Bij oma is hij poeslief

‘Hij luistert altijd zo goed en kan echt lief zelf spelen,’ zegt mijn moeder apetrots. Ze heeft vanmorgen opgepast op mijn driejarige zoontje, haar kleinzoon. We stappen in de auto en zwaaien gedag. Nog geen minuut later begint meneertje al te mopperen. Hij wil een koekje, hij wil niet meer in zijn autostoel en wil op schoot (tijdens het autorijden!), en als dat niet mag wil hij speelgoed én wel nu. Ik zucht diep. Lief zijn bij anderen lijkt kinderen altijd makkelijk af te gaan, maar eenmaal thuis veranderen die lieve teddybeertjes in vuurspuwende kasteeldraken. Herkenbaar?

Peuterpuberteit

Het boze gedrag gaat de hele middag door en ik ben blij als de kleine man ein-de-lijk rustig ligt te slapen die avond. De peuterpuberteit vind ik een pittige fase. Het negatieve ‘nee’ en ‘ik wil niet’ komen me de strot uit, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Als ik ‘s avonds stille tijd heb, vertel ik het ook tegen God. ‘Ik ben het zat,’ mopper ik, ‘ik wil niet dat hij zo zeurt, ik wil dat deze fase stopt. Ik wil rust.’ Even blijf ik stil en dan hoor ik wat ik zeg. Ik lijk mijn peuter wel. Ik wil, ik wil, ik wil.

Dwars gedrag

Volgens opvoedkundigen is het uitmuntende gedrag bij anderen en het dwarse gedrag thuis niet vreemd. Het is zelfs positief. Het betekent dat je kind zich veilig voelt en dat hij de ruimte voelt om zichzelf te zijn. In het geval van mijn zoontje heeft hij de hele ochtend leuk gedaan, sociaal gewenst gedrag vertoond, maar zodra hij mij ziet, voelt hij de vrijheid om moe te zijn en zijn emoties te laten zien.

Thuis is het veilig

Zoals mijn zoon zich thuis en veilig voelt bij mij, zo mag ík me ook voelen bij God. Het feit dat ik tegen Hem loop te mopperen en klagen over de dag, dát is wat Hij van mij wil horen. Hij wil weten waarin ik vastloop, Hij wil luisteren naar wat me boos, verdrietig of blij maakt. Hij wil alles van mij weten. Bij Hem ben ik thuis.

Veiligheid bieden

Wat mooi om mijn zoontje dat te bieden: veiligheid. Ik mag een voorbeeld zijn om een stukje van Gods liefde en geborgenheid te laten zien, zodat mijn zoon weet dat hij niet alleen in ons gezin veilig is, maar dat hij écht thuis is bij de Allerhoogste.

In dit daglicht wordt het recalcitrante gedrag ineens wat minder erg. Het wordt zelfs (bijna) een privilege om naar het gemopper te mogen luisteren. Bijna. 😉

 

Dit blog komt uit het uitverkochte #Powerbook Home Sweet Home. Wil jij twee keer per jaar het nieuwste #Powerbook met eerlijke columns over het moederschap, inspirerende artikelen over opvoeden en relaties, plus input voor je geloofsleven ontvangen? Word Mom Squad Member! Dan krijg je naast de Powerbooks veel meer herkenbare en opbouwende content voor christelijke moeders en toegang tot een exclusieve online omgeving.

En word je Mom Squad Member tijdens onze BELACHELIJK VETTE VOORJAARSACTIE, dan ontvang je zelfs NOG MEER leuks in je brievenbus!

Meld je nu aan! 

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.