Moeten. Je hoort het veel, valt mij op. Vooral bij ons, de moeders, wij zijn echte supermoeters.

Ik moet eerst dit wasje even ophangen. Ik moet dat shirtje nog even strijken. Eerst moet dit nog even gebeuren, dan moet dat nog en dan…

Dan wat?

Onlangs hadden we een teamdag van Power to the Mama’s en daar werd de vraag gedropt hoe we als moeders kunnen opladen, want we zijn zo druk. ‘We moeten zoveel’ werd er gezegd. Ik vroeg mij hardop af of er ook moeders waren die dit anders ervaarden. Toen werd het angstvallig stil. Ai.

Realitycheck

Het is gewoon waar. Er moet veel gebeuren in een gezin. En daar is ook helemaal niks mis mee trouwens. Met de geboorte van de eerste werd de huishoudelijke takenlijst per direct uitgebreid, de gewenste uren slaap zijn sindsdien beduidend korter en de wasmachine draait steeds vaker. En dan die agenda, daar begin ik maar niet eens over. Er zijn nu eenmaal taken die moeten gebeuren.

Wat moet? Ook zo’n vraag die je veel hoort.

Ok, het is wel handig om regelmatig te eten en schone onderbroeken op de plank zijn ook fijn. Wat dan ook absoluut moet, en nu komt het; is iets wat wij moeders nog wel eens vergeten:

VOOR. ONSZELF. ZORGEN!

Het zal onze zorgzame aard zijn, maar hoe kun je nou energie blijven geven als je niet bent opgeladen? Dan raak je toch steeds verder uitgeput? Dan verdwijnt de glans en vrolijkheid.

Geef je akker rust

In de akkerbouw is het zo dat ze een akker om de zoveel tijd een jaar rust geven. Of ze kiezen voor een gewas die de uitgeputte grond het jaar daarna weer voorziet van energierijke stoffen. Wisselteelt. Wisselwerking. Klinkt wel logisch hè? De boer weet precies wanneer het tijd is voor geven en nemen. En ook niet onbelangrijk; hij moet het doen met dat ene stukje akkerland, jaar in, jaar uit.

En dat is wat wij ook moeten doen. Zorgen voor ons eigen stukje land.

Bedenk dus eens wat jou energie geeft. Waar word je nou hartstikke blij van? Dat is denk ik een indicator voor een goede energiegever.

Misschien is dat wekelijks een wandeling met een vriendin, een uurtje haken met thee en muziek, tijd maken voor een goed boek. Of misschien wel door een stevige work-out, het strak ordenen van een kast of door in de tuin te werken? Het kan maar zo zijn dat het juist een activiteit is die jou energie geeft. Die zorgt dat je weer gaat stralen!

Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam.
Spreuken 17: 22

Actie! Schrijf vandaag eens die dingen op waar je blij van wordt. Er zit vast iets bij wat je kunt gaan doen. En bedenk ook dit: oplaadmomenten komen niet vanzelf, daar moet een moeder bewust voor kiezen!

Vind je het tof hier een avond bij stil te staan? Op 19 maart en 28 mei is er de Masterclass Opladen als moeder, hoe dan? Deze wordt samen met lifecoach Hanna Cremer Eindhoven van Promise Coaching gegeven. Kijk hier voor meer info.

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.