Soms verlang ik terug naar de tijd dat ik nog kind was. Naar de woensdagmiddag voor de buis waar we ongestoord ‘Jody en het hertenjong’ en ‘Het kleine huis op de prairie’ keken, totdat onze oogjes vierkant in het gezicht stonden. Naar de vrijdagavond met pinda’s doppen op de krant en een mierzoet glaasje Spoetnik (eigenlijk was alleen het schuimlaagje lekker). Naar de tijd dat we onbezorgd zonder autostoel naar Frankrijk reden en ons onderweg vermaakten met het tellen van rode auto’s en gele kentekenplaten. De tijd dat mijn moeder nog kon zeggen: “Nee is nee” en “Omdat ik het zeg”. En dat Rust, Reinheid en Regelmaat het enige opvoedcredo was.

Het leven klinkt best overzichtelijk voor de moeders van toen. Dat was het vast niet, maar toch. Die moeders ‘deden gewoon maar wat’ en spraken daarover met de buurvrouw of een vriendin onder het genot van een bakkie leut en een flink beboterde plak ontbijtkoek.

Tegenwoordig zijn er mogelijkheden te kust en te keur in opvoedland. We verdiepen ons suf in van alles en nog wat: How2talk2kids, temperamentvolle en hoogsensitieve kinderen. ‘Unconditional parenting’ en VLA-ouders (Veiligheid, Liefde en Aandacht). Talking about it; Griekse Yoghurtmoeders in da house?

Bleef het hier maar bij. Nee, we moeten ook nog biologisch, zonder suikers, e-nummer vrij en zeker geen pakjes en zakjes. Maar wel mét havermout en avocado. En veel bewegen; sporten, lopen of op de fiets. Met helm alsjeblieft.

Ik merk dat al die ideeën en goedbedoelde adviezen me enerzijds een soort houvast geven. Ik vind herkenning en begrip en krijg tips. Net als bij kookboeken zoek ik enkele ingrediënten bij elkaar die me wel smakelijk lijken. En daar brouw ik dan m’n eigen maaltijd van.

Aan de andere kant word ik er soms zo móe van. Van dat ‘bewust opvoeden’. Ik ben de helft van de inhoud van dat goede boek alláng vergeten. Soms heb ik helemaal geen zin in keurig ‘pedagogisch handelen’, maar wil ik het gewoon doen op mijn gevoel. En ‘op mijn gevoel’ betekent af en toe flink uit mijn plaat gaan en vervolgens sorry zeggen. En dan met z’n allen genieten van een portie friet met mayo voor de buis.

Hoe weet ik nu dat datgene wat mij uit dat boekje aanspreekt, het goede is? Dat dat uiteindelijk van mijn meiden goede volwassenen maakt? Misschien moet ik wel een heel andere pedagoog of opvatting bestuderen.

Ik wil wat meer de ontspannen mama zijn. Net als mijn moeder vroeger ogenschijnlijk was. Er op vertrouwen dat wat ik doe, goed is. Niet omdat ik het zelf allemaal zo goed weet, maar omdat ik andere dapper zoekende mama’s om me heen heb. Die soms worstelen met dezelfde dingen, luisteren en advies geven. En zeggen: “Hé meid, je doet het goed. Ga zo door!”

Èn omdat er Eén is die het wel allemaal perfect weet. Eén die niet met hordes opvoedadviezen komt, maar wel met de belofte ‘Ik zal er zijn’.

Dat houdt niet in dat alle antwoorden zomaar van Boven vallen. Dat opvoeden opeens een ‘piece of cake’ wordt. Het betekent wel dat ik mag rusten in de wetenschap dat er een Vader is die goed is en mij de weg zal wijzen, ook als mijn eigen recept finaal mislukt.

Want Ik zorg voor jou en wil in alles wijsheid geven. Omdat Ik het zeg.’

Deel gerust nog iets lekkers aan ze uit.

PS: Spreekt dit verhaal je aan? Heb je ook de behoefte om eens te sparren met mede-moeders over wat je bezig houdt in je leven? Met lekkere koffie? Dan is een Moms United Group (M.U.G.) iets voor jou! Je kunt zelf een M.U.G. opstarten, of informeren of er al een bestaande groep is bij jou in de buurt. Meer info? Mail naar mug@powertothemamas.nl

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.