Weet je nog, die tijd dat je gewoon elk gewenst moment de deur uit kon stappen? Spontane wijntjes met een vriendin? Zwoele zomeravonden in het park met wie er toevallig zin had? Een film kijken terwijl die nog in de bios draaide, in plaats van op de bank met een dvd of Netflix?

Het lijkt zo lang geleden, een vorig leven. Sinds ik kinderen heb, ben ik een stuk huismusseriger geworden. Een avondje weg vereist nu planning met bijna militaire precisie, en niet alleen van mijn kant. Agenda’s trekken, soms oppas regelen, hopen dat niemand ziek, zwak, misselijk of jengelig gaat doen.

Drie ons sociaal leven graag

Ik hou mijn ‘schrijfonderwerpen’ bij in een lijstje op mijn telefoon. Toen ik besloot dat sociaal leven wel een geschikt item was, zette ik het er dus bij. Pas een paar uur later kwam ik erachter dat het niet op mijn schrijflijst, maar op mijn boodschappenlijstje terecht was gekomen. Hoe heerlijk zou dat zijn? Gewoon naar de winkel om de hoek en dan drie ons Sociaal Leven bestellen. U hoeft het niet in te pakken, ik neem het zo wel mee…

Ook voor deze tijd als jonge ouders waarin er minder ruimte is voor sociale contacten geldt natuurlijk ‘het is een fase’. En ik ben niet de enige die in die fase zit. Veel van mijn vriendinnen ook. Vriendinnen die ik dus ineens heel weinig zie, behalve op Facebook en Instagram dan.

Dat is meteen ook mijn valkuil

Als ik me verveel, of een beetje alleen voel tussen de legoblokjes, hydrofiele doeken, bijtspeeltjes en knutselspullen, grijp ik makkelijk naar mijn telefoon. Zo makkelijk dat ik dan social media gebruik om mijn eenzaamheid te verdrijven, terwijl er voor mijn neus een kleuter zit die mijn volledige aandacht verdient.

Een nieuw leven betekent ook een nieuw sociaal leven. Soms met dezelfde mensen, maar wel met andere verwachtingen. Van mezelf, van mijn kinderen en van mijn vrienden en familie. Het vraagt om een nieuwe manier van leren ‘connecten’. Zodat ik niet alleen maar mama ben, maar ook vriendin, echtgenote, zus, collega. Na bijna 5 jaar moederschap ben ik dat nog steeds aan het leren.

Dat betekent ook: leren open en kwetsbaar te zijn, hulp te vragen, alleen te zijn en dus mezelf leuk genoeg gezelschap te vinden. Maar vooral: geduld leren te hebben.

Gelukkig is er altijd die Beste Vriend. God wijkt nooit van mijn zijde. En Hij wil me vast wel wat tips en trucs leren over het zoeken van verbinding. Dan zet ik nu de computer weer uit en sleep ik mijn kleuter achter de iPad vandaan. Even écht contact maken!

Dit blog verscheen eerder in het boek Powertalks.

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.