Vorige week lazen jullie deel 1 van het interview met Oppermoeder Petra. We eindigden met dat de balans misschien wel een beetje zoek is bij veel moeders. En dat je opvoeden maar één keer kunt doen. Best een belangrijk ding dus. Het deed mij in ieder geval even stilstaan bij hoe het bij mij gaat. Vandaag deel 2 met nog meer eyeopeners en zoals beloofd 7 waardevolle tips voor elke moeder! 

In mijn gedachten klinkt het gehuil van mijn zoontje van vanmorgen. Hij vindt het begin van de dag bij de kinderopvang vaak maar lastig. Dan schreeuwen zijn ogen om vastgehouden te worden, terwijl ik zijn armpjes langzaam van mij losmaak en overgeef aan de peuter juf. Ik twijfel ineens of ik het wel goed aanpak door hem daar te laten als hij zo huilt. Misschien moet ik gewoon thuisblijven met de jongens. Even stoppen met werken? Al deze gedachten brengen me in verwarring. Want ik weet ook dat hij het na vijf minuten prima vindt daar en ik hem vervolgens niet mee naar huis krijg omdat het daar veel te leuk is.

Een gelukkige moeder een goede moeder?
“Is het niet belangrijk om als moeder gelukkig te zijn, zodat je een goede moeder kunt zijn voor je kinderen?” vraag ik Petra. “Dat denk ik wel. Als je niet gelukkig bent als moeder, kun je ook je gezin niet goed ‘managen’. Niemand wordt gelukkig van dezelfde dingen. Daarom is het voor iedereen anders.” Misschien maakt dat het wel zo ingewikkeld. Ze vergelijkt het moeder zijn van een gezin met een professionele rol die je krijgt. Om het zo soepel mogelijk te laten gaan, organiseer je de dingen goed, geef je aandacht aan wat aandacht nodig heeft en stoot je af wat niet bijdraagt aan het hele verhaal. Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Eigenlijk hoe het binnen een organisatie ook werkt. Als je een schreeuwende klant hebt aan een balie, heeft het bijvoorbeeld geen zin om terug te gaan schreeuwen. “Kinderen kijken naar wat je doet, wat je geeft krijg je terug. Daar was ik me altijd heel bewust van. En ze hadden hier ook echt wel eens ruzie hoor. Duidelijkheid en consequent handelen plus een heleboel humor is er voor nodig geweest. En een vader die zijn gezag soms liet gelden en zei dat ze echt moesten luisteren.” Opgelucht moet ik even lachen. Gelukkig, dat gebeurde hier dus ook gewoon. Ik had al bijna een beeld van allemaal kinderen die keurig op een rij allemaal precies deden wat ‘moeders’ zei.

Het gezin als fundament van de samenleving
“God heeft het gezin zo mooi gemaakt. Het is het fundament van de samenleving,” gaat Petra verder als we het hebben over het geloof. Dit gezin heeft een prachtig en rijk geloofsleven. Daar geniet deze lieve moeder zichtbaar van. Ik geef haar gelijk, dat mag ze ook. Het is toch de wens van ons allemaal, dat je kinderen God mogen leren kennen? Ook dat begint bij de ouders zelf. Dat wat je in je kinderen stopt komt er ooit weer uit. We noemen het niet voor niets vaak een investering in de toekomst. Alleen, in hoeverre zijn we echt bereid te investeren?

Petra doet mij door dit gesprek meer dan ooit beseffen dat mijn kinderen de toekomst gaan maken. Dat zij daarom extra belangrijk zijn. Dat zij daarom het beste verdienen. Alleen wij ouders kunnen dat beste geven, door ze te helpen ontwikkelen. Hen voorleven “hoe het hoort”. Soms betekent dat misschien wel dat je jezelf of je dromen een periode (gedeeltelijk) moet wegcijferen.

