Het staat er zo mooi he. En het klinkt zo simpel. Be Beautiful and Brave. Geen greintje onzekerheid te proeven in deze tekst. Hij is trouwens afgeleid van de Psalm: I praise You for I am fearfully and beautifully made (Psalm 139:14). Ik prijs U omdat ik God vrezend en mooi ben gemaakt, staat er in het Nederlands. God vrezend is ook weten dat Hij je sterkt. Je mag dapper zijn.  Toch is dit niet altijd de realiteit. Want wie voelt zich nu altijd dapper en mooi?

Wat is mooi, is misschien de vraag die we onszelf moeten stellen. Wanneer ben je mooi. Of wanneer word je mooi gevonden? Het is in deze maatschappij bijna een wet, mooi zijn. Perfecte Instagram plaatjes van mooie mensen, perfect gestylde huizen, de meest mooie locaties… Maar is dat waar het echt om draait? Het plaatje?

Als je kijkt vanuit de wereldse gedachtengang misschien wel. Maar als je kijkt vanuit Gods Woord, dan gaat het in wezen om iets anders. Lees maar eens mee in 1 Samuel 16, waar Samuel op zoek ging naar de nieuwe koning.

Terwijl Samuel bij Isaï (Jesse) kwam om van zijn zonen een koning te kiezen, viel zijn oog gelijk op Eliab. Een grote, sterke, opvallende, knappe vent, lees ik een beetje uit de tekst. Samuel dacht (menselijkerwijs) dat híj wel de nieuwe koning moest zijn. Maar God had iemand anders voor ogen lees je in vers 7;

‘Maar de Heer zei: ga niet af op zijn voorkomen en zijn rijzige gestalte. Ik heb hem afgewezen. Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Heer kijkt naar het hart.’

Samuel moest verder zoeken. Na alle aanwezige zonen gehad te hebben, vroeg hij of er nog een andere zoon was. Die was er; David. Hij was de schapen aan het hoeden op het veld. Hij had een plek buiten, was blijkbaar in de ogen van de mensen niet zo aanzienlijk. Maar David was wel degene die koning werd. Het was een knappe jongen, met rossig haar en sprekende ogen. Samuel zalfde hem tot koning.

Je bent mooi en bijzonder
God heeft de mens naar Zijn evenbeeld gemaakt. Laat dit even goed op je inwerken, want vinden wij God niet het meest mooi? Aanbidden wij Jezus niet om Zijn stralende schoonheid? We hebben Hem nooit als menselijk gestalte ontmoet, maar schrijven Hem wel alle schoonheid van de wereld toe. Als wij dan als mens naar Zijn evenbeeld zijn gemaakt… zijn wij dan niet net zo mooi?

Ja! Jij en ik zijn mooi zoals we in beginsel zijn gemaakt. We hebben allemaal unieke eigenschappen gekregen die ons maken tot wie we zijn: UNIEK. Beetje jammer is dat de wereld generaliserend te werk gaat. Wereldse maatstaven voor schoonheid zijn: maatje 34, prachtig gestyled haar, perfecte huid, de duurste kleding in een nieuw gestyled huis. MAAR DIT IS ZO ONTZETTEND NIET REALISTISCH!

Dat is ook niet de definitie van schoonheid! 

De ware schoonheid komt van dat wat God in jou heeft gelegd toen Hij je maakte, al in jouw moeders buik. 

“U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U hebt gemaakt. Ik weet het, tot het diepst van mijn ziel.” (Psalm 139:13-14)

Weten we dat ook echt tot in het diepst van onze ziel? Of zijn er door de jaren overtuigingen ontstaan die ons afhouden van de waarheid? Zo was er vroeger, toen ik een jaar of zes was, eens iemand die mijn droom aan diggelen sloeg. Ik droomde toen nog van een mooi bestaan als model, met mooie kleren en make-up, met de beste foto’s in de mooiste bladen. Iets wat veel jonge meisjes willen, toch? Maar toen was daar een vrouw, fysiotherapeute, die zei: “meisje die droom ga jij nooit waarmaken. Daar zijn je botten te grof voor gebouwd.” Au…

Omdat ik wist dat zij vanuit haar professie wist hoe lijven in elkaar zitten, geloofde ik het. Vanaf dat moment voelde ik me niet meer zo mooi. Ik geloofde zelfs dat ik dik zou worden, omdat mijn botten grof zijn gebouwd. Ik heb nooit beseft hoeveel impact deze woorden op mij hebben gehad, totdat ik dit thema ging voorbereiden. Ik kijk nu gelukkig wel heel anders naar mijzelf, maar het is best heftig om erachter te komen dat ik me door die paar woorden misschien wel nooit heb verdiept in mijn schoonheid, welke stijl er nou echt bij mij paste. Woorden kunnen je zelfbeeld kapot maken zonder dat er zelf erg in hebt.

