Van ons moeders wordt een hoop verwacht in de decembermaand. We kopen cadeautjes, verzorgen al het vele eten en gaan met zijn allen op familiebezoekjes. Een hoop te regelen, maar wel altijd heel gezellig!

Dit jaar is het alleen net even anders dan anders. Oud en nieuw moeten we, net als vorig jaar, met een beperkt clubje mensen vieren. Waar je vroeger misschien een grote tent in de tuin zette, inclusief houten rijplaten als ondergrond, decoratie, heaters en een leuk muziekje erbij, zitten we er dit jaar heel anders bij. Maar hoe maak je er ondanks die maatregelen toch nog een feestje van? In dit artikel vind je een aantal tips.

De tijd even stil

Onze tijd ligt in Gods hand. In alle drukte, bezigheden en voorspoed lijkt de tijd toch voorbij te vliegen. Zeker in de maand december is dat het geval. Andersom kan de tijd langzaam voorbij gaan als we zorgen en tegenspoed hebben. Of het nu allemaal te snel of te langzaam gaat, vaak merken we niet eens op dat de tijd voorbij gaat. Het nieuwe jaar is zo’n moment dat we weer even de tijd stil zetten en als het ware opnieuw beginnen. Zo krijgen we toch grip op de fysieke werkelijkheid waar we onderdeel van zijn. Het is goed om je hier op oudejaarsavond bewust van te zijn en een korte terugblik te doen. Je kunt overleden dierbaren eren en stilstaan bij alles wat je nodig acht. Daarna is het tijd om het nieuwe jaar weer fris in te luiden. Het is letterlijk een nieuwe start. Ook dit jaar kan dat nog steeds als andere jaren met oliebollen, champagne en andere lekkernijen! Maak er gewoon echt een momentje van, samen met je gezin.

Samen oliebollen bakken

Wist je dat de geschiedenis van de oliebol heel ver terug gaat? Het eerste spoor van de oliebol, of eigenlijk de oliekoek, is te vinden aan het begin van onze Christelijke jaartelling. Die oliekoek – een laagje deeg gebakken in vet – begon in de Middeleeuwen pas veel meer vorm te krijgen. Tijdens oud en nieuw werd dit aan de armen uitgedeeld op een speciaal plat kiepertje. Het was tenslotte voedzaam eten en belangrijk voor de koude periodes. Vandaag de dag is het een echte traditie om tijdens oud en nieuw oliebollen te eten. En hoe leuk is het om als mama met je gezin overdag oliebollen te bakken? Bak er gelijk extra en ga bij je naasten langs om ze blij te maken met je zelfgemaakte lekkers. Net als ze vroeger deden!

Een beetje creativiteit

Met minder naasten oud en nieuw vieren betekent niet dat het minder gezellig hoeft te zijn. Zo is een ouderwetse spelletjesavond áltijd leuk! Met oud en nieuw heb je er alle tijd voor en kun je een heuse marathon spelen. Wil je toch liever echt al je familie en vrienden een voorspoedig, gelukkig en gezond nieuwjaar wensen? Tegenwoordig kunnen we ook videobellen. Of je loopt ’s avonds even de deur uit, haalt een frisse neus en drinkt gewoon buiten een drankje met je naasten!

Wij wensen je een gezond en gelukkig nieuwjaar!