“Mama ik kan niet slapen!”, klinkt het van boven. “Mama, ik kom je nog een dikke knuffel geven,” zegt ze halverwege de trap. Ik had haar al minstens drie keer toegedekt en liet haar nu even begaan. Na een knuffel settelt ze zich heerlijk op de bank om er eens rustig bij te komen zitten.  

“Lieverd, dat is niet de bedoeling! Kom ik breng je nog even lekker naar bed en dek je toe.” Samen lopen we naar haar slaapkamer en leg haar voor de zoveelste keer op bed. “Mama, ik kan niet slapen,” zegt ze zacht.  

“Waarom dan niet?”, vraag ik. “Als ik aan iets denk, dan wil ik aan iets anders denken en dan zijn het vervelende dingen en dan wil ik naar jou toe.”  

Ik ga even bij haar liggen en wrijf over haar rug. “Waar denk je dan aan?”, vraag ik. “Ik mis papa zo erg, en ik ben bang dat de enge dromen terugkomen als ik in slaap val.”  

Ik stel haar gerust. “Zullen we papa morgen even bellen? Vrijdag komt hij weer naar huis. Dat is over twee nachtjes.” Ook praten we door over die enge dromen. Waarvoor ze bang is weet ze niet precies. “Ik ben vlakbij jou en laat je nooit alleen. En weet je nog wat ik verteld heb? God woont in je hart en hij is altijd bij jou,” zeg ik haar.     

Langzaam wordt ze rustiger in mijn veilige, vertrouwde armen. En na een kleine tien minuten slaapt ze en sluip ik zachtjes naar beneden. 

Ook mijn hoofd loopt wel eens over. En ook ik lig wel eens wakker door onzekerheden of een hoofd vol vervelende piekergedachten. Over het stoppen met mijn baan en het beginnen van mijn eigen kindercoachpraktijk bijvoorbeeld. En hoe dat in de toekomst zal gaan. Gedachten die me niet helpen, maar juist afleiden.  

Ook ik zoek dan mijn rust in een veilige haven. Ik kruip niet meer naast mijn moeder op de bank, maar elke avond bid ik tot Hem. Ik dank voor de fijne en mooie dingen van die dag en leg de zorgen die ik heb bij Hem neer. Dankbaar, rustig en vol liefde val ik dan uiteindelijk in slaap.

Weet jij even niet te bidden in je eigen woorden? De Bijbel staat gelukkig vol met rustgevende teksten. Lees Psalm 4 maar eens en bid dat voor jezelf:  

Antwoord mij als ik roep,
God die mij recht doet.
Geef mij ruimte als ik belaagd word,
wees genadig, hoor mijn gebed.

Machtigen, hoe lang nog maakt u mij te schande,
is de schijn u lief, de leugen uw leidraad?
De HEER schenkt zijn gunst aan wie hem trouw is,
de HEER luistert als ik tot hem roep.

Beef voor hem en zondig niet,
bezin u in de nacht en zwijg.
Breng de juiste offers,
heb vertrouwen in de HEER.

Velen zeggen: ‘Wie maakt ons gelukkig?’ –
HEER, laat het licht van uw gelaat over ons schijnen.
In u vindt mijn hart meer vreugde
dan zij in hun koren en wijn.

In vrede leg ik mij neer
en meteen slaap ik in,
want u, HEER, laat mij wonen
in een vertrouwd en veilig huis.
Amen  

 

 

P.S. Heb je als je in bed ligt ook vaak last van gedachten die voorbij komen en je uit je slaap houden? Misschien is dit ‘Uit m’n hoofd!’ lijstje dan iets voor jou. 🙂 De zin onderaan is voor mij altijd geruststellend als ik dingen op het lijstje opschrijf: Every night I turn my worries over to God. He’s going to be up all night anyway. – Mary C. Crowley

Check de shop!

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.