Ik heb een functie hier in huis, waar je in het bedrijfsleven voor betaald zou krijgen. En goed ook, want ’t is een belangrijke functie. Ik stuur bij, spoor en moedig aan. Soms leg ik restricties en verboden op, of spreek een vermaning uit om tot een beter resultaat te komen. Ik doe dit al jaren, het is mijn tweede natuur geworden. En ik weet niet beter, of het zijn de taken die ik als moeder van mijn kinderen uitvoer.  

‘Het is anders, hè mam?’

Zoon Nicky kijkt me aan. ‘Wat is anders?,’ vraag ik. Ik heb werkelijk geen idee waar hij het over heeft. We zitten in een gesprek over school, sport en de rest van zijn leven. ‘Je functie, die is anders. Je bent niet langer meer mijn moeder, maar meer een soort van coach.’ Zijn woorden verbazen me, maar ik voel ook een soort van gekrenktheid. Ik ben toch gewoon nog steeds moeder? Maar ik besluit mee te gaan in zijn beleving. ‘Dus je ontslaat me gewoon?,’ reageer ik.  Waarop hij uitbrengt: ‘Nee mam, je mag blijven als coach, want je zegt af en toe echt goede dingen.’ 

Dus dat ben ik nu: coach. Ik sta aan de zijlijn. Schreeuw af en toe dat het anders moet. Maar hij staat in het veld. Hij beslist of hij naar mijn adviezen luistert of niet. Ik moet toegeven: deze nieuwe functie vind ik best leuk. Ik zie dat mijn levensadviezen hem een mooier mens hebben gemaakt. Dat ze verweven zijn in hem. Dat hij vaak goede keuzes maakt. 

Maar ik heb ook jaren gehad waarin ik dacht dat ik tegen een muur praatte. Dat ik alles honderd keer kon zeggen, maar er niet geluisterd werd. Maar lieve moeders die dit ook ervaren en af en toe met de handen in het haar zitten: weet dat je zaait. En dat duurt lang en soms lijkt er nog geen sprietje boven te komen van wat je in de grond stopt. Maar na jaren en jaren zie je aan de zijlijn de mooiste vruchten opkomen. In mijn geval: nu mijn rol verandert van moeder naar coach, zie ik wat hij van mij als moeder heeft opgestoken. Zie ik dat er wel degelijk iets opkwam van wat ik zaaide, alleen duurde het even voordat er iets daadwerkelijk tot bloei kwam.  

En terwijl ik in gedachten langs de zijlijn van zijn speelveld sta, constateer ik dat deze lieve, mooie, grappige, gezellige jongen deze wedstrijd wel gaat winnen. Daarmee durf ik ook iets over mezelf te zeggen, want alles valt of staat bij een goede coach hè. 

En dan schieten me de woorden te binnen waar ik mijn inspiratie uithaal. God blijft tenslotte mijn Coach met een hoofdletter. Ik heb het niet van een vreemde. ‘Leer je kinderen al vanaf jonge leeftijd hoe ze moeten leven. Wanneer ze volwassen zijn geworden, zullen ze op dezelfde weg verdergaan.’‬‬‬‬ (Spreuken 22:6) 

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

van de trap rollen

Hoe mijn zoon mij bemoedigde nadat mijn baby van de trap rolde

Mijn zoontje had een tijd lang te kampen met verlatingsangst. Hij is 9, maar durfde tot voor kort niet alleen thuis te blijven of naar school te fietsen. Jaren geleden is hij onverwachts even alleen gseweest en in paniek geraakt. Om daarmee te leren dealen, kreeg hij...
zwemles

Zwemles met een splinter en een balk

Zuchtend ploffen ze neer op een stoel, twee blonde moeders. Want het is een flinke klus, je kind coronaproof afleveren bij de zwemjuf. En net als ik staren ze nu naar het scherm en proberen ze hun kind te vinden tussen alle zwemvestjes. ‘Poeh zeg! Zwemles op...
Ring met een reminder

Ring met een schitterende reminder

Het is een uur of acht ’s avonds. Ik zit op de grond naast het bed van mijn 6-jarige dochter Evi. Het is bedtijd, maar daar stemt ze nog niet van harte mee in. Ze rekt tijd door mijn hand vast te houden en met mijn trouwring te spelen. Elke avond hebben we hetzelfde...
eerste keer moeder gek van adviezen

Hoe ik als jonge moeder gek word van alle tegenstrijdige adviezen 

‘Je mag haar best wat water geven, dat helpt,’ zegt de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau aan de telefoon. Ik heb haar gebeld omdat onze dochter van acht maanden oud moeite heeft met het verwerken van vast voedsel: ze raakt er telkens geobstipeerd van....

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Weekly Devotional en Squad e-Magazine! 

*Met je aanmelding geef je ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.