-
27 jul 2017
-
Boekrecensies, Opvoeding
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Vijf talen van de liefde van kinderen
Esther stuurde mij deze mooie recensie over het boek ‘De 5 talen van de liefde voor kinderen’ van Gary Chapman. Een heel mooi en praktisch boek om je kind beter te begrijpen.
‘Ongewenst gedrag van een kind heeft vrijwel altijd een reden. De kunst is om die reden te ontdekken en te kijken wat je daaraan kunt doen’. Ik hoor het mezelf zeggen in de les tegen mijn studenten van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.
De theorie kan ik mooi vertellen, maar mijn eigen praktijk blijkt wat weerbarstiger met het opvoeden van drie meiden. Voor het oog overduidelijk zusjes: 3x blauwe ogen, 3x blonde haren. Maar inmiddels ben ik er na enige ervaring achter dat dit niet per definitie betekent dat zij ook dezelfde behoeftes hebben. Naar aanleiding van een thema-avond in onze gemeente over opvoeding, kocht ik anderhalf jaar geleden het boek ‘De 5 talen van de liefde voor kinderen’. Het lag vervolgens al die tijd op mijn nachtkastje te verstoffen, totdat er een moment kwam dat ik besloot me er in te verdiepen.
Mijn oudste was al een aantal dagen niet in haar hum. Ze maakte ruzie met haar zusjes, had een grote mond naar ons toe en vertoonde verveeld gedrag. Na de zoveelste confrontatie, was mijn maat vol en stuurde ik haar naar haar kamer. Toen ik even later om het hoekje keek en haar intens verdrietig aantrof, besefte ik dat er meer aan de hand was. Tijd voor een mama-dochter-date, maar dan op haar bed zonder thee en chocola. We raakten in gesprek en we ontdekten samen haar frustratie en hadden daar een mooi en open gesprek over. Wat nog waardevoller bleek, is dat we er (meer) achter kwamen, dat zij veel behoefte heeft aan tijd en aandacht samen. Een leuk en gezellig of leerzaam gesprek, een spelletje, samen een uitje plannen. Iets waar ik naar aanleiding van die thema-avond destijds al was achtergekomen, maar wat een beetje op de achtergrond verdwenen was.
Liefdestank
Ten eerste gaat de theorie van Gary Chapman (die deze theorie al eerder beschreef voor relaties tussen man en vrouw) en Ross Campbell er vanuit dat het belangrijk is dat de liefdestank van je kind gevuld wordt en blijft. Deze tank wordt gevuld door het (aan)spreken van de voornaamste liefdestaal van je kind. Chapman en Campbell onderscheiden er vijf en het is belangrijk om tegemoet te komen aan ál deze behoeftes, maar elk kind heeft één of meer liefdestalen die hij of zij het liefste spreekt. Het kan nogal een kunst zijn om te ontdekken welke dit is (of zijn) en hierbij geven de schrijvers aan dat je dit ook pas kunt gaan ontdekken bij kinderen vanaf een jaar of 5. Als tegemoet wordt gekomen aan de liefdestaal van het kind, wordt de liefdestank van het kind gevuld en zul je dit merken aan zijn of haar gedrag in positieve zin.
Liefdestaal 1 – Lichamelijke aanraking
Elk kind vindt lichamelijke aanraking prettig en het is dé basisbehoefte voor jonge kinderen. Naast dat lichamelijke aanraking bestaat uit kusjes en knuffels, horen daar ook schouderklopjes, een aai over de bol, kriebelen op de rug en stoeien met papa (of mama 😉) bij. Kinderen die lichamelijke aanraking als voorkeurstaal hebben, geven bijvoorbeeld op de vraag: ‘Hoe weet je dat mama van je houdt?’ het volgende antwoord: ‘Omdat ze zoveel met me knuffelt’.
Liefdestaal 2 – Positieve woorden
Andere kinderen voelen zich het meest geliefd door positieve en bevestigende woorden. Dit hoeft niet per se ‘Ik hou van jou’ te zijn. Voor kinderen van wie de voornaamste taal ‘positieve woorden’ is, geldt het tegenovergestelde ook: veroordelende woorden zullen hen diep kwetsen. Harde woorden zijn schadelijk voor ieder kind, maar voor deze kinderen kunnen deze negatieve woorden nog lange tijd in hun hoofd blijven hangen. Een kind met ‘positieve woorden’ als eerste taal, zal aangeven dat papa en mama positieve dingen over hem zeggen, als hem wordt gevraagd hoe hij weet dat zijn ouders van hem houden.
Liefdestaal 3 – Tijd en aandacht
Tijd en aandacht geven zit hem in de kleine dingen: de kostbaarste tijd vindt meestal thuis plaats. Het kan iets simpels zijn als samen een spelletje, een boek voorlezen of samen eten. Bij tijd en aandacht zijn positief oogcontact, het delen van gedachten en gevoelens tijdens een gesprek belangrijk.
Liefdestaal 4 – Cadeaus
Ieder kind is op zijn verjaardag of op Sinterklaasavond verrukt over gekregen cadeaus. De pretlichtjes in hun ogen doen ons als ouders smelten. Maar kinderen met ‘cadeaus’ als eerste liefdestaal zullen anders reageren. Ze zullen er een hele gebeurtenis van maken als ze een cadeau krijgen. Het inpakpapier krijgt aandacht en de manier waarop het cadeau gegeven wordt is van groot belang. De gehele gebeurtenis maakt deel uit van de liefdesuiting. Cadeaus hoeven niet groot te zijn; het gaat om de gift en de aandacht die daarvoor is.
Liefdestaal 5 – Dienstbaarheid
Als een kind met ‘Dienstbaarheid’ als eerste liefdestaal, zijn vader vraagt zijn kapotte bel van de fiets te repareren, is het kind er niet op uit om papa werk te verschaffen, maar vraagt het om liefde. Het betekent niet direct dat je als ouder op elke vraag in moet gaan, maar wel gevoelig moet zijn voor het verzoek en je moet afvragen of je reactie de liefdestank zal vullen of legen.
Terugkomend op de situatie die ik eerder schetste; na ons waardevolle gesprek merkte ik vrijwel meteen dat mijn dochter opfleurde. Haar gedrag veranderde in de dagen daarop van vervelend en verveeld naar vrolijk en gezellig.
Nu we een paar weken verder zijn, merk ik dat ik blijvend mijn best moet doen om de ‘liefdestankjes’ gevuld te houden. Waar mijn oudste opbloeit van tijd en aandacht en het horen van positieve woorden, wordt mijn middelste letterlijk warm van lichamelijke aanraking en hulp van ons (dienstbaarheid). Het mooie is dat we de liefdestalen ook terug zien in hun uitingen naar ons toe. Zo staat de middelste bijvoorbeeld graag bij het aanrecht aardappels en sperzieboontjes in de pan met water te mikken. Van het waterballet wat dan volgt, word ik soms wat minder blij 😉.
Met de vakantie in het vooruitzicht heb ik mezelf tot doel gesteld nog meer oog te hebben voor de individuele behoeften van mijn dochters. Met mijn benen omhoog op de camping met een boek en een wijntje in de hand en verkwikt door Zijn rust, hoop ik dat ook mijn ‘tank’ weer gevuld wordt. Zodat ik vervolgens weer gieten kan….
Bron: ‘De 5 talen van de liefde voor kinderen’ – Gary Chapman en Ross Campbell

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |