Oktober 2003 

“Wil je met mij verkering?” Na maanden contact en minstens 10 real life ontmoetingen durfde ik het eindelijk aan. Op de bordeaux gekleurde bedbank in mijn knus ingerichte studentenkamer klonk mijn ‘ja’, terwijl de herfst zijn intrede deed. Stuntelig en giebelig waren we. En ik een tikkeltje onzeker: wat nou als ik de verkeerde jongen gekozen had?  

Onze tijd begon met elkaar verkennen. Wie ben je? Wat geloof je? Wie wil je worden? En later: wat als we samen verder gaan? Past dat?  

Met mijn ‘ja’ begon de fase van verbinding. We besloten dat de wereld vanaf nu mocht weten dat wij een stelletje waren. Op dat moment geen flauw benul hebbende waarin dat zou resulteren. Op allerlei terrein namen we de tijd om onze relatie te verdiepen. We zogen ons vol met boeken over relaties, voerden gesprekken tot in de late uurtjes, bezochten een huwelijksconferentie en baden dat Hij Zijn weg voor ons liet zien. Toen de tijd rijp leek beloofden we elkaar eeuwige trouw op het stadhuis en voor God en Zijn gemeente. 

Oktober 2018 

Op mijn werk geef ik een training aan studenten die hard hun best doen om over een poosje als leidster in de kinderopvang aan de slag te kunnen. In deze training staan onder meer drie woorden centraal in relatie tot het spelenderwijs ontwikkelen van jonge kinderen: verkennen, verbinden en verrijken. 

Voor wie dit niet kent, even een beetje theorie: 

Verkennen: Even stilstaan en kijken en luisteren naar wat het kind zegt en doet tijdens zijn/haar spel. 

Verbinden: Contact maken met het kind, meegaan in zijn/haar spel en hier eventueel andere kinderen bij betrekken. 

Verrijken: Kort gezegd, iets nieuws toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld door de taalontwikkeling te stimuleren of nieuwe materialen in te brengen om het spel een nieuwe stimulans te geven.  

(Bron: Dorian de Haan, 2012)

Kortweg, de 3 V’s

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar onder een warme douche schieten mij vaak de leukste gedachten te binnen. Terwijl het water op mijn huid klettert denk ik dan opeens terug aan 15 jaar geleden. Hoe het tussen ons begon en hoe de afgelopen jaren zijn geweest. Hoe we in onze verkeringstijd onbewust druk bezig waren met bovenstaande 3 V’s. Hoe we elkaar verkenden, onszelf met elkaar verbonden en hoe onze relatie en de driehoeksband met Hem verrijkt werd. We deden onze stinkende best ons zo goed mogelijk voor te bereiden op een lang en gelukkig huwelijk. 

Opnieuw verbinden, verkennen en verrijken 

Glimlachend bedenk ik me terwijl ik de doucheknop dichtdraai, dat ik mezelf best eens mag aansporen opnieuw dat leuke vriendinnetje te zijn. Niet dat ik de ganse dag als kenau door het huis bonjour, maar een beetje bewuster mijn best doen kan geen kwaad.  

Ik besluit daarop de volgende weken bewust de 3 V’s op mijn relatie te betrekken. 

Verkennen: Wat zie ik in zijn ogen als hij thuiskomt uit zijn werk? Hoe is zijn houding? Is hij enthousiast, blij, gelukkig? Baalt hij of is hij gefrustreerd of vermoeid? Waar liggen zijn verlangens? 

Verbinden: Hoe kan ik meer met hem connecten? Ik begin er maar mee mijn telefoon wat vaker aan de kant te leggen en onverdeelde aandacht voor hem te hebben. Ik merk dat het gesprek dan vanzelf volgt en ik meer oog krijg voor wat hij nodig heeft. Mijn respect en meer tijd voor zichzelf: twee keer per week een avondje tennissen bijvoorbeeld. 

Verrijken: Iets nieuws hoef ik niet bewust toe te voegen, dat gaat zomaar vanzelf. Ik voel meer verbinding tussen ons, ervaar meer wederzijds begrip, lol en verdieping. 

Waardevol effect op onze relatie 

Zonder dat ik deze V’s met hem gedeeld heb, merk ik de waardevolle uitwerking ervan op onze relatie. Ik krijg meer waardering voor zijn bijdrage in ons gezin en zie deze waardering keihard als een boemerang terugkeren. Zo vond ik gisteren spontaan een rode roos op mijn bed. Wow, de eerste roos op mijn kussen in 15 jaar! 

Alleen al daarom verdient dit experiment het om te worden voortgezet. Volgens mij valt er samen nog veel meer moois te ontdekken. Op naar de volgende 15 leuke jaren! Afgewisseld met af en toe gemopper en een hormonale bui. 

Investeer ook in de 3 V’s 

Doe je mee? Kan ‘t zomaar zijn dat je ’s avonds een roos op je kussen vindt 😉! 

(Vergeet dan niet om tijdens een aflevering van ‘Boer zoekt vrouw’ naar de romantische roos-op-het-logeerbed-actie van boer Jaap te hinten. Dat dan wel. Het blijven tenslotte mannen. 😁) 

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Wil jij ze ontvangen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.