Advent, het is alweer bijna! Erika van Nes (www.zoekennaarhetgoede.nl) tipte mij over haar prachtige Adventskalender waarmee je samen met je kids advent echt kunt gaan beleven. De werkbeschrijving is gratis te downloaden via de link onderaan dit blog. De advent kalender is geschikt voor kinderen vanaf +/- 4 jaar maar met enige creativiteit kun je de kindjes van iets jonger ook wel meenemen in het verhaal. Lees hieronder de bijhorende info van Erika.

Vier keer “v”
Advent; ‘komst’, betekent dat. God die naar ons toe komt. Sjonge, dat is wel iets om je op voor te bereiden, nietwaar? Net zoals je kinderen al weken van te voren uit kunnen kijken naar hun verjaardag, net zoals je maanden de tijd neemt om je voor te bereiden op een bruiloft, en net zoals je 9 maanden de tijd krijgt om je voor te bereiden op de komst van een baby, zo mag je ook in de adventsperiode tijd nemen om voor te bereiden en te verwachten.

In het voorwoord schrijf ik over de spanning en het uitkijken naar wat komen gaat. Tegelijk over je durven laten verrassen door Gods openbaring én Gods mysterie: Jezus. Verwachten en voorbereiden, én verrassen en verwonderen. Vier keer de letter “V” Als deze adventskalender daar een kleine bijdrage aan mag leveren, dan word ik heel stil en blij.

De kalender
slingerDe adventskalender is opgebouwd rond het alfabet. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Ga je voor het complete plaatje, dan bevat de kalender voor elke dag:

  • Een letter
  • Een woord
  • Een verhaal
  • Een symbool
  • Een opdrachtje of vraag

Op een (eco 😉 ) papieren boterhamzakje hebben we stickers geplakt van de letters. In de zakjes zitten de symbolen voor elke dag. Joël mag straks elke dag het zakje open maken, en kijken wat er in zit. Ik weet nu al dat hij dat geweldig gaat vinden zodra hij doorheeft dat dit elke dag terug komt. Elianne mag zoeken bij welke letter in het vakkenkastje het symbool neergezet mag worden. En dan lezen we een verhaal. En beantwoorden we de vraag of doen we de opdracht.

week-4Naast een kort moment voor elke dag, staan er ook vier uitgewerkte gezinsmomenten in de kalender: voor elke zondag in de adventsperiode één.

Qua leeftijdscategorie ben ik uitgegaan van onze eigen kinderen (drieënhalf en anderhalf); ik denk dat deze kalender leuk is voor kinderen van ongeveer 3 t/m 7 jaar, maar je kunt het uiteraard helemaal zelf aanpassen aan jouw eigen kinderen, ook als ze iets jonger of ouder zijn.

Praktisch
De foto’s prikkelen je nieuwsgierigheid misschien al een beetje. Voor alle ins-and-outs: kijk onderaan dit bericht. Daar kun je de adventskalender gratis downloaden.

En nogmaals: je kunt de kalender zo maximaal of zo minimaal gebruiken als je zelf wilt! Je kunt elke dag alleen het verhaal lezen, en zo de kerstgeschiedenis doornemen. Of je kunt er ook een symbool bij pakken en die eventueel op een plankje, kastje, of etagère neerzetten. Of je kunt ook alleen het verhaal lezen en het opdrachtje erbij doen. Kijk zelf wat past bij jullie gezin.

Mochten jullie deze adventskalender gaan gebruiken, dan hoor ik héél graag jullie ervaringen! Stuur je me dan even een berichtje? (erika@zoekennaarhetgoede.nl) Ik wens jullie heel veel plezier met deze adventskalender, en een heel mooie adventstijd en zalig kerstfeest!

Adventskalender 2016: Download hier het Advent-ABC
(Als je het dubbelzijdig afdrukt, krijg je een mooi advent-boekje.)

Erika schrijft in haar eigen blogs over haar zoektocht naar het goede als moeder. Ze maakt ook super leuke ‘gezinsmomenten’ waarbij je op een leuke manier Bijbelverhalen aanpakt met de kids. Benieuwd geworden? Kijk dan op www.zoekennaarhetgoede.nl

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.