Ik ben niet zo avontuurlijk. Ik hou niet van verandering. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat dit nogal een understatement is. Nieuwe dingen vind ik vaak spannend, oncomfortabel. Als moeder is dat best lastig, aangezien voor mijn kinderen elke dag stampvol zit met avonturen die beleefd moeten worden. Liefst zo intens mogelijk.

Misschien heeft het te maken met een soort angst voor het onbekende. Ik blijf bijna nog liever vasthouden aan een situatie of relatie die niet zo lekker loopt, maar die ik wel ken, dan dat ik me uitstrek naar iets aan de horizon dat mijn zorgvuldig geconstrueerde leventje opschudt.
Handig dus, dat het Koninkrijk van God doordrenkt is van nieuwigheid. Sla de Bijbel er maar op na: nieuw leven, nieuwe wijn, een nieuwe hemel en nieuwe aarde.

“Zie, Hij maakt alle dingen nieuw.”

Het oude loslaten en vertrouwen op iets nieuws vereist geloof, en niet zo’n beetje ook. Toevallig zit ik daar nu middenin: een paar maanden geleden moest ik mijn werk loslaten – ik werkte al zo’n 15 jaar bij dezelfde organisatie. Er was inmiddels zoveel veranderd in zowel werk als privé dat het gewoon niet meer paste. Ik hield het niet meer vol. Alleen er was een klein probleem: er was nog geen fantastische nieuwe baan om naar uit te kijken.

In the crushing

Een paar dagen geleden postte Daniëlle een mooi lied van Hillsong. “In the crushing, in the pressing, you are making new wine.” Wat als er uit deze situatie juist iets heel moois kan voortkomen? Stel nou dat ik op dezelfde plek was gebleven, veilig en bekend, maar ongelukkig? Dan had ik dat toch nooit kunnen ontdekken?

Steeds meer leer ik dat nieuwe dingen bij God vaak voortkomen uit gebrokenheid. Ze ontstaan onder druk, worden geschapen uit iets dat kapot is. Een zaadje dat in de grond geplant wordt en sterft, en waar dan een seizoen later een prachtig plantje uit opbloeit. Een emmer druiven die onder druk uitgeperst wordt tot er na een arbeidsintensief proces sprankelende nieuwe wijn uit ontstaat. Jezus die gedood wordt, maar na drie dagen opstaat en een nieuw hoofdstuk voor de wereldgeschiedenis schrijft.

Wat zou God kunnen maken van mijn leven? Diep van binnen geloof ik dat al dat ‘crushing’ en ‘pressing’ niet voor niks is. Juist de lastige tijden zorgen voor een echt, doorleefd geloof. Voor diepgang en oprechtheid in mijn relatie met God.

“So I yield to You and to Your careful hand

When I trust You I don’t need to understand”

In plaats van stevig vasthouden aan het oude, bekende, probeer ik stukje bij beetje los te laten. Zo heb ik twee handen vrij om de toekomst te ontvangen. Ik ben benieuwd.

 

Deze prachtige illustratie is gemaakt door onze eigen Creakip; Bianca. En het goede nieuws is dat je de illustratie gratis kunt downloaden door hiernaast op de afbeelding te klikken! Veel plezier met het ophangen of uitdelen!

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.