Ze drinkt haar laatste slokken en laat los. Met haar blauwe kijkers kijkt ze me aan en ze rekt zich uit. Een gelukzalige glimlach verschijnt op haar gezicht.

‘Is het op lieverd?’, zeg ik zacht tegen mijn acht weken oude baby. ‘Mam, dat klopt toch niet? Jouw melk is toch nooit op?’, klinkt het links van me vanaf de bank uit de mond van mijn zevenjarige. ‘Je hebt helemaal gelijk, schat. Ik bedoelde eigenlijk of ze haar buikje vol heeft. Bijzonder is dat hè, dat er altijd genoeg melk voor haar is.’

In stilte dank ik God voor het wonder dat ik mijn meisje voeden mag met mijn melk. Zo vanzelfsprekend is dat niet voor mij; de vorige drie keer ging de borstvoeding niet zonder slag of stoot, met veel tranen tot gevolg. Bij mijn andere kinderen moest ik zelfs eerder opgeven dan ik wilde en wat was ik daar verdrietig om. Borstvoeding geven vond ik intens mooi en tegelijk vreselijk heftig. Ditmaal zag ik er daarom zowel naar uit als tegenop. Maar met ons vierde meisje verloopt het eigenlijk heel soepel.

De opmerking van mijn dochter blijft rondzingen in mijn hoofd. Terwijl ik erover nadenk, kom ik uit bij Gods overvloedige liefde en genade. Ik ontdek dat borstvoeding hiervan een mooi beeld is.

  1. Het raakt nooit op

Moedermelk wordt steeds opnieuw aangemaakt naar het principe van vraag en aanbod. Ook Zijn liefde en genade raken nooit op. Zijn gunstbewijzen zijn iedere morgen weer nieuw (Klaagliederen 3:22,23).

  1. Het is altijd beschikbaar

Als je als moeder bij je kindje bent, heb je je voeding altijd bij je. Wanneer de baby een kik geeft, kun je hem aanleggen. Zo is het ook bij God. Als wij Hem aanroepen, dan hoort Hij ons (Psalm 86:7), ongeacht het tijdstip of waar we ons bevinden.

  1. De melk bevat precies de juiste voedingsstoffen

Van colostrum en antistoffen tot de juiste verhouding tussen eiwitten en vetten: moedermelk past zich continu aan op wat een kindje nodig heeft. Ook God weet op het juiste moment wat we nodig hebben, nog voordat we Hem er om vragen (Mattheus 6:8). Een bijbeltekst die ineens opvalt, een lief bemoedigingskaartje van een vriendin, een warme maaltijd van de buurvrouw.

  1. Het verzadigt

De melk zorgt ervoor dat een kindje zowel zijn honger kan stillen als zijn dorst kan lessen. Hij drinkt totdat zijn buikje vol is. Jezus zegt in Zijn Woord: ‘Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij Mij komt, zal geen honger meer hebben, en wie in Mij gelooft zal nooit meer dorst hebben (Johannes 6:35).

  1. Het biedt troost

Als een kindje verdriet heeft door pijn of ander ongemak, biedt mama’s borst troost. Even een slokje drinken en het kindje wordt (in de meeste gevallen) rustig. ‘Zoals een moeder haar zoon troost, zo zal Ik jullie troosten.’ (Jesaja 66:13).

  1. Het geeft rust

Niets zo heerlijk om je kindje in slaap te laten vallen aan de borst. Na een vermoeiende dag  voeding geven in de stilte en de schemering, geeft dan zoveel rust. Jezus zegt in Zijn Woord: ‘Kom tot Mij en ik zal U rust geven.’ (Mattheus 11:28).

  1. Het heeft een genezende werking

Wist je dat moedermelk, naast dat het antistoffen bevat, ook genezend kan werken? Druppel een beetje in het ontstoken oogje van je kind of in zijn verstopte neusje, smeer het op geïrriteerde tepels of op een schaafwondje: succes gegarandeerd! Jezus’ offer heeft ons genezing gebracht. ‘Maar voor U die Mijn naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan en onder Zijn vleugels zal genezing zijn. (Maleachi 4:2).

  1. Het versterkt de band tussen moeder en kind

Bij borstvoeding komen verschillende hormonen vrij, onder andere het hormoon oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en zorgt ervoor dat een moeder en kind zich aan elkaar gaan hechten. God heeft Zich zo aan ons gehecht, dat wij zelfs in Zijn handpalm gegrift staan! ‘Maar kan een kind haar zuigeling vergeten of harteloos zijn tegen het kind dat zij droeg? Ik vergeet jou nooit. Ik heb je in Mijn handpalm gegrift. (Jesaja 49:15,16a).

Hoe wonderlijk mooi heeft God het proces van borstvoeding geschapen. Wat is het een prachtige verwijzing naar Zijn voortdurend stromende liefde en trouw.  Genoeg momenten op een dag voor mij om daaraan te denken!

PS: Ik realiseer me (en weet ook uit ervaring) dat borstvoeding niet voor elke vrouw vanzelfsprekend is en dat dit blog daarom pijnlijke gevoelens kan oproepen. Weet dat veel van bovenstaande punten ook gelden bij het geven van flesvoeding en realiseer je vooral dat een blije en relaxte mama het állerbelangrijkst en gezondst is voor een baby!

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.