Kinderbijbels en kinderboeken. Er zijn er zoveel! Ook in de christelijke boekenwereld is er veel aanbod. Elk boek heeft natuurlijk iets moois en unieks. Elk boekje benadert een Bijbelverhaal anders. Het verschil tussen peuter-, kleuter-, en jeugdbijbels is groot. Logisch zou je denken. En dat is het, maar het maakt het kiezen er echt niet altijd makkelijker op. 

In dit blog neem ik je mee langs een paar kinderbijbels en boekjes die ik mocht recenseren van verschillende uitgeverijen. We beginnen bij de Peuterbijbel van Ark Media

PEUTERBIJBEL VAN ARK MEDIA
De Peuter Bijbel van Ark Media is een in het Nederlandse vertaalde bijbel (schrijver is Juliet David, vertaald door Willemijn de Weerd) en valt op door de vrolijke, herkenbare illustraties door Helen Prole.

bestand-18-11-16-10-06-23De verhaaltjes zijn kort en duidelijk beschreven. Het is echt afgestemd op de kleine peuters van 2 tot 4 jaar. Veel details zijn achterwege gelaten om de verhaaltjes begrijpelijk te houden, maar de grote lijnen kloppen. Zelf heb ik soms de indruk dat verhaaltjes te snel stoppen, dat er iets uit te leggen blijft. Maar ik denk dat dit prima opgelost kan worden door zelf mee te lezen in je eigen Bijbel en eventueel aanvullingen te doen waar nodig, op niveau van je eigen kind.

De Peuterbijbel van Ark Media kun je vinden in hun webshop:
https://www.arkmedia.nl/david-juliet/peuterbijbel.html

BOEKEN VAN UITGEVERIJ GIDEON
Van Uitgeverij Gideon kreeg ik (heel gul!) een aantal boeken toegestuurd in de leeftijdscategorie 1 tot en met de basisschoolleeftijd. We beginnen met de boekjes voor de kleinsten:

bestand-18-11-16-10-07-08Bidden voor het slapen (1 tot 5 jaar)
Dit lieve kleine boekje is uitermate geschikt voor een bedtijd verhaaltje. In het boekje wordt op een mooie manier de dag afgesloten met gebed. Ik vind het een mooie manier om de kleintjes bekend te maken met het bidden. De mooie tekeningen maken het ook een feestje om naar te kijken. Het stevige karton maakt het boekje “dreumes proof” en de vormgeving laat genoeg te ontdekken over voor de 2 tot 4 jarigen.

bestand-18-11-16-10-07-17Op zoek naar God (+/- 1 tot 4 jaar)
Dit vrolijke prentenboek vertelt op een hele grappige manier over dat God overal is. De dieren gaan samen op zoek naar God maar vinden Hem niet, hoe hard ze ook proberen om in de hemel te komen. Maar dan komt een ander dierenvriendje het geheim over waar God woont…

“Je kunt God niet zien maar wel voelen, net als de wind,” zei de mol. (Uit: Op zoek naar God)

bestand-18-11-16-10-06-58Bijbel voor kleine schatjes ( 0 t/m 5 jaar)
Wie de serie ‘voor kleine schatjes’ kent, kan zich waarschijnlijk ook wel voorstellen dat ik enthousiast ben over dit Bijbeltje. De vormgeving is echt van vroeger, wat mij meeneemt naar de tijd dat ik op de zondagschool verhaaltjes voorgelezen kreeg. De inhoud is echter geweldig goed. Meer dan 50 Bijbelteksten worden op begrijpelijke manier verteld en de gebeden leren je kind bidden. Het is een favoriet die absoluut een plek heeft gekregen in ons voorleesavontuur!

bestand-18-11-16-10-06-36Dicht Bij Jezus kinderbijbel door Sarah Young ( 3 tot +/- 11 jaar)
Toen deze kinderbijbel uit kwam, heb ik hem direct voor onszelf gekocht. De Dicht bij Jezus boeken (van Sarah Young) voor volwassenen zijn erg goed. Ik verwachtte hetzelfde van deze kinderbijbel. Omdat ik nu toch een aantal boeken van Gideon recenseer, neem ik deze graag mee.

Deze prachtig vormgegeven kinderbijbel beschrijft op een wat uitgebreidere manier de Bijbelverhalen. Hij is dan ook afgestemd op kinderen vanaf 3-4 jaar denk ik. Bij elk Bijbelverhaal wordt ook een Bijbeltekst gegeven en een berichtje geschreven vanuit Jezus verteld. Ik vind het een fijne, mooie Bijbel en lees er graag uit voor. Helaas is mijn bijna 3-jarige peuter nog niet zo van het rustig zitten waardoor ik er niet aan toe kom de hele verhalen te lezen. Opsplitsen in stukjes is dan een goede optie.

De  Speurbijbel (vanaf 7 jaar)
bestand-18-11-16-10-06-45Dan als laatste in het rijtje van Uitgeverij Gideon de Speurbijbel. Echt jammer dat mijn oudste nog te jong is, want wat een gave interactieve Bijbel is dit!

In de Speurbijbel gaan kinderen actief met de Bijbelverhalen aan de slag. Elk verhaal heeft daarbij een activiteit, iets om over na te denken en/of een gebed. Het is dan ook geen ‘even tussendoor lees’ Bijbel maar juist een mooi middel om samen met je kind aan de slag te gaan met de prachtige verhalen die in de Bijbel staan. Kunnen we alleen maar zelf van leren, toch? 🙂

De boeken van Uitgeverij Gideon kun je vinden in hun webshop: https://www.gideonboeken.nl/kinderboeken

bestand-18-11-16-10-07-39DE JEUGDBIJBEL VAN UITGEVERIJ ROYAL JONGBLOED

Deze prachtige jeugdbijbel kreeg ik toegestuurd door Royal Jongbloed. Het boek is onder andere geschreven door Lieke van Duin, Mireille Geus en Corien Oranje, met daarnaast een aantal specialisten van het Nieuwe en Oude Testament.

Dit boek vertelt op prachtige wijze de 72 mooiste Bijbelverhalen. De verhalen zijn ingedeeld op thema. Onder andere de volgende thema’s komen aan bod: bouwwerken, mannen en vrouwen, liefde en vriendschap, leiderschap, oorlog, reizen en wijze lessen. In de inhoudsopgave is makkelijk terug te vinden welk verhaal bij welk thema hoort. Ook is er een overzicht te vinden van verhalen uit het Nieuwe en Oude testament.

Dit boek vind ik een must have voor kinderen vanaf 9 jaar. Het lijkt me een heerlijk boek om zelf te mogen lezen als bovenbouwer of misschien zelfs nog wel als brugklasser. De manier waarop de verhalen worden verteld en de interessante invalshoeken die zijn gekozen, maakt dat je in dit boek nooit uitgelezen kunt zijn!

De Jeugdbijbel van Royal Jongbloed is te koop in hun webshop:
http://www.royaljongbloed.nl/product/9789089120373/jeugdbijbel


Ik hoop je op deze manier iets meer inzicht gegeven te hebben in de verschillende kinderbijbels en kinderboeken. De uitgeverijen wil ik hartelijk danken voor hun medewerking.

Omdat ik graag uitdeel van wat ik zelf krijg, volgt er snel een mooie Sinterklaas winactie. Houd de site en Facebookpagina in de gaten! 

Groeten Daniëlle

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.