Terwijl ik door mijn Instagramfeed scroll, kom ik het ene naar andere verhaal tegen van ouders die op pad zijn gegaan. Van museumbezoek tot pretparkuitje en van boswandeling tot ravotten in een speelbos. En wat heb ik vandaag gedaan? Eigenlijk hebben we een kluizenaarsdag gehad. We waren thuis en genoten. De woorden van die mijn dochter sprak, schieten me weer te binnen: ‘Mama, het was zo fijn vandaag. Gewoon thuis.’ Gewoon thuis. Niets Insta-waardigs aan, maar toch zo fijn.

Maar wat maakte deze dag dan zo prettig? Wat zorgde voor blije harten? Het samen zijn, aandacht hebben voor elkaar. Het gaat niet om grote activiteiten, maar om kleine dingen, zo bleek bij mij maar weer eens. Tijd hebben om samen te lachen, te luisteren en dicht bij elkaar te zijn. Ik wil dat mijn kinderen weten dat ze gewaardeerd worden. Geliefd zijn. Hier thuis mogen zijn. Dat ze tot in het diepst van hun wezen beseffen dat we als gezin met elkaar zijn verbonden. En dat die verbinding het allerbelangrijkst is.

Hoe houd je dan verbinding?
Vandaag deel ik je 4 tips, zodat jij in slechts een paar minuten per keer, meerdere keren per dag, jouw aandacht op je kinderen kan richten. Zodat je je met hen verbonden voelt en zij zich met jou.

1. Start je dag met fijne sfeer 
De ochtend is al druk genoeg. Het is vaak een hele uitdaging om iedereen op tijd aangekleed te krijgen en op tijd op het schoolplein of bij het kinderdagverblijf te zijn Jij start de dag waarschijnlijk al met een flinke to do-list om de dag gesmeerd te laten verlopen. Maar pas op! Voor je ‘t weet, ren je jezelf en je kinderen voorbij. Moet alles snel, snel, nog sneller en heb je geen contact met je kinderen.

Probeer je dag eens te starten met positieve worden. Loop naar je kind toe zeg bijvoorbeeld: ‘Ik word er zo blij van om jou te zien’. Knuffel je kind, aai even over zijn rug en start je dag met positieve aandacht en bevestiging.

2. Zorg bij thuiskomst eerst voor verbinding
Zijn je kinderen de hele dag uitgevlogen naar school, vriendjes of de opvang? Probeer zodra je kinderen thuiskomen een sfeer te creëren met de boodschap dat je beschikbaar bent. Probeer emotioneel beschikbaar te zijn. Zodat een kind zich gezien voelt.

Zorg bijvoorbeeld voor wat te drinken en wat lekkers of maak samen een schaaltje groente klaar. Speel een kort spelletje of lees een stuk uit een boekje voor.

3. Eet minimaal 1 maaltijd per dag samen aan tafel
Heb jij kleine kinderen, dan is het eten vast niet altijd jouw favoriete moment van de dag. De één kwakt zijn avondeten naast zijn bord, terwijl de ander geen hap door zijn keel krijgt en alleen maar zit te kletsen. Toch is samen eten ontzettend belangrijk. Je creëert hiermee een moment van samen zijn. Je laat zien dat je waarde hecht aan samen zijn als gezin. Samen eten en aan tafel zitten creëert bovendien een mogelijkheid gesprekken te voeren. Laat je kinderen vertellen hoe hun dag was en vertel ook wat jij hebt gedaan.

4. Individuele aandacht
Je kind hunkert naar jouw aandacht. Probeer een ritueel te maken van het moment waar op jij kind kan voorzien van deze individuele aandacht. Bijvoorbeeld elke avond voordat je kind naar bed gaat. Ga even naast je kind in bed liggen en praat met elkaar. Stel vragen, zoals: ‘Vertel eens wat jij tof vond aan vandaag?’ Of: ‘Stel jij zou iets uit mogen kiezen wat je graag zou willen hebben, wat zou dat zijn en waarom?’

Deze paar minuten onverdeelde aandacht zijn een cadeautje voor je kind.

Elke dag tijd maken om een sterke connectie met je kind te maken, hoeft niet veel tijd te kosten. Wees je ervan bewust dat je daarmee investeert in een levenslange band met je kind.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 
verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...
niet bang voor de dood

Kijk me aan, ik ben niet bang

‘Kijk me aan!’ Ik spreek mijn drie blauwoogjes streng toe, want ik wil er zeker van zijn dat ze geen fratsen uithalen bij de oppas. Die gaat hen straks op bed leggen namelijk. ‘Ben ik duidelijk?’, voeg ik er nog even aan toe. Ik zie mijn kroost knikken. Ik vertrek...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.