Welke haard is het veiligst met kinderen?

Vandaag de dag is een kachel of haard niet meer nodig voor de warmte. De meeste huizen hebben centrale verwarming. Toch wordt er nog vaak gekozen voor een haard of kachel voor erbij. Een haard geeft aangename warmte en brengt de nodige sfeer.

Verschillende soorten haarden

Een haard en kinderen lijkt op het eerste gezicht erg gevaarlijk, maar met enige voorzorgsmaatregelen kan het zeker. Wij nemen je graag mee met de verschillende soorten haarden, en leggen je graag uit welke haard de beste keuze is met kinderen.

De houtkachel

De houtkachel staat bekend om de heerlijke stralingswarmte. Uiteraard leg je je kinderen uit om bij de brandende haard uit de buurt te blijven, omdat dit warm is. Echter is het niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je kind zich brandt aan de houtkachel. Van de houtkachels is de speksteenkachel en speksteenhaard wellicht nog de veiligste, omdat deze bekleed is met steen. Natuurlijk kun je ook altijd een kinderhekje of spatscherm voor de houtkachel plaatsen.

De gashaard

De gashaard straalt warmte uit, maar minder dan bij de houtkachel. Het feit dat een gashaard geen vonken spat maakt de gashaard een stukje veiliger. Echter is toezicht altijd noodzakelijk. Ook bij de gashaard is een kinderhekje een oplossing om de haard veiliger te maken.

De elektrische haard

Een veiligere optie in huis is de elektrische haard. De elektrische haard werkt met een warmtemodule die aan en uit te zetten is. Zelfs als de warmtemodule aanstaat is de haard nog steeds veilig voor kinderen. Brandstof is niet nodig, alleen een stopcontact. En gelukkig hebben de elektrische haarden fabrikanten niet stil gezeten de afgelopen jaren. Het elektrische vuur wordt steeds realistischer. Daarnaast zijn de inbouwmogelijkheden van de elektrische haard eindeloos. Omdat de haard niet warm wordt is de haard gemakkelijk in een meubel te plaatsen. Zoals in de cinewalls van Flamboyant. Met een cinewall creëer je een thuisbioscoop door de televisie boven de haard te plaatsen, erg leuk voor de kinderen.

Wil je graag een haard maar twijfel je toch nog? Ga dan vooral naar je lokale haardenwinkel, zij kunnen je daar meer over de meest veilig plek van de haard, kinderhekjes en het elektrische vuur.