Voor de vakantie wilde ik eens een boek waar wat meer inhoud en diepte in zat. Ik koos voor het boek ‘De Memoires van Silas’.

In dit boek vertelt Silas over de enerverende reizen van Paulus en Barnabas. Zij reizen naar Galatië om daar het Evangelie te brengen. Paulus en Barnabas doen hun uiterste best om het Evangelie te verkondigen. Ze willen het eerst bij de Joden brengen maar zij bieden juist niets anders dan weerstand. De mannen laten zich niet uit het veld slaan en besluiten naar de heidenen te reizen. Met veel passie en compassie wijden zij zich aan deze mensen toe. Met bijzonder mooi resultaat en ook erg spannende momenten.

Het boek neemt je mee naar hoe het toen was, in welke tijd men leefde, hoe “de dingen” eraan toe gingen en hoe de cultuur van de nieuwe gemeenten destijds was. De verwarring over het wel of niet besnijden wordt bijvoorbeeld goed uitgelicht en ook andere conflicten komen goed aan bod. Het mooie van het boek vind ik dat je heel goed kunt lezen hoeveel moeite het in die tijd kostte om zo’n reis als die van hun te maken. Het vergt veel toewijding, geduld, tijd en het was zeker niet zonder risico’s. Dat lees je ook duidelijk terug.

Mijn inziens volgt het boek de Bijbel verhalen aardig goed (ik ben geen theoloog), al blijven dingen natuurlijk beschreven vanuit het perspectief van de schrijver. Alleen de figuur Blastinius is denk ik echt verzonnen. Ik vind het verhaal in de Bijbel nergens terug. Mijn idee hierbij is dat deze persoon nodig is om duidelijk te maken hoe makkelijk het is om je als gelovige af te laten leiden door iets of iemand. Het maakt extra duidelijk hoe het schrijven van de Galatenbrief tot stand is gekomen en waarom dit zo nodig is.

Het boek heeft mij een hoop helderheid gegeven over de belangrijkheid van de Galatenbrief en waarom het nu nog steeds belangrijk is om stil te staan bij wat wij als Christenen van deze tijd doen. Door het boek te lezen werd mij extra duidelijk hoe belangrijk het is terug te gaan naar het Woord en alles keer op keer te toetsen aan die Waarheid.

Qua schrijfstijl moest ik even inkomen. Naarmate het verhaal vorderde vond ik het steeds prettiger leesbaar. Naast de serieuze stukken maken de mannen je met hun droge humor regelmatig aan het lachen. 😉 Het is absoluut een aanrader voor als je wat diepgang zoekt over de Galatenbrief en zijn achtergrond.

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.