Daar lig je dan. In je zelfgemaakte tent. Alleen. Je broer en zus liggen een verdieping lager. Samen. Ook in een zelfgemaakte tent. Jouw tent is mooier, echt. Maar de tent van je broer en zus voelt mooier, omdat zij er samen in liggen. En samen trots zijn. En samen een front vormen tegen jouw tent, waarin jij het fort in je eentje bewaakt. Hun tent voelt mooier voor hen én voor jou. Want je weet diep van binnen wel dat de mooiste tent uiteindelijk niet gebouwd is naar het beste ontwerp of van de mooiste kleden, maar uit het vinden van elkaar onder de tentstof 

Hoe vaak ben ik zelf iemand kwijtgeraakt onderweg? Geregeld. Op mijn werk. Omdat ik wilde plannen had maar anderen de tijd niet gunde om de drie denkstappen die ik al had gezet in te halen. In mijn huwelijk omdat ik écht zeker wist dat mijn manier van opvoeden het beste is voor onze kinderen. In de kerk omdat mijn vorm echt het meest aansloot bij wat God voor ogen heeft voor Zijn gemeente. “Ga je voor inhoud of ga je voor relatie?” Ik hoor het mijn stagebegeleider nog vragen, tig jaar geleden.  

Het was voor mij een eyeopener dat ik een keuze heb. Toen. Maar het is nog dagelijks een struggle om niet voorbij te gaan aan wat ik deel met anderen. Toch leerde ik tijdens mijn stage dat ik niet volledig afstand hoef te doen van mijn vuur voor kwaliteit, het goede, optimaal resultaat, presteren. Dat heeft ook een heel mooie kant.

Schiep God de wereld in het begin immers ook niet optimaal? Hij koos ook niet voor half werk. Er zijn momenten waarop ik mág kiezen om te strijden voor inhoud, ook al komt een relatie daarmee onder spanning te staan. Spanning kan heilzaam zijn.  

Als ik ga slapen kijk ik nog even naar mijn dochter in haar tent. Ik had koste wat kost door kunnen zetten om de relatie tussen haar en haar broer en zus te herstellen. Maar ik deed het niet. Pas als je alleen in een tent ligt ontstaat er ruimte om zelf na te denken. Toen realiseerde zij zich dat de tentbouwers eigenlijk allemaal hetzelfde wilden: samen bouwen aan de mooiste tent. Het ging alleen een beetje mis. Of eigenlijk niet, want nu staan er twee mooie tenten. En kunnen ze bij elkaar op de thee. Ze vinden elkaar wel weer. Komt het toch nog goed met die relatie. 

Foto: Rawpixel

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.