Wie @powertothemamas volgt op Instagram (Doe je dit nog niet? klik dan even hier als je geen babyspam wilt missen! ☺️), heeft onlangs in de stories wel gezien dat ik druk was met het up-to-date krijgen van mijn voorraad kinderfotoboeken. Zowel Mads (bijna 5) en Jesse (bijna 3) hadden alleen van de eerste 1.5 jaar foto’s… Nu met baby #3 die zich bijna aandient, vond ik het hoog tijd om de dierbare, grappige en mooie momenten van de afgelopen jaren met de jongens te vereeuwigen. Maar hoe doe je dat makkelijk zonder dat je uren tijd kwijt bent aan het scrollen door je foto’s op je mobiel en eventuele SD-kaarten?

In dit blogje geef ik je mijn tips én vind je ook nog een weggeefactie waarmee je voor €30,- zelf ook aan de slag kunt met jouw foto-archief. 

Tip 1: gooi gelijk weg wat je niet mooi vindt

Maak je foto’s op je mobiel of camera? Gooi gelijk weg wat je niet mooi vindt. Dat scheelt je weer een hoop tijd als je definitief foto’s gaat selecteren.

Tip 2: maak jaar en maand-mapjes

Ik weet het, het lukt heus niet altijd om dit goed bij te houden als je er geen tijd voor maakt (ik heb dit keer zelf ook eerst twee avonden besteed aan de juiste foto’s in de goede mapjes zetten…), maar het scheelt zoveel als je elke maand de foto’s in de juiste mappen archiveert. Zeker als je ervoor zorgt dat de niet-mooie foto’s er dan al uit zijn. Dan weet je dat wat er in de mapjes staat, ook echt gebruikt kan worden voor een selectie.

Tip 3: maak digitale fotoboeken

Analoge foto’s vind ik nog steeds fantastisch. Beide jongens hebben dan ook nog ouderwetse, fysieke foto’s in een boek. Maar daarnaast hebben ze ook een digitaal fotoboek. Je maakt op www.fotofabriek.nl in een handomdraai een prachtig fotoboek die je helemaal eigen kunt maken met mooie decoraties en illustraties. Ook is het heel simpel om de bladzijdes in te delen door standaard indelingen (die je vervolgens ook weer kunt wijzigen als je wilt) en is er ruime keuze aan lettertypes en kleuren waardoor je echt een heel mooi boek kunt maken. Extra tipje: ik schrijf niet overal wat bij. Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden, toch? 😉

Ben je meer van de fysieke fotoboeken? Bij de Fotofabriek kun je ook hele toffe retro-prints laten afdrukken waardoor je foto’s nét even een andere stijl krijgen. Ik vind ze in ieder geval een hele leuke afwisseling op de reguliere foto’s!

Tip 4: plan tijd in om je foto’s bij te houden als je dit belangrijk vindt

Markeer bijvoorbeeld elk kwartaal een avond in je agenda waarbij je met je foto’s aan de slag gaat en de mapjes opschoont, fotoboeken vult (bij de fotofabriek kun je projecten makkelijk opslaan in de online-editor, waardoor je door het jaar heen je fotoboek kunt bijwerken) of fysieke foto’s bestelt als je ze nog graag inplakt.

Tip 5: blijf herinneringen maken en borgen!

Vroeger had je een rolletje en wilde je gelijk je foto’s laten ontwikkelen als het rolletje vol geschoten was. Dat wat je op de foto zette, moest dan ook goed zijn. Ken je dat gevoel nog van het wachten op het resultaat? Het opnieuw herinneringen ophalen van je vakantie, het dagje uit met je broertjes of zusjes of dat bezoek aan je favoriete pretpark? Dat fijne gevoel van herinneringen dat gelijk weer terugkwam bij het zien van de foto’s, ook als je ze een maand of langer na dat moment pas in handen had?

Dat is het effect van herinneringen borgen en vereeuwigen op papier. Het digitale tijdperk heeft daar helaas wel een beetje verandering in gebracht. Foto’s maken we van alles, maar niet alles is relevant. En voor we het weten verdwijnen de foto’s in een grote, onoverzichtelijke bulkmap, is er geen beginnen meer aan en kijk je nooit meer naar die mooie plaatjes of verdwijnen ze tijdens een computercrash. Dat is eeuwig jammer.

De afgelopen week heb ik in mijn verlof een uurtje of 4 besteed aan het sorteren van opschonen van alle foto’s die ik de afgelopen 2 jaar niet goed heb gearchiveerd. Het maken van de fotoboeken was vervolgens in 2 avonden gepiept, zo makkelijk gaat het met de online-editor. Het is mij dus gelukt! Ik ben weer bij en de fotoboeken en retro-prints die ik heb gemaakt zijn echt supermooi, kijk maar hieronder. De kwaliteit is goed en de service bij Fotofabriek is ook top. Je krijgt zelfs een mini-video van het productieproces van jouw boek zodat je je order kunt volgen. Erg leuk gedaan!

WINACTIE!

Tof he, die boeken en foto’s van www.fotofabriek.nl Ik ben er echt superblij mee, helemaal omdat ik nu weer bij ben met alles!

Het allerbeste nieuws voor jou: ik mag een waardebon weggeven waarmee je zelf een prachtig boek kunt maken! Wat je moet doen om kans te maken op een waardebon van €30,-? Like dit bericht op Facebook of Instagram en vertel in een reactie welk moment jij echt nog wilt vereeuwigen in een boek. Meedoen kan tot en met dinsdag 13 november. De winnaar krijgt woensdag 14 november een privé-bericht. Heb je geen IG/FB? Dan is een reactie op dit blog ook voldoende.

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.