God kijkt naar ons als Zijn bruid
Wij zijn de bruid van Christus, lees je in het nieuwe testament. Is een bruid niet altijd op haar mooist? Als wij leven naar onze identiteit in Christus en onze uniekheid zien als wonderbaarlijk, dan kan God mijn inziens alle ruimte krijgen om Zijn aan ons gegeven schoonheid tentoon te spreiden. Je leest dit ook een beetje terug in Ezechiël, als God spreekt tegen Israël die van Hem afgekeerd is. Hij vertelt hoe het had kunnen zijn als Israël het vertrouwen in Hem had gesteld in plaats van de wereld:

Je was bij alle volken beroemd om jouw schoonheid, en je schoonheid was volmaakt, want hij kwam van Mij,– spreekt God de Heer. (Ezechiël 16:14)

God is volmaakte schoonheid. En als evenbeeld van Hem zit die volmaakte schoonheid ook in ons. Daar mag je in geloven. En iedereen heeft unieke eigenschappen meegekregen die opvallend zijn voor hem of haar. Denk aan sprekende ogen van David, of het mooie meisje Ester. Misschien heb jij een super mooie glimlach waar mensen niet omheen kunnen. Of is jouw haar prachtig mooi. Die elementen mag je best laten zien, want er is echt niks mis met bezig zijn met uiterlijk. Vrouwen in de Bijbel deden het ook, dat lees je ook in Spreuken 31.

‘Ze gaat gekleed in linnen en purperen wol,’ Spreuken 31:22

Ze kwam dus goed voor de dag. Maar je leest in vers 25 ook: ‘Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid, de dag van morgen ziet ze lachend tegemoet.”

Deze eigenschappen (kracht, waardigheid en lachen) zijn geen maakbare uiterlijke kenmerken. Het heeft alles te maken met innerlijk dat aan de buitenkant zichtbaar wordt.

“Charme is bedrieglijk en schoonheid vergaat, maar een vrouw met ontzag voor de Heer moet worden geprezen. Moge zij de vruchten plukken van haar werk, mogen haar daden worden geprezen in de poorten.” Spreuken 31:31

Niet hoe je eruit ziet wordt onthouden, maar wie je bent en op welke manier God zichtbaar is in jouw leven. Daardoor heen schijnt de grootste schoonheid die je je maar wensen kunt.

Maar hoe mag je dan wél omgaan met schoonheid en uiterlijk?
Zolang je weet dat je geliefd bent door God en gelooft dat Hij je perfect heeft gemaakt, zit er geen gevaar in bezig zijn met schoonheid. Maar als je jouw gevoel van eigenwaarde haalt uit of mensen jou mooi vinden of hoeveel likes je krijgt op Instagram of Facebook, dan moet je je afvragen of dat gezond is.

Als je Hooglied leest, dan lees je ook dat geliefden van elkaar van elkaar mogen genieten en lees juist ook over uiterlijke kenmerken, lekkere geuren en verschijning. In Ester lezen we dat vrouwen voor de koning apart gezet werden en jarenlange schoonheidsbehandelingen ondergingen voordat ze aan de koning werden getoond. En ook Ester droeg stemde haar klederdracht af op het moment, want dat wat je draagt versterkt gedeeltelijk ook wie je van binnen bent.

Gezond omgaan met uiterlijk
Gezond omgaan met je uiterlijk is -als ik de Bijbel goed begrijp- je mooie kanten benadrukken, maar jezelf niet anders maken of de aandacht op je vestigen door wat je draagt. Zoals Petra van de Velde (Make-up Artist) het mooi zei: pure styling door jouw eigen mooie dingen te accentueren. Of met de woorden van Hanneke Develing; je innerlijke eigenschappen meer naar voren laten komen in de kleding die je draagt. Bijvoorbeeld door gebruik van kleuren om jouw creativiteit te laten zien.

Zo zie je maar, God heeft ons allemaal mooi gemaakt en het is helemaal niet verkeerd om met je uiterlijk bezig te zijn. Deze maand lees je meer blogs over gebruik van make-up, kleding, gezondheid, interieur styling en het stylen van kinderen. We gaan ook kijken naar hoe vrouwen in de Bijbel hiermee omgingen. Niet omdat we moeten voldoen aan een plaatje, maar omdat we mogen genieten van wat God ons heeft gegeven en daar goed voor mogen zorgen.

Foto: Just Jet Fotografie & Styling

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.