Precies een jaar geleden was ik zwanger. Het voelt gek om dat met een dikke buik te zeggen. Ik twijfelde een aantal dagen, geloofde niet dat het zou kunnen. Uiteindelijk had ik toch een positieve test in handen. Die streep was overduidelijk. En toch was het maar een droom van een paar weken. Ik schreef hierover eerder het blog Wolkje in de lucht .

Ik had verwacht dat ik het rond de uitgerekende datum moeilijk zou hebben. Maar ik was ondertussen weer zwanger en de vreugde die daarbij kwam kijken, stond meer op de voorgrond. Daarnaast viel de datum in de week van Noortjes derde verjaardag en het was de tijd dat ik fysiek flink achteruitging door mijn zwangerschap. Het was dus meer een periode om dag voor dag te leven. Ruimte om stil te staan bij mijn verloren zwangerschap had ik niet.

Nu de datum van de miskraam dichterbij komt, wordt het wel ineens moeilijker. Bizar detail is dat dit dezelfde datum is als waarop ik ben uitgerekend. In het begin vond ik dit mooi. Leven ontvangen in plaats van denken aan verlies. Intussen krijg ik een band met het jongetje in mijn buik en zou ik hem nooit willen missen. Ik voel dankbaarheid over hoe snel ik weer zwanger mocht worden en hoe ik mag genieten van deze zwangerschap. Maar daarna komt een andere gedachte boven. Zonder miskraam had ik hem nooit leren kennen. Wanneer ik dit denk, word ik overvallen door schuldgevoel. Hoe kan het dat ik dankbaar ben voor het verlies van precies een jaar geleden? Hoe kan het dat dit allemaal samen moet komen op één dag?

Op dit moment heb ik liever dat de baby een week langer blijft zitten dan dat hij op die datum wordt geboren. Ik hoop zo dat ik mijn zoontje mag verwelkomen op een dag die niet tegelijkertijd verdriet oproept. Ook vind ik het fijn om een moment te hebben waarop het verdriet om het verlies er mag en kan zijn. Ons ‘wolkje’ was en blijft een wondertje.

In al mijn gedachten hierover kom ik weer uit bij het lied ‘Lopen op het water’. En dan vooral het volgende:

‘De diepste zee is vol genade,
Uw sterke hand, die houdt mij vast.
En als mijn voeten zouden falen,
dan faalt U niet,
want Uw trouw houdt stand.’

Dankbaar ben ik voor een God en Vader die er voor mij is in de mooie dingen die ik deze periode ervaar met de komst van onze zoon. Maar nog dankbaarder ben ik voor een God die er ook is voor me wanneer ik het moeilijk heb.

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Wil jij ze ontvangen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.