Op vakantie las ik het best wel hilarische boek ‘Ga lekker zélf in je kracht staan’ van Japke D. Bouma. De allerergste kantoorclichés worden hierin op de hak genomen en ik, al 20 jaar ‘kantoormeisje’, kon er soms hard om lachen. Uiteraard zat er onder dit alles een serieuze ondertoon. Die van: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Heerlijk nuchter Hollands dus en lekker vakantieleesvoer.

Alleen die titel bleef wel hangen, ook na de vakantie. ‘Ga lekker zelf in je kracht staan!’

In je kracht staan

Wat is dat eigenlijk? In je kracht gaan staan? Een zoektocht op internet leverde de volgende resultaten op:

  1. In je kracht staan houdt in dat je dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft. Dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. En dat je soms dingen niet bereikt en nog steeds vrede hebt met jezelf.
  2. Dat je met beide benen stevig op de grond staat.
  3. Het impliceert dat je je niet laat afleiden door stoorzenders, dat je je niet aan het wankelen laat brengen door (vermeende) meningen van anderen. Dat je je twijfels niet de overhand laat nemen. Tenslotte hoort er ook nog bij dat je niet jouw eigen hoogstaande verwachtingen als waar gaat zien en jezelf daarmee torenhoge of onmogelijke eisen oplegt.

Wauw. Prachtig toch? En zo bijbels ook. Zo wil iedereen toch zijn? Maar ik denk dat dit voor veel moeders onwijs moeilijk is, waaronder voor mijzelf. Want wij moeders zijn veeleisend. De lat ligt torenhoog en als je social media moet geloven is toch iedereen de perfecte moeder behalve jij?

Stemmen in je hoofd

Als ik het even niet meer zie zitten, dan fluistert een stemmetje in mijn hoofd: ‘Zie je wel? je kunt er niks van. Een slechte moeder ben je!’ Vervolgens ga ik steeds krommer lopen, met mijn blik naar beneden. Zwaar gebukt onder onzekerheid, struikelend over zelf opgeworpen hindernissen en opgelegde latten. Als een juk drukt het me naar beneden. En juist dan fluistert er ook Iets anders in mijn hoofd:

‘Je mag in Mijn kracht gaan staan! Ik help je, kijk naar Mij.’

Zo klaar als een klontje. Juist als ik het niet meer kan mag ik mij oprichten naar boven en me overeind laten helpen. Juíst dan mag ik mijn handen vouwen en om hulp vragen. Want Jezus zegt: “Kom tot Mij jullie die moe en belast zijn…”

Waarom willen we het toch graag zelf doen tot we echt niet meer kunnen? 

Lieve moeders geloof mij. Jezus staat altijd klaar om je weer omhoog te trekken. Zijn ‘cup of peace’ staat altijd klaar. Hij en Zijn vrede zijn er altijd om je in neer te leggen en uit te rusten. Hij is erbij als je struikelt, om je weer stevig op je voeten te zetten. En ook om je aan te moedigen om te groeien in geloof en zekerheid. Met af en toe een klein zetje in je rug:

‘Toe maar, Ik ben er nog. Het lukt je wel! Je doet het al fantastisch!’

Want dat doen we! We doen het al fantastisch, ook al voelt dat soms niet zo.

Laat je door Hem leiden dwars door bergen onzekerheid en stoorzenders, drukke agenda’s en andere verwachtingen. Gooi die torenhoge verwachtingen van anderen zo ver als het kan van je af en leg door de maatschappij opgelegde onmogelijke eisen opzij. En bovenal: heb vrede met jezelf! Want dat kun je, door in ZIJN kracht te gaan staan en Zijn vrede te ontvangen!

Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jou rust Mijn oog. Psalm 32: 8 NBV

 

Zie je deze toffe print? Gemaakt door onze eigen Heidi Bikker 🙂 Door deze toffe tekening willen we je helpen herinneren aan Zijn vrede en rust voor jou. Door op de foto te klikken ga je naar een pdf file die je thuis mag uitprinten en ophangen.

*Gebruik voor commerciële doeleinden of het verspreiden van prints is niet toegestaan. 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.