Soms overvalt het me ineens. Dan kijk ik naar de vrouwen in ons team en dan denk ik: wauw, wat een mooie mama’s en wat kunnen ze veel! En soms denk ik er direct achteraan: wat kan ik nou?

Inderdaad, dan let ik even niet op en loop ik er met open ogen in: de vergelijkingsval. Want dan gaat het van gezond bewonderen van een ander, naar doemdenken over mezelf.

Natuurlijk word ik daar niet blij van. Niemand trouwens. Daarom klauter ik er toch weer uit, vroeg of laat. Uit die val en op weg naar de waarheid. De waarheid dat ik niemand anders hoef te zijn, alleen mezelf. Precies de moeder zoals God me maakte.

En dat geldt voor ons allemaal. Maar hoe ziet dat er dan uit? Ik heb zelf veel gehad aan de zeven genadegaven uit Romeinen 12:6-8.* Op basis van dit bijbelgedeelte, staat hieronder een beschrijving van zeven verschillende moeders met allemaal hun eigen, unieke kwaliteiten.

We staan er allemaal bij! In welke vrouw herken jij jezelf?

  • Denise is een wervelwind in alles wat ze doet. Ze is ondernemend, in haar gezin of ook in haar werk buitenshuis. Geen zee is haar te hoog, deze moeder gaat er gewoon voor. Ze houdt niet van een voorspelbaar gezinsleven, maar wordt blij van nieuwe ideeën en spannende plannen. Ze is krachtig en direct: je weet altijd gelijk wat je aan haar hebt.
  • Sanne is altijd bezig voor haar gezin, ze is een echte aanpakker. Ze wordt gelukkig van to-do-lijstjes afvinken en is eigenlijk altijd bezig, vaak met tien dingen tegelijkertijd. Ze is betrouwbaar, behulpzaam en praktisch ingesteld. Je zult haar niet snel betrappen met de benen op tafel, want dat doet ze pas als echt alles aan kant is.
  • Anne is door haar rustige uitstraling een betrouwbare en veilige haven voor haar kinderen. Daarbij denkt ze goed na over dingen en leest ze veel, ook over hoe ze een betere moeder kan zijn. Ze probeert haar kinderen zo goed mogelijk te begrijpen en hen te geven wat ze nodig hebben. Het mooie is dat ze haar kinderen daarbij de ruimte geeft om te laten zijn wie ze zijn.
  • Rebekka geniet van de drukte van het gezinsleven, het kan haar niet gezellig genoeg zijn. Ze is een echt mensen-mens; hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ze is gevoelig en maakt keuzes intuïtief en vanuit haar hart. Bij de voetbal staat ze langs de lijn haar kinderen vol enthousiasme aan te moedigen.
  • Martine heeft het gezinsleven en alles daarom heen goed op orde. Ze heeft haar huishouden zorgvuldig georganiseerd en houdt ervan om mensen te laten meegenieten van alles wat ze heeft. Haar kinderen zitten netjes in de kleren en zijn goed gemanierd. Ze houdt alle verjaardagen van iedereen goed bij en is een ster in het uitzoeken van cadeautjes.
  • Claire is een echte manager: doelgericht, planmatig en ambitieus. Met een glimlach op haar gezicht bestuurt ze haar gezinsleven als een kapitein op een schip: zij weet waarheen en hoe. Daarbij motiveert ze haar kinderen om het beste uit henzelf te halen en organiseert vaak ook nog de leukste dagjes uit voor haar gezin.
  • Babette is met hart en ziel betrokken bij haar gezin. Haar kinderen weten zich veilig en vertrouwd bij deze zorgzame, warme knuffel-mama. Ze is ontzettend betrokken en meelevend en heeft daarbij zelfs genoeg liefde over voor hen die het wat minder hebben. Daarbij is ze creatief en kan er enorm van genieten om met haar kinderen te knutselen.

Mooi hè? Hoe je in elkaar zit, dat beïnvloedt ook je moederschap. En dat is maar goed ook. Daarom de vraag: wie ben jij dan? Hoe sta jij in het leven, waar word je blij van? Wat heb je nodig en waar ben je goed in? Dit alles maakt je de moeder die je bent.

Conclusie?

We zijn allemaal zo ontzettend verschillend! We zijn onvergelijkbaar bijzonder en volstrekt uniek. Daarom vraagt God me niet om Daniëlle, Esther of Petra uit het Power to the Mama’s team te zijn, daar zijn ze zelf het beste in 😊

De enige manier om uit die vergelijkingsval te blijven, is helemaal je God geschapen zelf te zijn. Want dan zijn we allemaal het mooist!

 

* De zeven beschrijvingen van moeders zijn gebaseerd op de Life Languages, een communicatieprofiel waar ik als coach veel mee werk en super enthousiast over ben. Wil jij je Life Languages profiel weten en jezelf en de ander beter begrijpen? Kom eens langs op www.elkaarbegrijpen.nl

 

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.