Bevallen is best wel een big deal. Na negen maanden zwangerschap, is het voor de baby tijd om de warme, veilige omgeving van moeders lichaam te verlaten en intrede te doen in de wereld. Wonder boven wonder, is ons lichaam zo gemaakt dat het een baby ter wereld kan brengen. Maar zo’n bevalling… daar kun je best tegenop zien. Maar wat als je er door een goede voorbereiding zin in zou kunnen krijgen?

Ik weet nog goed dat mijn ‘eerste keer’ eraan kwam. Om me heen hoorde ik verhalen over 48-urige bevallingen, ziekenhuis bevallingen, ‘de knip’, hechtingen en de keizersnee. Waar de een vol blijdschap vertelde over een semi-makkelijke bevalling, wilde de ander er absoluut niet meer aan herinnerd worden. Voor mij was in ieder geval duidelijk dat er geen ‘standaard’ bevalling bestaat. En dat bleek achteraf ook wel.

Elk bevallingsverhaal is anders en helaas onthoud je vaak de meest vervelende verhalen die je hoort. Stiekem wordt dat dan een referentiekader, gebaseerd op misschien wel angstige ervaringen van anderen. Niet een heel fijn startpunt voor jouw bevalling.

Een goede voorbereiding is het halve werk

“Je kunt er veel aan hebben goed voorbereid te zijn op je bevalling. Weten wat je lichaam precies aan het doen is in die tijd en op welke manier je dat kunt ondersteunen, geeft je een hoop vertrouwen,” zegt Maartje den Hartog van Goed Geweven. Maartje geeft zwangerschapscursussen waarbij ze focust op ontspanning en zo min mogelijk pijn. Ze stelt op haar website zelfs dat je zin kunt krijgen in je bevalling. Klinkt misschien vaag, maar het is volgens Maartje echt mogelijk. “Je mindset is heel belangrijk, net als hoe je erin staat of over iets denkt tijdens je bevalling. Angst en negatieve ervaringen zorgen voor meer spanning, wat weer invloed heeft op je lichaam. Daarnaast razen de hormonen door je lijf, wat enorm overweldigend kan zijn. Als je weet dat dit kan gebeuren, helpt het om vertrouwen te hebben in je lichaam en de hormonen vrij te laten stromen.”

Relaxt bevallen

Tijdens de cursussen die Maartje geeft, legt ze uit wat het lichaam precies doet tijdens een bevalling. Op die manier kun je zelf ontdekken in welke fase van de bevalling je zit, waardoor je beter kunt reageren op de krachten in je lijf. Ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen horen er ook bij. “Door te leren vertrouwen op je lichaam en voorbereid de bevalling in te gaan, kan een hoop pijn voorkomen worden. De mate van overgave, wie er in je buurt zijn, waar je bent… het maakt allemaal uit. Tijdens de cursus leer ik jou en je partner hoe je hier op een goede manier mee om kunt gaan,” voegt Maartje toe.

“Er wordt vaak gerefereerd aan dat in de Bijbel staat dat bevallen pijnlijk zou zijn voor vrouwen. Wat niet veel mensen weten, is dat in het Hebreeuws hetzelfde woord bij Adam wordt gebruikt, maar daar wordt uitgelegd als hard werken. Dat is precies wat bevallen is: hard werken. Je mag (of moet) er hard tegenaan tijdens je bevalling. Focus op de pijn maakt het heel passief: alsof je alleen maar kan lijden. Terwijl het juist zo’n krachtige samenwerking is met je lichaam en geest. Het kan echt het mooiste moment van je leven zijn, met God aan je zijde. Daarom vind ik het ook zo belangrijk hier aandacht aan te besteden,” legt Maartje uit. (Noot van de redactie: Maartje is tevens theoloog.)

Rechten van de bevallende vrouw

Een ander belangrijk speerpunt tijdens de cursus, is dat de bevalling echt jouw eigen bevalling is. “Hoewel je geen controle hebt over hoe de bevalling verloopt en welke zorgverlener er uiteindelijk bij is, heb je wel een hele hoop invloed en zijn er veel keuzes te maken. Over veel dingen kun je al op voorhand nadenken,” vertelt Maartje. “Bijvoorbeeld of je wel of geen vaginaal onderzoek wilt. Of hoe je denkt over het kunstmatig breken van de vliezen. Dat een bepaalde handeling of ingreep in het protocol staat, hoeft niet te betekenen dat het ook het beste is voor jou en je baby. Je hebt altijd een keuze. Dit weten, geeft je de mogelijkheid om mee te beslissen over wat er met je gebeurt, en vanuit rust keuzes te maken over wat je op dat moment zou helpen.”

Fijne bevallingen

Maartje wil vrouwen empoweren met waardevolle informatie, met als doel: het hebben van een fijne bevalling.

Mochten wij hier ooit nog een kindje mogen krijgen (nee nee, ik ben nu niet zwanger), dan wil ik ook zo’n cursus. Want door het gesprek met Maartje, krijg ik zelf bijna spontaan zin in zo’n relaxte bevalling.

Goed om te weten!
Maartje geeft cursussen aan stellen. Vanaf 2 stellen is een cursus gehost bij iemand thuis een optie. Groepscursussen op locatie zijn ook mogelijk, evenals privé cursussen. Kijk voor meer informatie op www.goedgeweven.nl

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Goed Geweven, maar de inhoud is van Daniëlle Koudijs. 

Foto is belangeloos beschikbaar gesteld door Sharon Hooikammer. Zij specialiseert zich in geboortefotografie. Voor meer info check haar Instagramaccount of stuur een mail naar sharonhooikammer@gmail.com

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.