Jolien de Goeij is kindertherapeut en specialist op het gebied van hechting tussen ouder en kind. Ze vertelde mij dat vaak wordt onderschat hoe belangrijk de kleine dingen zijn die je doet met- en voor je kind. Gewoon oprechte aandacht en écht luisteren naar wat ze zeggen. Het hebben van onverdeelde aandacht. Het klinkt zo logisch en waarschijnlijk geven we het onbewust ook gewoon heel vaak. Maar hoe vaak zijn we met meerdere dingen tegelijk bezig? Voor mij is dit blog weer een goede reminder van wat ik belangrijk vind. En het is een spiegel, want ook ik ben er met mijn hoofd lang niet altijd bij. Lees hieronder wat Jolien ons wil meegeven.

Als je mij vraagt hoe je jouw kinderen kan helpen om zichzelf te ontwikkelen, dan is het eerste wat in mij opkomt: er zijn. Gewoon heel simpel… er zijn. Volledig aanwezig zijn zowel lichamelijk als geestelijk.

Naast je kind zitten en luisteren, je kind volgen en hier en daar wat toevoegen en uitdagen. Die échte betrokkenheid, dat échte aanwezig zijn blijkt in de praktijk lastig. Dat eeuwige piepje van de wasmachine gaat af, die vriendin die je al lang niet gesproken hebt belt op of de vaatwasser moet nog uitgeruimd worden. Bovendien hebben we naast ons gezin allerlei ballen hoog te houden zoals werk, kerk, familie en vrienden. We willen alles zo graag goed doen. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik er fysiek wel ben maar mijn hoofd een situatie op mijn werk analyseert.

“Gij zult de Here, uw God, liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht” Marcus 12:30

Bovenstaande Bijbeltekst grijpt mij aan. Wat zou het fijn zijn als me dat iedere dag zou lukken, Hem op die manier liefhebben; Met heel mijn hart, ziel, verstand en al mijn kracht. Die kracht is aan het einde van de dag met een dreumes en een peuter vaak redelijk ‘op’.  De link met deze tekst uit Mattheus drong laatst diep tot me door.

“En een ieder die zulk een kind ontvangt in mijn naam, ontvangt Mij.” Mattheus 18:5

Wij ontvangen Hem in het kind dat God ons geeft. Wow! Dus door mijn kinderen lief te hebben, heb ik Hem lief. Dus wanneer ik mijn verstand, kracht, hart en ziel inzet voor mijn kinderen en mijn gezin, heb ik Hem lief!

Bouwen aan relatie
Door er te zijn voor je kinderen, hun initiatieven te zien en deze te prijzen bouw je aan de band tussen jou en je kind. Die band is namelijk de basis waar vanuit jouw kinderen de wereld gaan ontdekken. Is het bij papa en mama veilig en voelt het kind zich gezien? Dan zal hij (over het algemeen) vol vertrouwen gaan leren, ontwikkelen en groeien.

Uitdaging
Probeer vandaag eens 10 minuten bij je kinderen te gaan zitten en volledig op hen gericht te zijn. Volg hun initiatieven en neem het niet meteen over. Dus: “Wat een mooie hoge toren is dat “ in plaats van : “Zullen we een kasteel gaan bouwen?” Je kunt voor de zekerheid een wekker zetten als je bang bent langer te blijven kijken naar ze 😉

~ Door: Jolien de Goeij, kindertherapeut 

 

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.