Dit was een les voor mijzelf
We praten nog lang door over een heleboel dingen. Dit gesprek brengt mij zoveel meer dan ik dacht. Het is niet gewoon een leuk interviewtje met een “Oppermoeder van 11” maar eigenlijk een les op zich. Ik ben ga nadenken over de balans bij ons thuis. Wat maakt dat ik het moederschap soms zo pittig vind? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit niet “afreageer” op mijn kinderen? Ik weet van mezelf dat ik geen thuisblijfmoeder ben. Dat ik werken té leuk vind. Ik heb ook ruimte nodig voor m’n creativiteit maar wil tegelijkertijd veel tijd doorbrengen met m’n gezin. Het roept een aantal dilemma’s op. Op welke manier mag ik een moeder zijn in deze tijd, zonder de druk van deze tijd? Hoe vind ik het eigenlijk tot nu toe gaan? Wat wil ik anders? Wat heb ik ervoor over?

Wat ben ik dankbaar voor dit moment en wat is het goed om soms eens met een oudere, wijze andere moeder te praten over hoe het gaat. Moeder zijn is zo mooi, het leert me meer over mijzelf dan ik had verwacht. En juist omdat het voor mijn kinderen is, wil ik alle leermomenten aanpakken. Ook als ze prikken. Vandaag prikte het zeker. Maar ik ga met deze les aan de slag. Achteraf kunnen we er vast om lachen. Want humor is zeker wat je nodig hebt om al die prikmomenten te kunnen doorstaan.

Beloofd is beloofd! Hier de 7 waardevolle tips van Petra
Wil je ook weten wat het geheim is van deze vrouw? Lees hier de waardevolle tips van “Oppermoeder” Petra en doe er je voordeel mee! 

  1. Bedenk je dat je het opvoeden maar één keer kan doen, dus probeer het goed te doen.
  2. Zorg voor een goede samenwerking met je partner. Je hebt elkaar nodig in het gezin.
  3. Geef je kinderen onverdeelde aandacht, ze verdienen het en hebben het door als je er niet helemaal bent. Juist dan worden ze vaak “vervelend”. Beperk telefoons, schermen of afleidende gedachten.
  4. Positieve presentie: als je bij je kinderen in de buurt bent, zorg dan dat je opgewekt en positief bent. Dit komt de sfeer ten goede.
  5. Vind je eigen gezondheid belangrijk, dat is je “gezinsmotor”. (van de redactie: Petra houdt van gezond eten en maakt veel zelf. Ze is bijvoorbeeld erg voorzichtig met “snelle suikers” en heeft op momenten dat ze zich minder gezond voelde altijd gezocht naar manieren om fitter te worden. Zo inspirerend!)
  6. Bid zelf maar ook met je partner over wat je bezighoudt en waar je als gezin doorheen gaat.
  7. Voor de vaders: onderschat je vaderrol niet. Spreek de positieve dingen die je ziet uit over je kinderen. Vaders zijn sturend in de bestemming van hun kinderen. Ook in de bijbel vind je dit (en deze hiërarchie) terug.

Als je denkt dat bij dit gezin alles van een leien dakje ging of er geen tegenslagen zijn geweest, dan heb je het mis. Volgende week vertelt Petra in het derde en laatste deel van dit interview over de schaduwkanten van het leven. Dat hun gezin eigenlijk 12 kinderen heeft, maar er eentje bij Jezus is. En dat één van de oudste dochters het syndroom van Down heeft. Zo zijn er nog een aantal dingen die zij blootgeeft. Maar door deze schaduw heen schijnt elke keer iets super moois. Iets waar wij veel van kunnen leren. Wat dat is? Je leest het volgende week! 

Benieuwd wat hieraan vooraf ging? Lees hier deel 1 van het interview met Petra!

petra-rommers

 

Dit is Petra. Moeder van 11 kinderen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en oma van een heleboel kleinkinderen tussen de 0 en 16.

 

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.