‘Dit zal geen reden zijn om het niet nog een kindje te willen’, zeg ik vol goede moed na mijn eerste bevalling. Het was heftig en zelfs wat traumatisch, maar ik realiseer me vrij snel dat de pijn tijdelijk is. Ik ben zelfs bereid me er nog een keer doorheen te slaan. Ik weet dan nog niet hoe zwaar de komende jaren worden.

Een vriendin zei tijdens m’n zwangerschap dat de bevalling in het niet valt bij de periode erna. Pas als mijn zoontje ‘s nachts elk uur wakker wordt en ook overdag niet wil slapen, begrijp ik wat ze bedoelde. Hopeloos word ik ervan. Al snel kom ik tot de conclusie dat het zorgen voor mijn zoontje me veel energie kost en weinig vreugde brengt, ondanks dat ik zielsveel van hem houd. Ik schaam me als ik dit typ of uitspreek, maar het is de waarheid. Die schaamte komt voort uit de verwachting dat ik als moeder het liefst mijn tijd doorbreng met mijn kind.

Het voelt vies om te zeggen dat ik liever naar kantoor rijd.

Als we het eerste jaar hebben overleefd, is er één vraag die hardnekkig terugkeert tijdens date night: willen we nog meer kinderen? En zo ja, wanneer dan? Wat als de volgende weer zo’n slechte slaper wordt? Het lijkt ons vooral op de langere termijn bijzonder om een groter gezin te hebben en het hebben van broers en/of zussen is natuurlijk ook heel waardevol. Maar kunnen wij het zelf wel aan? Kunnen we hen bieden wat ze nodig hebben?

In de stad, de kerk en de speeltuin zie ik jonge moeders met meerdere kinderen rondlopen. Tegen beter weten in vergelijk ik me met hen, dat maakt me onzeker. Hoe krijgen zij dit voor elkaar? Ze zien er goed uit; helemaal niet lusteloos en terneergeslagen. Het zijn wellicht geboren moeders, terwijl ik me soms een workaholic met een misplaatste kinderwens voel. Wat zou ik graag iets meer willen zijn zoals zij. Iets energieker, flexibeler en zorgelozer.

Mijn hele leven al weeg ik voor- en nadelen nauwkeurig af. Maar is het wijs om zo rationeel te zijn als het gaat om gezinsuitbreiding? Mijn man en ik besluiten dat onze wens voor een gezin met meerdere kinderen zwaarder weegt dan de lijst met nadelen en risico’s. Als onze zoon 2,5 jaar oud is, goed slaapt en redelijk zelfstandig is, durven we de sprong opnieuw te wagen. Vrij snel zijn we zwanger en negen maanden later ontvangen we een tweede zoontje.

Oei, weer pittige nachten en vermoeiende dagen, ondanks dat deze baby veel rustiger is dan zijn grote broer. Net als na de eerste bevalling probeer ik te denken: de pijn is van relatief korte duur. Ik houd me vast aan de tekst in Romeinen 8:18 (NBV): ‘Het lijden van deze tijd staat in geen verhouding tot de luister die ons in de toekomst zal worden geopenbaard.’

Maar of een nog een derde komt? Dat zien we over een paar jaar wel weer 😊.

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.