Ik roep het vaker dan ik wil naar mijn kinderen. Ja, ook ik heb te maken met kinderen die vaak niet doen wat ik zeg. Iets wat mij menigmaal frustreert. Want hun leven, en ook die van mij, zou een stuk gemakkelijker zijn als ze wél zouden doen wat ik zeg. We zouden sneller op school zijn, ze zouden zich minder pijn doen, ze zouden minder ruzie hebben, ze zouden beter eten, ze zouden meer slapen. Ook zou er minder gesnauwd worden door hun moeder. Eerlijk is eerlijk.

Begrijp me goed: opvoeden is voor mij niet hetzelfde als hen laten doen wat ik wil. Helemaal niet zelfs. Maar als ik mijn communicatie met hen soms overdenk, lijkt het daar wel op. Geef ik vaak alleen maar opdrachten.

Luister nou eens… Zou God die zin ook niet graag naar ons willen roepen als we niet luisteren? Als het zin had, zou Hij het dan niet elke keer doen?

Hoe vaak heb jij niet naar mij geluisterd, Daniëlle?

“Heel vaak niet Heer,” antwoordde ik.

Wanneer luisterde je wel naar mij, Daniëlle?

Herken je dat? Dat je eigenlijk gewoon antwoord wilt van God en Hij je iets geeft om op te kauwen?

Een paar dagen later komt deze tekst voorbij:

Put God in charge of your work, then what you’ve planned will take place.
Proverbs 16:3

In de Basisbijbel staat het zo:

Overleg alles wat je doet met de Heer. Dan zullen al je plannen slagen.
Spreuken 16:3

Ben ik eigenlijk niet net als mijn peuter en kleuter? Als iemand mij iets opdraagt wat ik eigenlijk niet wil, denk ik in eerste instantie ook: nee.

“Als ik het samen doe met U Heer, dan luister ik wel naar U.”

BAM. Is dat niet waar het om gaat? Relatie.

Ik wil geen opdrachtgever zijn richting mijn kinderen. Niet alleen maar zeggen wat ze moeten doen. Tuurlijk, soms hoort het erbij. Maar vanuit relatie met mijn kinderen kan ik met hen overleggen. Ze betrekken bij het ‘waarom’ het noodzakelijk is om op tijd te komen, ‘waarom’ elkaar helpen echt fijner is voor iedereen en ‘waarom’ je broer een duw geven terwijl hij op een stoel staat echt geen goed idee is. Oké, in dat laatste geval zal ik eerst wel opdracht geven om NU te stoppen. Maar als we met elkaar in gesprek blijven over dingen, komen we op termijn veel verder en accepteren ze mijn gezag nog meer.

Ik neem me voor al mijn plannen aan Hem voor te leggen, in de breedste zin van het woord. Vooral als het gaat om onze manier van opvoeden. Daarin wil ik gewoon goed slagen, in belang van mijn kinderen.

In de NBV vertaling staat: ‘Vertrouw op de Heer bij je werk, en je plannen zullen slagen.’ Dat vertrouwen in Hem zit gelukkig wel goed. En vertrouwen heb ik ook in mijzelf, mijn man en mijn kinderen. Samen komt die opvoeding echt wel goed.

Foto: www.justjet.nl

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.