Het wordt alweer vroeger donker. De kaarsjes gaan steeds eerder aan en de temperatuur in huis mag een graadje warmer. De winkels hangen al bijna vol met lichtjes, takken groen en mistle toe. Je krijgt steeds meer zin in de decembermaand en neemt alvast gevuld speculaas en de Allerhande met kerstmenutips mee naar huis. Samen met de rest van Nederland en alle winkeliers, leef je toe naar de feestdagen.

Dat toeleven wil je thuis natuurlijk ook met je gezin doen. Niet naar de feestdagen, maar wel naar de geboorte van Jezus.

Ja dat lijkt me leuk! Maar waar begin ik?

Bij het begin. Maria wordt zwanger. Maar niet van Jozef, want daar was ze nog niet mee getrouwd. En ongetrouwd zwanger zijn, dat kon in die tijd echt niet. Maar toch was het zo. Toen kwam de engel en die zei… Nou ja, de rest van het verhaal ken je waarschijnlijk wel.

Haha, tof. Maar hoe leg ik dat kerstverhaal nou uit aan mijn kinderen?

Dat dachten Josine en Mattanja van Studio Sprankel ook. En na veel nadenken en brainstormen, kwamen ze met het Studio Sprankel Kerstproject. Een speciaal- en supercreatief geloofsopvoedingspakket waarmee je als gezin toeleeft naar kerst.

Klinkt goed! Maar hoe werkt dat dan precies, dat kerstproject ‘Licht in de nacht’ van Studio Sprankel?

Het kerstproject van Studio Sprankel neemt je in vijf weken tijd mee door het kerstverhaal. Te beginnen bij het begin: Maria wordt zwanger. Tijdens de vier adventsweken leef je toe naar de geboorte van Jezus en in de week erna zoomen we in op de wijzen.

In de handleiding staat precies wat je elke week moet doen. Voor elke week maak je een zakje met spulletjes die je gebruikt voor het verhaal van die week. Het verhaal kun je uitbeelden met de bijgeleverde platen en de meegeleverde houten poppetjes. Bij de verhalen wordt ook verwezen naar een bijbelverhaal dat je kunt opzoeken in jullie eigen kinderbijbel. Vervolgens bespreek je een aantal vragen over wat je hebt gelezen in de kinderbijbel en kun je een lied zingen over het thema. Een filmpje opzoeken behoort ook tot de mogelijkheden. En elke week zijn er knutseltips. Bijvoorbeeld de kribbe van Jezus knutselen of iets concreet doen zoals een kerstkaart inkleuren en versturen naar iemand die je een fijne kerst wenst. Ook kan je elke week een stukje kaars branden van de meegeleverde kaars waardoor je kunt zien dat kerst steeds dichter bij komt.

Door interactieve opdrachten, stukjes bijbellezen, vragen te bespreken, knutselideeën en dank- en bidsuggesties behandel je de thema’s intensief én creatief, samen met je kinderen.

Maar dan ben ik zeker uren aan het knutselen. Daar houden mijn kinderen niet van.

Snap ik, die van mij ook niet. Maar uren ben je niet bezig. Tuurlijk, als je wilt kun je er uren van maken als je alles uit het pakket gebruikt en tot in de puntjes mooi maakt. Maar je kunt elke week in minder dan een half uur klaar zijn, als je kinderen nog niet zo’n lange spanningsboog hebben. Het gaat uiteindelijk om de verhalen. Niet of de ezel binnen de lijntjes is gekleurd.

Is er ook een snelle variant van het kerstverhaal?

Nou, daar is het kerstverhaal te veel omvattend voor, vind je niet? Maar als je meer houdt van samen ontdekken of af en toe tussendoor kort iets bespreken, dan zijn de kerstactiviteitenkaartjes misschien wel wat voor jullie. De kaartjes bevatten een vraag en een stukje verdieping, superleuk om als een soort vragenkaartspel te gebruiken.

Zoals je kunt lezen biedt Studio Sprankel genoeg materialen waardoor je met je kinderen kunt toeleven naar waar kerst echt om gaat: de geboorte van Jezus. Hopelijk is het Kerstproject of de activiteiteinkaartjes ook iets voor jou!

Wij vinden dit Kerstproject geschikt voor kinderen vanaf 3-4 jaar. Stem taalgebruik altijd af op de belevingswereld van je kind. Veel plezier! 

Deze review is gemaakt in samenwerking met Studio Sprankel. Zij zijn trotse sponsor van Power to the Mama’s. De inhoud is van onszelf.

Ben je enthousiast en wil je meer weten over de producten van Studio Sprankel? Klik dan op de foto’s hiernaast!

 

 

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.