De zomervakantie komt er weer aan! Op zaterdag 9 juli begint het in het midden van het land en naar verwachting vertrekken die zaterdag een hoop gezinnen gelijk richting fijne vakantieadressen. Heerlijk!

De vakantie is voor iedereen anders en kan op zoveel verschillende manieren worden ingevuld. Waar ik benieuwd naar ben, is hoe de geloofsopvoeding in de vakantie wordt vormgegeven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet altijd de Kinderbijbel meeneem op vakantie. Tijd voor een poll op Instagram. Ik stelde drie vragen:

1: ‘Neem je de Bijbel mee op vakantie?’

240 van de 288 moeders die antwoord hebben gegeven geven aan dat de Bijbel mee gaat. 139 nemen de fysieke Bijbel mee. 101 op de telefoon.
25 moeders vinden de Bijbel te zwaar om mee te nemen. 23 hebben er nog niet over nagedacht.

2: ‘Doe je iets aan Bijbelse vorming op vakantie?’

Hier geven 106 moeders aan dat wel te doen en 112 een beetje. 38 stemmers zijn nog zoekende en 32 doen het niet.

3: ‘Wat als er een compleet boekje voor op vakantie is, inclusief bijbelteksten en opdrachtjes, voor kinderen vanaf vier jaar?’

Hierop gaven 269 moeders antwoord. 157 zouden dat een goed idee vinden, scheelt sjouwen. 92 moeders nemen sowieso hun Bijbel mee en de rest doet gewoon even lekker niks op vakantie.

Conclusie:

Duidelijk is dat veel moeders en gezinnen geloofsopvoeding ook meenemen in hun vakantie, maar het toch ook echt fijn zou zijn als er iets praktisch is voor op vakantie. Goed nieuws, want dat is er!

Hulp van het Bijbelgenootschap: het gratis Bijbels vakantieboekje

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft speciaal voor gezinnen het gratis Bijbels vakantieboekje – voor het hele gezin gemaakt, op basis van de Samenleesbijbel. Het goede nieuws: Je hoeft niets voor te bereiden, dat is al voor je gedaan. En het boekje weegt 100 gram en is 3mm dik, dus meenemen is zeker weten geen probleem. Zo kun je ook in de vakantie of op vakantie doorgaan met het lezen en leven vanuit de Bijbel.

14 uitgewerkte stappen door de Bijbel

In het Bijbels vakantieboekje staan 14 stappen door de Bijbel uitgewerkt, met een deel uit de Bijbel in Gewone Taal, een liedje, een opdracht en/of een stukje extra informatie. Bijvoorbeeld het verhaal van Jona, een lied voor op reis, de schepping en laten zien wie je bent.

De opdrachtjes zijn leuk en goed te doen op vakantie, maar kijk voordat je op vakantie gaat even of je iets moet meenemen. Knutsellijm zit bijvoorbeeld niet standaard in onze koffers.

Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt het boekje helemaal gratis aanvragen via onderstaande knop! Heb een fijne vakantie!

Dit blog is tot stand gekomen door een betaalde samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap.

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...

Kijk me aan, ik ben niet bang

‘Kijk me aan!’ Ik spreek mijn drie blauwoogjes streng toe, want ik wil er zeker van zijn dat ze geen fratsen uithalen bij de oppas. Die gaat hen straks op bed leggen namelijk. ‘Ben ik duidelijk?’, voeg ik er nog even aan toe. Ik zie mijn kroost knikken. Ik vertrek...

Je bent ‘s nachts niet alleen, mama

‘Haal jij haar even op?’ Ik geef mijn slapende echtgenoot een stootje tegen zijn bovenarm, waarop hij zijn ogen half opent, mij even aankijkt, zich omdraait en weer verder slaapt. ‘Lieverd’, vraag ik, ‘hoor je haar niet?’ Manlief stapt het bed uit om onze dochter op...

Een andere vakantie dan gedacht 

De eerste nacht van onze vakantie op Ameland begint met een ziek kind. Mads staat benauwd en met hoge koorts naast me. Een bezoekje aan de huisarts de volgende dag bevestigt dat wat we al dachten: de luchtweginfectie die onze dochter Fenne een week eerder had,...

Baken in de puberstorm

Verhit kwak ik een stapeltje wasgoed op het bureau. Onderweg terug naar de deur omzeil ik een zakje boterhammen waarvan me onduidelijk is hoeveel dagen geleden ze zijn gesmeerd, een sportshirt waar een verschrikkelijke geur van afkomt en een stapeltje op elkaar...

Ze zijn ieder walletje waard

“Joh mam, wat zie jíj er moe uit!” Mijn 11-jarige dochter komt de woonkamer binnenstormen en zet haar waterfles op de eettafel. Ze heeft net een uur gedanst en is zojuist weer thuisgebracht door de taximoeder van vandaag. “Ja, ik ben ook wel een beetje moe,” antwoord...

Papa’s reusachtige handen in de couveuse

‘Mag ik hem vandaag vasthouden? Slaapt hij al lang?’ Onzeker kijk ik vanuit mijn ziekenhuisbed naar mijn baby in een plastic couveuse. Ze hebben me hierheen gebracht. Mijn bed in de lift geduwd en vervolgens door gangen met klapdeuren gereden naar hier. Ik ben op...

De wonderbaarlijke krabvangst   

Het is de eerste dag van onze vakantie aan zee. Mijn 7-jarige zoon heeft hier enorm naar uitgekeken. Wat hij wil gaan doen? Krabbetjes vangen, krabbetjes vangen en nog eens krabbetjes vangen.     Zodra we uit de auto stappen bij ons appartement is hij niet meer te...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.