Elektrisch rijden is de toekomst. Een aantal jaren geleden was het aanbod elektrische auto’s wellicht nog niet zo interessant voor je. Met kinderen heb je een degelijke auto nodig en uiteraard wil je wel wat meer actieradius hebben dan die 200 kilometer van een aantal jaren geleden. Gelukkig is de keuze anno 2022 enorm. Er zijn momenteel maarliefst ruim 50 elektrische auto’s mét vier zitplaatsen. Misschien ben je wel in bezit van de Volkswagen ID.4, Enyag iV, Kia e-Niro of de Peugeot e-2008. Maar heb je ook al een laadpaal? Zo niet, dan biedt dit artikel uitkomst als je het nog aan het overwegen bent.
Punten van aandacht bij de aanschaf
In dit artikel behandelen we de drie belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een laadpaal. Dat zijn:
- De oplaadtijd
- De oplaadkosten
- De mogelijkheid om slim te laden
Je auto snelladen of regulier laden
De laadtijd is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst het laadvermogen. Om je auto regulier, via wisselstroom, op te laden, heb je een laadvermogen nodig van zo’n 11 kW. Als we kijken naar de Volkswagen ID.4, dan is die met een vermogen van 11 kW na 8 uur volledig opgeladen. De Kia e-Nero doet er 7 uur over. Op zich prima, als je de auto aansluit voor je gaat slapen en hem de volgende ochtend pas weer gaat gebruiken. Als je sneller wil laden, via gelijkstroom, dan kun je een snellaadpaal kopen. Daarvoor heb je wel een 3 fase / 32 A aansluiting nodig in de meterkast. De energieleverancier kan je precies vertellen welke aansluiting je momenteel hebt!
Je laadpaal kopen of leasen
Als we het hebben over laadpaalkosten, hebben we het over de kosten van de installatie én van het laden zelf. Bij het laden aan huis, betaal je de energietarieven van je energieleverancier. Mocht je jouw gezinsauto ook willen gebruiken voor het werk, dan kun je eventueel de stroomkosten verrekenen met de werkgever. Niet iedere laadpaal biedt die mogelijkheid, maar bij de laadpalen van Lanova Laadpalen is dat wel een optie. Ook kun je bij de aanschaf van een laadpaal kiezen voor koop of lease.
De mogelijkheid om slim te laden
Een ‘slimme’ laadpaal weet precies wanneer jij de daltarieven betaalt en wanneer de piektarieven. Met een gezin is het vast lastig zat om energie te verbruiken op de momenten dat het goedkoper is. Kinderen hebben nu eenmaal een douche nodig of schone kleding wanneer het hen uitkomt. Gelukkig kun je met een laadpaal wel laden tijdens de daluren. Sterker nog, als je zonnepanelen hebt zijn er zelfs laadpalen die kunnen laden via je zelf opgewekte stroom. Goed om dus na te denken over of je een slimme laadpaal nodig hebt of niet!