Of het mijn ietwat calvinistische opvoeding is, mijn rol als oudste ‘verantwoordelijke’ kind van het gezin waarin ik opgroeide, of gewoon karakter? Geen idee, maar ik ben nogal een opspaarder. Als ik een paar gulden meekreeg op schoolreisje, kocht ik in de pretparkwinkel iets kleins en nam ik de helft weer mee terug voor in mijn spaarpot.

Het is dan ook alsof ik letterlijk in de achteruitkijkspiegel kijk. Ik zie mezelf in plaats van mijn zoon op de achterbank van de auto. Een plakkerig dropje in zijn hand. ‘Ik ga het pas eten als we bij de gele brug zijn’ vertelt hij zijn broertje, die hem uitvoerig kauwend aankijkt met een verbaasde blik.

Ach jongen, denk ik: misschien krijg je er dan nog wel een. Het is knap van je dat je je behoeftes uit kunt stellen, maar je hoeft niet op te sparen joh. Waarom geniet je niet nu? Straks, morgen of overmorgen komt er wel weer iets nieuws.

In een split second lijkt het alsof deze gedachte voor mezelf bedoeld is.

Ben ik ooit iets tekortgekomen of was ik, ben ik, soms niet gewoon bang voor tekort? Onbewust leef ik toch vaak vanuit ‘stel dat het straks op is’. Zit het tekort denken zo diep in mijn roots? Misschien wel in mijn menszijn? Ben ik niet vaak net als Eva, die in een overvloedig gevulde tuin leefde en toch dacht dat God haar tekort deed?

God is een gever. Hij is niet karig, niet net genoeg, maar overvloedig, toch? Ik denk aan de Bijbelverhalen na waarin Jezus voor voorziening zorgt. Waren er wonderen waarin hij net genoeg gaf? Nee! Twaalf manden voedsel over, netten die bijna scheuren en wijn in overvloed om nog dagen feest te vieren. God zorgt voor ons.

Jezus zei niets nieuws toen Hij zei dat we niet ‘vooruit’ moeten leven, maar vandaag. (Mattheus 6: 27-34)

God geeft je namelijk ALLES wat je vandaag nodig hebt: Toen het manna viel om de tenten van het volk Israel gebood God zelfs ‘spaar het niet op, het zal verrotten’. Je hebt er niets aan! Vertrouw Gods goedheid! Neem alles wat hij geeft.

Begrijp me goed, dit is geen pleidooi om nu je spaarrekening te plunderen. In tegendeel: gebruik wat God je geeft goed, zet het in, ook je verstand. En weet dat God gul en goed is.

En God is in staat om jullie alles overvloedig te geven. Daardoor zullen jullie zelf in alle dingen op elk moment meer dan genoeg hebben. En daardoor kunnen jullie ook gul aan anderen geven. 2 Korintiërs 9:8

Leef met volle teugen. Een bemoedigend woord, de mooiste zonnestralen, het geschater van een kinderlach. Geen kleine nipjes: maak alles maar ‘op’, leef ervan en deel uit. Morgen is er weer nieuwe overvloed uit Zijn hand.

Ik ben Hem dankbaar voor deze fluistering in de auto. ‘Proef en zie dat de Here goed is’. Ik glimlach, tast in het doosje autodrop. ‘Jongens willen jullie er nog een?’

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...
niet bang voor de dood

Kijk me aan, ik ben niet bang

‘Kijk me aan!’ Ik spreek mijn drie blauwoogjes streng toe, want ik wil er zeker van zijn dat ze geen fratsen uithalen bij de oppas. Die gaat hen straks op bed leggen namelijk. ‘Ben ik duidelijk?’, voeg ik er nog even aan toe. Ik zie mijn kroost knikken. Ik vertrek...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.