Tieners… we zijn het allemaal geweest en een aantal van ons heeft er een paar in huis. Mijn kinderen zijn nog lang niet zo ver, maar de leerlingen in mijn klas geven mij denk ik een heel goed beeld van hoe tieners kunnen zijn. 😉 Tieners zijn in ieder geval anders dan kinderen. Ze zijn autonomer en zelfstandiger, maar nog niet zo ver als een volwassene. Al denken ze daar zelf vaak anders over. De boeken ‘Wat ouders moeten weten’ en ‘De vijf talen van de liefde van tieners’ geven inzicht in de wereld van de tieners.

De vijf talen van de liefde van tieners
Dit boek borduurt voort op het allereerste boek van Gary Chapman: De vijf talen van de liefde. We hadden eerder al eens het boek De vijf talen van de liefde van kinderen behandeld. Nu volgt het boek over tieners.

Voor de moeders die tieners in huis hebben zal het geen openbaring zijn dat tieners heel anders kunnen zijn dan een paar jaar geleden. Ze reageren anders dan toen ze nog kind waren, vinden andere dingen belangrijk, kijken anders naar hun ouders. Niet gek dat er dus botsingen kunnen ontstaan. Het boek ‘De vijf talen van de liefde van tieners’ geeft inzicht in dit proces en laat zien dat het noodzakelijk is om opnieuw de eerste liefdestaal van je tiener te leren kennen. Alleen dan kan je goed aansluiten bij je tiener, stelt dit boek.

Wat ik mooi vind is dat er door een moeder wordt gesproken over het “leren van een dialect”. Tijdens het ouder worden gaan tieners anders denken en praten, vinden ze het misschien fijner om anders aangesproken te worden en liefdestalen kunnen echt verschuiven. Er ontstaat een dialect, en als je deze nuances of grote veranderingen niet herkent, versta je elkaar dus niet meer. Je moet je tiener als ware blijven bestuderen en hem of haar serieus nemen.

Met dit boek heb je handvatten in huis om je tiener opnieuw te leren verstaan en aan te sluiten bij zijn of haar (veranderende) liefdestaal. Want hoe stoer ze ook doen, tieners blijven veel behoefte hebben aan weten dat mensen in hun omgeving van ze houden. Aan ouders de schone taak uit te zoeken op welke manier ze dat willen horen.

Wat ouders moeten weten
Dit boek geeft een kijkje in de gedachtewereld van tieners. Het beschrijft vanuit wetenschappelijk hoek waarom tieners doen wat ze doen.

Bij het lezen van de eerste paar hoofdstukken, was ik wat minder enthousiast. De informatie is waardevol, maar ik vond het erg Amerikaans. Voor mijn beroep als docent heb ik heel wat moeten leren over tieners en pubers, nog steeds. De antwoorden en situaties in het boek vond ik niet helemaal representatief voor hoe het (in mijn beleving)  in Nederland gaat. In het boek komt het wat conservatiever over, terwijl voor mijn gevoel de tieners in Nederland al veel opener en directer zijn naar hun ouders.

Vanaf hoofdstuk vier werd ik weer enthousiaster, want daar gaat het over wat tieners over de hele wereld gemeen hebben: ze willen dat jij als ouder de leiding houdt en ze erkent zoals ze zijn. Loslaten willen ze graag, maar zijn ze helemaal nog niet aan toe. Opleggen van regels werkt averechts, dus ergens in het midden ligt de beste omgang met tieners. Wat daarbij het meest belangrijk is, is dat ze gezien worden. Wij als ouders denken het vaak beter te weten voor onze kinderen, maar tieners willen het juist ook zelf ontdekken en hebben soms gewoon best een punt dat gehoord mag worden. Daar open en zonder oordeel naar leren luisteren is misschien wel de grootste uitdaging.

Naast informatie over bovenstaande onderwerpen, worden er ook handvatten gegeven over hoe je je kind kunt bemoedigen in het worden van een zelfverzekerd persoon. Ook wordt uitgelegd wat stemmingswisselingen kunnen zeggen over onderliggende angsten en gevoelens.

Al met al (op de eerste paar hoofdstukken na) toch een waardevol boek. Voor het eerste gedeelte, over waarom tieners doen wat ze doen, adviseer ik liever het boek Puberbrein binnenste buiten, wat gebaseerd is op ervaringen uit Nederland. In combinatie met de ‘Vijf talen van de liefde van tieners’ heb je wel een mooi totaalpakket in huis!

Waar te koop?
Deze twee boeken van Royal Jongbloed zijn te koop in de webshop van Royal Jongbloed en natuurlijk bol.com!

Winactie!
Ben jij of ken jij tienerouders die deze boeken graag zouden willen krijgen voor Sinterklaas? Check dan de winactie op onze Facebookpagina!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.