
-
08 nov 2020
-
Bemoediging, Geloof, Rust & Balans
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Emoties – hoe ze je helpen dicht bij God te blijven
Emoties – hoe ze je helpen dicht bij God te blijven
In de Bijbel vind je veel emoties. Boosheid, woede, blijdschap en verdriet bij bijvoorbeeld David in de Psalmen. Boosheid en verdriet bij Jezus in de tempel. Maar ook over Gods liefde, jaloezie, boosheid en vreugde is veel te lezen.
Emoties horen er dus helemaal bij en zijn niet verkeerd. Ze geven het leven kleur, in mijn optiek.
Echter, dat wat je met emoties doet kan wel verkeerd zijn. Dat zien we in de Bijbel ook genoeg in het Oude Testament gebeuren.
- Boosheid kan overgaan in woede, haat en wraakzucht.
- Vreugde kan overgaan in grenzeloosheid.
- Jaloezie kan overgaan in angst, woede of zelfs lust.
En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken.
Emoties kunnen voor- en tegen je werken
Negatieve emoties werken voor je als je ze ervaart als signaal waar je naar leert luisteren. Je kunt je verward voelen als een relatie niet lekker loopt of boos als je werkgever je grenzen overgaat. Het is dan belangrijk die emoties toe te laten, zodat je kunt nadenken over de kwaliteit van je relatie of de gebeurtenis met je werkgever, en er wat mee kan doen. Positieve emoties zoals blijdschap en vreugde geven je energie en kunnen je ook een richting aangeven. Als jij helemaal vol energie en blijdschap uit een worshipdienst komt, kan dat bijvoorbeeld ook wijzen op een hart voor aanbidding.
Emoties werken tegen je als je ze ontwijkt (omdat je ze dan niet toelaat en ze ook niet gebruikt als signaal voor iets groters) of als ze je overweldigen en je daardoor dingen gaat doen die niet goed zijn. Boosheid omzetten in haatvolle opmerkingen is niet de bedoeling.
Kiezen voor het goede
Welke emotie je ook voelt, kiezen voor het goede blijft het belangrijkste. En als je zelf niet weet wat je met je emoties moet, dan is het ‘t beste om naar God te gaan. Om bij Hem je woede, boosheid, jaloezie, angst, verdriet, vreugde of wat ook te brengen en bij Hem tot rust te komen.
Zit je in een negatieve spiraal? Je kunt ook kiezen voor een andere emotie. Denk je aan iets ergs, dan word je misschien verdrietig. Denk je vervolgens aan iets moois of leuks dat je hebt ervaren, dan kan je weer blijdschap ervaren. Alle emoties mogen er zijn en het is ook echt belangrijk ze te erkennen en te omarmen, maar verdriet, angst en boosheid maken meer kapot dan je lief is.
Verblijd u altijd, bid zonder ophouden en dank God in alles (1 Tessalonicenzen 5:16)
Er staat: in alles. In elke omstandigheid dankbaar zijn, geeft kracht. Dankbaarheid trainen heeft al verschillende mensen geholpen van een ongelukkig leven naar een dankbaar en vreugdevol leven. Niet omdat het nare niet mag bestaan, maar omdat er altijd iets is om dankbaar voor te zijn. Omdat je dan in de kleinste dingen Gods Grootsheid ziet. En dat brengt juist hoop en liefde.
Dat blijdschap helpt, blijkt ook uit deze tekst uit Spreuken:
Spreuken 17:17
Een vrolijk mens geneest sneller.
Maar een treurig mens verdroogt van binnen.
Begrijp me niet verkeerd. Verdriet mag er zijn. Angst mag er zijn. Net zoals boosheid, vreugde, liefde en elke andere emotie die bestaat. Met emoties moet je serieus omgaan. God heeft ons deze emoties gegeven. Hij wil niets liever dan dat we er wijs mee omgaan en bij Hem uitrazen als het nodig is. In de Bijbel wordt niet voor niets gewaarschuwd voor ons hart. We zijn als mens nu eenmaal beïnvloedbaar. Dat begon al in het paradijs.
Leg je leven in Zijn hand
Door met je emoties naar God te gaan en ze bij Hem te brengen, leg je ook je leven in Zijn hand. Juist ook op zo’n moment is dat belangrijk, zodat Hij je kan leiden. Kies ervoor om het goede te doen met je emoties en niet om je te laten verleiden tot het slechtste wat emoties naar boven kunnen halen.
Meer lezen van deze Weekly Devotional? Log in als member!

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |