch op een standaard staan en licht geven voor iedereen in huis? Mattheus 5:14-15 Het Boek

LET’S START!

YEAAAH! Vandaag is het zover! De nieuwe challenge start 🙂 We gaan met elkaar zes weken lang bouwen aan ons fundament als moeder, aan onze relatie met God en als je de gezinsmomenten wilt toepassen, aan het geloofsleven van ons gezin. SUPERLEUK!

HEB JE JE AANGEMELD VOOR DE VOLLEDIGE VERSIE? Om je een kleine indruk te geven van wat je te wachten staat, beschrijf ik hieronder hoe elke week is opgebouwd:

Maandag: uitgebreide bijbelstudie over het thema van de week (verschijnt ook op de site)

Dinsdag: (creatieve) verwerking van maandag

Woensdag: Worship Woensdag, ‘stille tijd’ door middel van een lied en overdenking (verschijnt ook op de site)

Donderdag: verdieping van- en reflectie op maandag, met eventueel nog meer bijbelpassages en/of een filmpje

Vrijdag: versturen van de gezinsmomenten met daarbij korte overdenking over het hoe en waarom (tip: lees ze vrijdags in de loop van de dag goed door zodat je bijv. zaterdag of zondag goed voorbereid je gezinsmoment kunt plannen)

Zaterdag: zaterdagpost, op basis van de gebeurtenissen in de afgelopen week een persoonlijk blog (verschijnt ook op de site)

Zondag: Dankbaarheid en gebed: elke week een prachtige printable en stilstaan bij dankbaarheid en gebed 🙂Vrijdag blijdag
Elke vrijdag zal er ook een openbare weggeefactie zijn op de site, Facebook en Instagram (dat is dat icoontje van een cadeautje!). Houd daarvoor social media of de site in de gaten. We beginnen aanstaande vrijdag met een weggeefactie met het Dank & Gebedsboek. Dus… Stay tuned als je die nog niet hebt (mocht je hem wel hebben besteld, dan ontvang je hem als het goed is uiterlijk vrijdag of zaterdag).

Het thema van deze week is: Be Bright in the Light en zal Jesaja 60, Mattheus 5 en ook een stukje Psalm 119 onder de loep nemen. 

Voor nu: HEEL VEEL ZEGEN DEZE WEEK! 

Lieve groet,

Daniëlle Koudijs en de rest van het Power to the Mama’s Team

P.S. Heb je je niet aangemeld voor de volledige versie? Op maandag, woensdag en zaterdag lees je de blogs op de website. Zo krijg je toch een beetje mee. Wil je alles volgen, inclusief gezinsmomenten en downloads? Onderaan dit blog vind je een aanmeldbutton.

BIJBELSTUDIE

Sta op en schitter

Sta op en Schitter! Het zijn beroemde woorden uit Jesaja 60:1. Vaak worden ze gebruikt in een context van je talenten laten shinen en ‘doen waar je goed in bent’. Maar eigenlijk gaat het daar niet om.

Sta op en schitter want je licht is gekomen. Over jou schijnt de luister van de Heer. – Jesaja 60:1 – NBV

Sta op en schitter, want je licht is gekomen. Is gekomen. Gods Licht is er al. En je gaat al schitteren door erin op te staan, door je op Hem te richten. Geen hogere wiskunde dus, geen grote bedieningen die je op je schouders moet nemen, en al helemaal geen ingewikkelde klussen om Zijn Licht te mogen ontvangen. Zijn Licht is er al. Hij heeft al het beste met je voor. Just that. Omdat Hij van je houdt!

Voor de ander

Misschien heb je het als Christen weleens gehoord: wat jij hebt, wil ik ook! Terwijl je voor je gevoel eigenlijk niets bijzonders doet. Gewoon vriendelijk zijn. Of een glimlach naar mensen die je niet kent. Het hoeft maar iets heel simpels te zijn. Dat wat zij dan zien, is de schittering van Jezus in jou. En juist met die schittering kan je verschil maken. Dit zie je ook terug als je verder leest:

1 Sta op en schitter, want je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer. 2 Duisternis bedekt de aarde, en donkerte de naties maar over jou schijnt de Heer, Zijn luister is boven jou zichtbaar. 3 Volken laten zich leiden door jouw licht, koningen door de glans van jouw schijnsel.

Maar wat kunnen wij als moeder nou leren van deze tekst en heel Jesaja 60?
Even herhalen van vorig jaar: Jesaja 60 gaat over Jeruzalem. De stad ligt op z’n gat, er gebeuren allemaal dingen die niet oké zijn en de mensen zijn niet positief. De schrijver vergelijkt de toestand van de stad met een vrouw die in zwaar weer zit en bij de pakken neer zit. God gebiedt haar op te staan in Zijn licht (sta op is gebiedende wijs) en zich te richten op Hem. Want dan zal ze gaan schitteren en een voorbeeld zijn voor velen, zodat het nieuwe Jeruzalem ontwaakt.

Daar zit juist het punt voor ons. Soms zien we onze bestemming of onze talenten niet meer door omstandigheden of de drukte van de dag die ons neerhalen. Als moeder heb je nou eenmaal duizend taken te doen. Maar zeker ook in de hele normale dingen kun je schitteren voor en door Hem.

