“Hey Daan, heb jij nog babykleertjes van de jongens? En hydrofieldoeken? Ik heb net een bevalling gedaan bij een Eritrese mevrouw maar ze hebben echt bijna niks.” Het is een appje van een bekende van ons, kraamverzorgster.

Oh nee! Ik heb alles weggegeven aan Pro Deo (een soort weggeefwinkel van onze kerk, red.), dus ik heb niks meer. Wat sneu nou!

Ik druk op verzenden en ga verder met het versturen van mailtjes naar het Power to the Mama’s team en het plannen van de laatste challengeweek. Maar het zit me niet lekker. De gedachte dat zo’n baby’tje zonder goede basisvoorraad kleertjes en verzorgingsproducten begint, dat trekt mijn moederhart gewoon niet. Ik app erover in de Power to the Mama’s groepsapp en stuur vervolgens die bekende nog een appje.

Hey ben ik weer. Ik ga straks wel een paar  rompers voor het kindje kopen. Want dit kan ik niet negeren. Als moeders onderling help je elkaar waar je kan.

Juist deze week gaat over uitdelen en het licht zijn. Dat de wereld Licht nodig heeft, dat is duidelijk. En Gods Licht verspreiden kan op veel manieren. Het frustreert me als het op een manier is die ik niet kan bewerkstelligen. Bijvoorbeeld als de oplossing zit in dingen die (veel) geld kosten. Helaas hebben we dat niet en moeten wij thuis ook wat zuiniger aan doen. Maar als ik dan een fundraising van een goede bekende voorbij zie komen voor het behandelen van strottenhoofdkanker, baal ik ervan dat ik die laatste paar duizend euro niet even makkelijk kan overmaken. Dat ‘het systeem’ zo werkt. En als ik lees van al die daklozen die geen warm onderkomen hebben of te weinig kleding hebben, zou ik ze graag allemaal willen kleden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Soms lukken dingen ook wel. Dankzij een gulle gift uit het team, een kleine bijdrage van mij en de kraamverzorgster heeft het pasgeboren ventje alsnog een goede start met een compleet basispakket. En misschien hebben jullie nog onthouden dat er geld gespaard is in de weggeefpot sinds 13 oktober?

Power to the Mama’s doneert deze week €100,- aan Stichting het Vergeten Kind en €100.- aan het Leger des Heils zodat zij hun goede werk in deze feestmaand nog wat beter kunnen doen. Ook al lijkt het bijna niks in verhouding tot de nood die er is, iets doen is beter dan niets doen. En ik ben ontzettend dankbaar en trots dat we dit kunnen doen als platform! Dus iedereen die een aankoop heeft gedaan in de webshop, dankjewel.

Licht zijn is meer dan geld geven

Ik ben ervan bewust dat niet alles op te lossen is met geld. En ik moet er ook absoluut voor waken dat geld de focus wordt in dit soort gevallen. Want het licht zijn zit hem in zoveel meer dingen. Misschien nog wel meer in andere dingen dan in geld geven. Het goede doen heeft lang niet altijd te maken met een goed gevulde portemonnee. Het zit hem ook in een goed woord voor de ander, een kaartje naar een zieke, oudere of eenzame, een maaltijd voor een pas bevallen moeder, de hond uitlaten voor een ander, iemand uitnodigen voor een kop koffie, een vriendelijke lach, een ochtend de kinderen van een ander verzorgen zodat de moeder/ouders wat tijd voor zichzelf hebben, een uitnodiging voor de kerstnachtdienst, met die buren verderop eindelijk eens kennismaken… die dingen zijn niet te koop maar vragen om hele andere kwaliteiten en eigenschappen.

Zoals Joanneke schreef, geeft God iedereen z’n eigen manier van het licht zijn. Met eigenschappen, mogelijkheden en talenten die daarbij horen. Die bij jou passen, ook al moet je daarvoor soms uit je comfort zone. Ga op zoek naar wat jij hebt gekregen en verspreid daarmee het licht in deze wereld. Dat is namelijk sowieso door niemand te koop en daardoor meer dan uniek.

Ik hoop dat jullie veel licht mogen verspreiden op jullie eigen manier zodat de wereld God zal zien in al Zijn Glorie.

P.S. Aan de fundraising hebben we privé een kleine bijdrage gedaan, dit staat in z’n totaliteit los van Power to the Mama’s. Toch benieuwd naar het verhaal? Klik dan hier.

 

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.