“Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Ik hoop ook om ons spaargeld weer aan te vullen,” lach ik tegen mijn man. Dat lachen doe ik overigens omdat het in mijn hoofd best een dingetje is. Een grote financiële buffer is er op dit moment niet.

Afgelopen jaar maakte ik de keuze om tijdelijk met mijn baan op school te stoppen, zodat ik meer thuis kon zijn voor onze jongste, Jesse. Door een probleem met zijn weerstand was hij veel ziek. Dat stoppen met werken, betekende ook het wegvallen van inkomsten. Na een berekening en testfase waren we er al achter dat het salaris van mijn man net genoeg zou zijn voor de vaste lasten en de boodschappen. Maar dat alle extra’s en onvoorziene zaken dus van het spaargeld of mogelijke spreek & schrijfklussen zouden moeten.

Keuze

Een keuze hebben is heel fijn, daar ben ik dankbaar voor. Toch was (en is) het soms best spannend, maar God heeft elke keer weer voorzien. Bijvoorbeeld doordat de afgelopen challenge de privé-investeringen heeft terugverdiend, waarvan vervolgens onder andere een forse, onvoorziene maar noodzakelijke reparatie van de auto betaald kon worden.

En ook al redden we het nu allemaal net, toch merk ik dat ik het fijn vind om weer een buffer(tje) te hebben. Voor niet-vergoede alternatieve medische kosten voor Jesse. Voor als onze badkamer instort. Of de keuken niet meer wil. Twee objecten in huis die binnen nu en vijf jaar sowieso wel vervangen moeten worden. Dat er nu het beter gaat met Jesse, ook meer ruimte komt voor meer werk is dus fijn. Kunnen we weer gaan sparen. 🙂

Gezonde financiële buffer opbouwen

Om eens beter zicht te krijgen op wat met betrekking tot een gezonde financiële buffer opbouwen normaal is, ben ik gaan mailen met onze financieel adviseur. (Eerder schreef ik al eens een blog over hoe hij ons geholpen heeft met onze hypotheek. Klik hier.) Ik schrok me een hoedje toen ik zijn antwoord las:

Hoi Daniëlle,  

Het NIBUD heeft hiervoor een mooie tool, de BufferBerekenaar. Hiermee krijg je een persoonlijk advies dat aansluit op de eigen situatie. De berekening kan voor mensen wat confronterend zijn omdat die vaak wat hoger uitpakt dan waar men zelf vanuit gaat.  Toch is de tool heel bruikbaar, deze maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen huurders en huiseigenaren. 

Voor een gezin zoals dat van jou en mij is het advies:

€4.700,-         Inventaris
€1.450,-         Onderhoud huis & tuin
€950,-            Onderhoud auto
€5.000,-         Vervanging auto (LET OP: aanname)
€1.000,-         Onverwachte rekeningen
——————————————————-
€13.100,-Persoonlijke adviesbuffer

Verder zijn er talloze richtlijnen zoals 2 tot 3 keer je netto maandinkomen of een bepaald bedrag per gezinslid. Mensen vinden deze oneliners vaak fijn omdat die zo duidelijk zijn of lijken. Erg passend vind ik die zelf niet, het is natuurlijk maar een slag in de lucht op die manier. Beter kan je met een lijstje zoals het NIBUD rekenen.

Kan je hiermee uit de voeten?

Oef… Mee uit de voeten wel, maar of ik er heel blij van word… Momenteel komen wij niet eens een klein beetje in de buurt van dat adviesbedrag.

Wat doen we met ons geld?

Voordat we thuis allemaal in de stress schieten, ga ik samen met mijn man eens bekijken hoe we ons geld besteden. In mei begin ik als het goed is weer met werken op school, dan kunnen we weer gaan sparen. Maar als we straks weer meer te besteden hebben, waar gaan we het dan aan uitgeven? Hoeveel gaan we weggeven? En hoeveel gaan we sparen? Voor onszelf en voor de jongens? Hoe zorgen we er voor dat over 5 jaar het grote onderhoud of verbouwen ook echt gedaan is?

Bijbels omgaan met geld

We proberen bewuste keuzes te maken, smijten het voor zover ik weet niet over de balk. Maar ik denk wel dat we slimmer met ons geld om kunnen gaan. Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen vind ik het eerst belangrijk om me te verdiepen in hoe God onze omgang met geld zou willen zien. Wat zegt de Bijbel hierover?

Alsof het zo moest zijn kreeg ik afgelopen week een mail van Gabriel Financiële Bescherming (waar onze adviseur werkt) over 40 dagen groeien in financiële rust. Het doel?

Geld heeft een rol in ieders leven. Het is een middel waar je mooie dingen mee kunt doen. Tegelijkertijd kan het ook onrust geven. Wist je dat het onderwerp rondom geld in de top 3 staat waar echtparen ruzie over hebben? De Bijbel geeft ons veel wijsheid over het omgaan met geld. Meer dan 2.350 Bijbelteksten hebben hiermee te maken. Omgaan met en denken over geld zoals God het heeft bedoeld geeft rust en vrede. Met deze overdenkingen hopen wij dat je hiervan meer mag gaan ervaren.
(Bron:
www.gabrielfb.nl)

Superfijn dat iemand hier al over heeft nagedacht en kant-en-klaar studiemateriaal aanlevert. We gaan ons er de komende 40 dagen eens in verdiepen. (Aanmelden kan nog steeds!) Daarna gaan we bewust keuzes maken omtrent sparen, dromen, en de verbouwing van ons huis. Misschien plan ik ook alvast een afspraak in met onze adviseur. Dan weet ik zeker dat we gedegen, op onze situatie afgestemd advies krijgen over de te maken keuzes op korte- en lange termijn. To be continued dus.

 


Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gabriël Financiële Bescherming, maar de inhoud is geschreven en bedacht door Danielle Koudijs.

Gabriël Financiële Bescherming is een christelijk financieel adviesbureau dat zowel particulieren als bedrijven en organisaties voorziet van financieel advies. Denk aan hypotheken, duurzaam beleggen en verzekeringen. Het Gabriël drie-stappenplan is een bekend product en helpt je inzicht krijgen in je situatie waardoor gezonde financiële keuzes kunnen worden gemaakt. Meer info vind je op http://www.gabrielfb.nl/

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.