Christien is mama. En ziek. Ze heeft borstkanker. De naarste ziekte heeft ook haar getroffen. Een nachtmerrie voor velen. Maar ondanks dat, leeft ze haar leven. Vandaag. Want dat is het enige wat ze heeft. Laat je inspireren door deze dappere power mama die voor ons gaat proefbloggen!

Wat brengt vandaag? En wie bepaalt dat? Is er iets dat ervoor zorgt dat ik invloed kan hebben op deze dag? Of is vandaag iets wat me overkomt? Wat is vandaag voor mij?

In elk geval iets totaal anders dan wat ik voor ogen had een dikke maand geleden. Wat meteen een van bovenstaande vragen lijkt te beantwoorden. Maar niet alles is wat het lijkt. Want vandaag brengt me ook weer zoveel meer dan ooit gedacht.

Over die dikke maand geleden gesproken. Toen was ik gewoon ik. Vrouw, moeder, dochter, verpleegkundige. Met dagelijkse struggles en nogal veel ballen in de lucht.  Met plannen en ambities.

2 februari 2018  Er zit onmiskenbaar een verdikking aan de rechterzijde van mijn rechterborst. Hoe kan ik dit gemist hebben? Ik ben nota bene zelf verpleegkundige! Dit kan toch niet waar zijn?! Volledige paniek. Huilend sta ik voor de spiegel.

6 februari 2018 Borstkanker. Het is borstkanker. Nee….Nee! Niet ik! Waarom IK? Heer weet U wel wat ik allemaal op mijn bordje heb gehad? Dacht U nu echt dat dit er ook nog wel bij kon? Hoe moet ik dit aan mijn kinderen gaan vertellen?

7 februari 2018 Ik trek mijn hardloopschoenen aan. Het is tijd voor een rondje. Ja vandaag. Juist vandaag! Vandaag is wat ik heb. Het is ineens alles wat ik heb. En ik kies ervoor deze dag in te vullen. De werkelijkheid dwingt me te schakelen tussen deze absurde nieuwe situatie en de normale dagelijkse beslommeringen. Het ene moment krijg ik te horen dat ik deze ziekte heb, het volgende moment sta ik op het schoolplein. Knuffel ik mijn kinderen. Vertel ze over het bobbeltje in mama’s borst en dat de dokter dat eruit moet halen met een operatie. En even daarna glimlach ik met mijn man om onze jongste dochter die met haar dokterskoffer komt aangelopen. Vol overtuiging vertelt ze ons dat zij wel weet wat de dokter gaat doen en dat de koffer mee moet naar het ziekenhuis zodat hij wel de juiste spullen heeft om goed voor mama te zorgen.

En dat is hoe ik het doe. Kiezen voor het normale leven. Van vandaag! Want dat leven is niet straks of morgen. Ik kies voor nu. Dan maakt het namelijk niet meer uit wat dat is, het enige dat ik namelijk kan doen is mij verwonderen over het feit dat vandaag genoeg is. Met alles wat het brengt. Verwacht of onverwacht. En ik kan er vandaag zijn. Voor mijn man, kinderen. Voor mezelf.

Wat gaat de toekomst me brengen? Wie zal het zeggen. Wat vandaag mij leert is dat ik dit niet meer weet. De vraag is of ik het eigenlijk ooit geweten heb?

Dit is vandaag

Het is alles wat je hebt

morgen komt later

en gisteren is alweer weg

Dit is vandaag

met zijn vreugde en zijn pijn

en je hoeft maar een ding te doen

dat is er zijn

(tekst van Kinga Ban)

 

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.