Soms komen boeken als geroepen. Omdat je even vastloopt in wat je doet of omdat je gewoonweg inspiratie mist. Of ergens geen kaas van gegeten hebt. Dat laatste, in combinatie met het missen van inspiratie, is hier een beetje aan de hand. Want als ‘nieuwe moeder’ weet ik gewoon nog helemaal niks van kinderen opvoeden in geloof. Deze twee boeken gaan mij helpen in het ontwikkelen van een eigen opvoedstijl en het bedenken van leuke activiteiten voor de geloofsontwikkeling voor mijn kinderen.

Boek: Moestuinmoederen

Dit boekje is erg fijn. Het heeft een fleurige uitstraling en leest lekker weg. Daarbij is het formaat erg handig en perfect voor in een tas. Niet te zwaar en niet te groot dus ook makkelijk mee te nemen naar dat bankje in die speeltuin waar je dan even 10 minuten kunt lezen tussen het opletten door. 😉

Naast dat het formaat fijn is, is de inhoud ook super prettig. De schrijfster maakt het in het begin eigenlijk al heel duidelijk. Kinderen opvoeden met geloof is als het werken in een moestuin. Het vergt liefde, geduld, aandacht en heel veel tijd. En net als met kwetsbare kleine, groeiende plantjes, moet je met dit onderwerp ook subtiel omgaan zodat er niks “knakt”. Dat alleen al lezen, zorgde bij mij voor een gevoel van verlichting. Het mag dus rustig aan.

In het boekje is er een hoop ruimte voor vragen aan jezelf. Geloof overdragen begint namelijk bij jou. Hoe is zichtbaar dat jij gelooft? Wat laat je zien aan je kids? Wat vind je belangrijk? Het zoomt eerst in op jouzelf, om vanuit daar te gaan kijken naar je gezin en kinderen. Ik denk dat dat heel goed en gezond is, om bij jezelf te beginnen.

Dit boek zet je even stil bij onderliggende vragen over jouw geloofsleven om vervolgens mee te gaan denken in het ontwikkelen van jullie eigen geloofsopvoedingsstijl. Wat wil je in je gezin doen? Wat vind je belangrijk voor je kids? De schrijfster neemt je ook mee langs mooie inspirerende en bemoedigende bijbelteksten. Ze staat stil bij de veelkleurigheid van het gezin en dat dingen ook tijd kosten om te rijpen en te groeien. Volhouden is een kernwoord

.Moestuinmoederen

Ik denk dat veel moeders en gezinnen die worstelen met het onderwerp “hoe voeden wij onze kids in geloof op?” veel aan dit boekje kunnen hebben. Zeker een aanrader dus!

Boek: Geloven met plezier

Al tijden vraag ik mijzelf af… hoe kan ik met ons jonge gezin (baby en peuter) invulling gaan geven aan het geloof? Ik wil niet alleen maar de bijbel lezen aan tafel (dat doen we nu ook al niet). Maar alleen maar de peuterbijbel zie ik ook niet helemaal als de beste oplossing. Dit boek was dan ook een beetje een soort van gebedsverhoring. Door middel van dit boek komen we er wel achter wat bij ons past en wat leuk is om te doen met die kleintjes.

Het boek geeft allerlei suggesties voor activiteiten gericht op geloofsontwikkeling. Dit kunnen opdrachten zijn waarbij je iets gaat doen, maar ook het bespreken of maken van iets is een optie. Er worden verschillende thema’s aangehaald in het boek. Bijvoorbeeld de seizoenen, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Kerst. Het wordt je daardoor makkelijk gemaakt om met je gezin iets te gaan doen rondom deze thema’s, zodat onder andere de betekenis wordt geleerd.

Het toffe van dit boek is dat het is ingedeeld in leeftijdscategorieën (0-4, 5-8, 9-12 jaar). Per leeftijdsgroep zijn er een aantal opdrachtjes waaruit je kunt kiezen. Ze sluiten mijn insziens ook echt goed aan, al is het met kinderen van 0 tot 1.5 jaar natuurlijk altijd een uitdaging. Maar gewoon lekker meedoen en kijken is natuurlijk ook al een vorm van leren!

Het grappige van dit boek is dat er veel leuke ideeën instaan voor het introduceren van tradities binnen het gezin. Ik verheug me nu al op mooie avonden waar de kids over 30 jaar nog blij op terugkijken. Tenminste, ik hoop dat dat zal gebeuren 😉

Het boek is echt inspirerend en goed uit te voeren bij peuter van 2.5. Zeker in combinatie met het boek Moestuinmoederen zal dit boek mij een boost geven in de geloofsopvoeding bij ons thuis!

Het boek Geloven met plezier kost slechts €12,50 bij bol.com. Klik hier om naar de webshop te gaan. Het boek Moestuinmoederen kost ook slechts €12,50 en koop je ook bij bol.com (klik hier).

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.