Jolanda Koornstra van Gift Of Life Vrouwen schreef weer mee voor deze maand. Met dit super mooie stuk als resultaat. Over dapper zijn, Koningin Ester en de struggles van je mooi voelen. 

Online aankopen doen, een ware uitkomst. Zeker als je in een polderdorp woont en opgroeiende tieners in huis hebt, die steeds meer hun eigen inkopen doen. Ons adres is dan ook een vaste stop geworden voor de pakketdienst. Jammer alleen dat zaterdagochtend 8 uur een ideaal bezorgmoment lijkt te zijn. En dát is helaas iets wat opgroeiende tieners niet aanspreekt. Manlief ligt diep in slaap en hoort niets, dus blijft moeder over.

Bij het geluid van de bel spring ik direct uit bed. Stel je voor dat de bezorger de buren lastig valt met ons pakket op dit tijdstip. Ik gris mijn 20 jaar oude badjas met opgeborduurde teddybeer van de haak. Een kledingstuk met emotionele waarde. Sinds ik het kocht tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik eraan verknocht. Slaapdronken en met een verwilderde bos haar strompel ik snel de trap af. Ik doe een poging om enthousiast en wakker te zijn wanneer ik de deur open om de bezorger te begroeten. De jongen kijkt me wat verbaasd aan en stapt iets achteruit. Met gepaste afstand reikt hij me het pakketje aan. “Bedankt en tot ziens,” zeg ik nog steeds even enthousiast wanneer hij gauw weer verdwijnt. Waar een vrouw van twintig er nog leuk uitziet met een slaperig hoofd, kun je dat wel vergeten als je achter in de veertig bent!

Be beautiful
Dat is niet altijd vanzelfsprekend voor moeders die richting de vijftig gaan. In de loop der jaren kost het steeds meer tijd om er ‘leuk’ uit te zien. Alleen wat mascara is niet meer voldoende. Concealer en foundation horen nu standaard bij het ochtendritueel. Toen het dagelijks intekenen van de wenkbrauwen erbij kwam, was de maat vol. Ik besluit over te gaan op ‘permanente make-up’. Een schoonheidsbehandeling die eigenlijk niets meer dan een tatoeage is. Voor mijn tienerkids ben ik nu een moeder met een tattoo. Redelijk stoer toch?

Schoonheid en je mooi voelen zijn belangrijk voor een vrouw, van welke leeftijd dan ook. Als je daaraan twijfelt kan dat onzekerheid geven. In allerlei fases van het vrouw-zijn kun je het gevoel hebben die schoonheid te verliezen. De pubertijd met puisten, de zwangerschap waarin je lichaam enorm verandert, het jonge moederschap met gebroken nachten en wallen onder je ogen of de periodes dat je worstelt met je gewicht.

Vreugde en gunst
Ester was een mooie jonge vrouw. Wanneer zij samen met duizenden andere meisjes naar het paleis van de koning wordt gebracht, valt ze direct op.

Er staat:

‘Het meisje was lieftallig en mooi’ (Ester 2:7)

Naast dat ze mooi was, had ze een karakter dat opviel. Ze was een vrouw die niet alleen straalde door haar uiterlijke schoonheid, maar ook door haar innerlijk. Schoonheid zit niet alleen aan de buitenkant, dames. We weten het allemaal wel, maar ik zet het toch nog maar even zwart op wit 😉

De haremmeester is verrukt over Ester. We lezen ‘Het meisje stond hem aan en won zijn genegenheid’ (vers 9)

De HSV-vertaling zegt hier ‘ze was welgevallig en verwierf zijn gunst’. Welgevallig heeft alles te maken met vreugde geven, blij maken. Mensen zagen Ester en werden blij van haar! Gunst wil zeggen ‘voorkeur’.

Wist je dat de Bijbel vol staat met verhalen over mensen die opvallen en eruit gepikt worden? Mensen die in de gunst vallen en een voorkeursbehandeling krijgen? We zagen de vorige keer David al die als laatste, onbelangrijke, broer uitgekozen wordt tot koning. Maar ook Jozef, het lievelingetje van de vader, viel in de gunst. En denk aan Gideon, hij kwam uit de minste familie en was onzeker over zichzelf. God koos hem uit. Uiteindelijk staat er in Lucas over Jezus geschreven dat God vreugde in Hem vond en dat Hij in gunst was bij God en mensen. De ultieme boodschap van de Bijbel is dat God blij wordt van jou en dat Zijn gunst op jou is. Hij heeft jou uitgekozen, je bent geliefd.

‘In Christus immers heeft God, voordat de wereld gegrondvest werd, ons vol liefde uitgekozen.’ Efeziërs 1:4

Be brave
God zegt ‘You’re Beautiful!’ Dat geeft ons de zekerheid die we nodig hebben. En maakt dat je de dag dapper tegemoet kunt treden. Als er iemand is die dat deed, was het Ester wel. Ze deinsde niet terug en stapte over haar onzekerheid heen. Mooi en dapper!

Maandenlang heeft die aardige bezorger mij in verwilderde staat aan de deur ontmoet. Zelfs doordeweeks. Want als man en kids de deur uit zijn, duik ik – in badjas – achter mijn laptop om aan het werk te gaan. Met als gevolg dat ik de tijd vergeet. Om half 11 staart de jongen me dan nóg verbaasder aan wanneer ik dapper de deur opentrek en hem enthousiast begroet. Ondertussen is hij denk ik wel gewend geraakt aan mijn enthousiasme, badjas … en tattoo.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.