Drie punten

Het is de moeite waard heel Jesaja 60 eens te lezen als je wilt weten wat er kan gebeuren als je in Zijn licht gaat staan. Het hoofdstuk leert ons eigenlijk drie dingen:

  1. Je hebt deze wereld iets te bieden (vers 1) Sowieso ben je moeder en heb je de zorg voor je kinderen. In die rol alleen al mag je schitteren, want ook dat heeft God je gegeven. Vind je dat moeilijk? Dan is het goed om in gebed met God te praten over dat wat je lastig vindt en Hem vragen om concrete hulp. Naast het moederschap heeft iedere vrouw (en ook man) unieke talenten en eigenschappen gekregen van God waarmee je mag schitteren voor Hem. Misschien weet je al wat dit voor jou is en ben je er al mee begonnen. Misschien verlang je ernaar maar zie je het nog even niet. Dan is dit onderwerp extra belangrijk voor jou. Blijf in Zijn licht opstaan en leg je verlangens in gebed bij God. Misschien ga je er de komende weken wel meer over ontdekken!
     
  2. Je hebt een grotere invloed dan je denkt (lees verder vanaf vers 4) Als Jeruzalem zou opstaan in Gods Licht en zich tot Hem zou wenden, zou de daarmee gepaard gaande schittering wereldwijde invloed hebben. Dat wat je uitstraalt als je in Zijn licht gaat staan, doet namelijk iets met een ander. Door je op Hem te richten en te ervaren hoeveel Hij van je houdt, kan je echt tot diep in je hart veranderen. Zijn perfecte licht weerkaatst als ware op jou. Zijn schittering op jou trekt anderen aan en kan weer anderen veranderen. Alleen al met een simpele glimlach aan een onbekende kun je iets van Jezus in jou laten zien. Laat staan wat je je kinderen kunt laten zien. Besef dus goed dat wat je doet in jouw rol als moeder (of vader, opa, oma, etc.), van invloed is op jouw gezin!
  3. Je hebt de Heer nodig om jou te laten schitteren (dit lees je in vers 16 – 19). In dit hoofdstuk lees je het duidelijk. “Je zal weten dat ik de Heer je Redder ben, je Bevrijder, de Machtige God van Jakob,” staat er in vers 16b. Soms lijkt dat nog ver weg, als de omstandigheden moeilijk en uitzichtloos zijn. Juist dan is het extra moeilijk om op te staan, kijk maar naar de vergelijking die wordt gemaakt met de vrouw die in zwaar weer zit en bij de pakken neer zit. Maar in het dal helpt God je altijd opstaan. Sterker nog: Hij wil dat je opstaat. En wanneer je weer floreert en schittert door vreugde, realiseer je je nog meer hoe groot Hij is en wat een wonder het eigenlijk is dat je daar bent waar je bent. Houd moed en vertrouwen en strek je uit naar Zijn licht als je er doorheen zit, want je hebt Hem juist dan nodig!

 

De kern is Jezus

Maar hoe kom je dan tot “jouw schitter”? Het derde punt is dan ook misschien wel de kern van alles: je hebt Jezus nodig om daar te komen. Zijn onvoorwaardelijke, stralende liefde helpt je om op te (blijven) staan in Zijn stralende licht, je meer te vormen naar wie je bent in Hem en te schitteren met dat wat Hij in je heeft gelegd. Gewoon zoals je bent in Hem. In de gewone, kleine en de grote dingen. Gewoon omdat in Zijn licht staan genoeg is.

Liefde & Licht

Dat is nou precies wat God wil voor ons. Hij wil ons laten opstaan in Zijn Licht zodat we Zijn Licht kunnen reflecteren in onze omgeving. Zodat we meer op Hem kunnen gaan lijken en Zijn Goedheid en Liefde uitstralen en daarmee mensen aantrekken. Zodat onze harten meer en meer worden zoals Hij ons heeft bedoeld. Zodat we het Licht zijn binnen en buiten onze huizen, door Zijn Liefde.
 
Huizen vol Liefde, huizen vol Licht. Dat is het thema van deze challenge. 42 dagen lang gaan we met elkaar Gods Woord hierover ontdekken. Ons doel? Dichter bij Jezus zijn in onze huizen, een groter Licht worden in ons eigen huis en meer Licht uit ons huis laten schijnen. Want Jezus zegt zelf in Mattheus 5:16;

16 Laat daarom ook uw licht voor alle mensen schijnen. Als zij dan de goede dingen zien die u doet, zullen zij uw Hemelse Vader eren. – Het Boek

Voor alle mensen

Die woorden van Jezus zijn wel cruciaal. Alle mensen. Er staat niet: alleen de armen of de zieken. Of alleen die mensen die ik leuk vind. Nee. Er staat alle mensen.
 
Bergrede

In de Bergrede vertelt Jezus over de wetten van Mozes (lees maar vanaf Mattheus 5:17). Hij geeft er eigenlijk een verdiepingsslag aan. Het gaat niet alleen meer om gehoorzaam zijn in daden, maar ook gehoorzaam zijn in je geestgesteldheid, gevoel en overtuigingen. En dat vergt een andere aanpak!
 
Deze week en komende weken gaan we daar dieper op in. Maar eerst gaan we kijken naar Gods Licht dat al zichtbaar is in ons leven. 

Be Bright in the Light

Hoe dan?
Het begint zoals gezegd met bij Hem zijn. Laten we dat de komende zes weken nou elke dag gaan doen 🙂 Maar ook Zijn schittering leren zien, ook al denken we dat het er niet is, is belangrijk. Hoe je daar precies handen en voeten aan kunt geven? Daar gaan we morgen mee verder.

Liefs Daniëlle 

P.S. Tijdens de challenge schrijven we de bijbelteksten uit om het jou gemakkelijk te maken. Natuurlijk is het mooi en ook prima om in je eigen Bijbel of favoriete vertaling de tekst terug te lezen!
P.S.2. Soms herhalen we wat stukjes uit de challenge van vorig jaar. Gewoon omdat ze al zo duidelijk uitgewerkt zijn en we er niks beters voor konden bedenken. 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.