‘Hoera, we krijgen een broertje of zusje!’ Meestal zijn de reacties bij de aankondiging van gezinsuitbreiding van deze aard. Oudere broertjes of zusjes zien in de komst van een baby een leuk speelmaatje, iemand om mee op te trekken. Maar als het nieuwe broertje of zusje er eenmaal is, is het hoera-gevoel soms ver te zoeken.

Broers en zussen zijn geweldig

Ook voor ouders is het soms behoorlijk ingewikkeld. De sfeer in huis lijkt soms een waar mijnenveld. Met kinderen die elkaars speelgoed afpakken of elkaar de tent uitvechten zodra jij even naar de wc gaat.

Hoe houd je het leuk?

Als je te maken krijgt met de zoveelste ruzie tussen je kroost en je geduld het vriespunt of juist het kookpunt heeft bereikt, kun je wel inspiratie gebruiken. Gezinscoach Petra Veldhuis geeft je graag 7 tips om de harmonie in je gezin te bewaren.

 

 1. Stel je verwachtingen niet te hoog
  Een hele dag zonder ruzie of gezeur? Dat is echt een uitdaging en dat hoeft ook niet, want thuis met je broers en zussen is de beste plek om je sociale skills eens flink te oefenen. De veiligheid van thuis geeft ruimte om je grenzen te verkennen, boosheid te oefenen en sociale vaardigheden te testen. Eigenlijk heel leerzaam en nodig voor kinderen.
 2. Maak ruzie leerzaam
  Kinderen moeten ‘goed ruziemaken’ nog leren. En als je iets aan het leren bent, dan lukt het nog niet altijd. Anders hoef je het niet te leren. Oefening baart kunst én vertrouwen en geduld. Ook bij jou. 😉
 3. Laat ze het zelf oplossen
  Ouders kunnen er nog weleens een handje van hebben om overal gelijk iets van te zeggen, want ‘ruzie is niet gezellig’ of ‘voor je het weet, wordt het erger’. Het is alleen heel leerzaam om ze zelf te laten ervaren dat ze kunnen stoppen. Misschien niet binnen jouw ‘10-seconden grens’, maar sneller dan je denkt. Alles is toegestaan zolang het veilig blijft. Belangrijke rol voor jou als ouder: benoem wat je goed vindt gaan, dan leren ze hier nog meer van.
 4. Maak gebruik van hun kwaliteiten en behoeftes
  Geef taken en opdrachten die bij ze passen en speel regelmatig mee in hun spel. Door mee
  te spelen, heb je een moment onverdeelde aandacht en leer je je kind nog beter kennen. Ook ben jij een voorbeeld voor je kinderen als je met hen speelt. Zo leren ze sociaal reageren als er gewonnen of verloren wordt. Het samenzijn tijdens klusjes doen of spelen geeft verbinding. Verbinding geeft veiligheid en vertrouwen. En zo is de cirkel weer rond.
 5. Bid samen of zoek samen naar een oplossing
  Als je samen bidt of zoekt naar een oplossing, maak je de kinderen medeverantwoordelijk. Doe dit wel als de ergste spanning eraf is, want dan lukt nadenken hierover veel beter. Het ijzer smeden als het koud is, zeg ik altijd.
 6. Neem de tijd om goed te onderzoeken
  Onderzoek wat werkt tussen de kinderen in jouw gezin. Dit is eigenlijk de belangrijkste tip.
  Wanneer was het gezellig, al was het maar heel even?
  • Wat deden de kinderen, wat deed jij?
  • Wie had hier een rol in?
  Probeer die antwoorden eens bewust in te zetten op andere momenten, en kijk wat het effect is. Dit is ongetwijfeld super leerzaam!
 7. Zorg goed voor jezelf
  Het proces dat broers en zussen in hun relatie met elkaar doormaken kan heel intensief zijn. Dit kan ook veel van jou als ouder vragen en al je energie opslokken. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe relaxter jij bent, hoe meer jij kunt hebben en hoe beter je kids weer kunnen oefenen.

Deze tips komen uit het #Powerbook Home Sweet Home, dat compleet is uitverkocht! Wil jij twee keer per jaar het nieuwste #Powerbook met eerlijke columns over het moederschap, inspirerende artikelen over opvoeden en relaties, plus input voor je geloofsleven ontvangen? Word Mom Squad Member! Dan krijg je naast de Powerbooks veel meer herkenbare en opbouwende content voor christelijke moeders en toegang tot een exclusieve online omgeving.

Word nu member!

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.