
-
26 okt 2024
-
Blogs
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Wat het planten van bloemen te maken heeft met ons geloof in God (inclusief tips voor te planten bloemen!)
Neem een kijkje in je tuin of op je balkon en laat je inspireren door de natuur. Want de seizoenen, ook de herfst, laat ons zien hoe God ons leven ook door stille tijden heen draagt. Hoe Hij, vaak onzichtbaar, werkt aan nieuwe groei.
Net zoals wanneer je in de herfst bloemen plant voor de lente. Juist in het herfstseizoen, groeien er wortels de grond in vanuit een bol zodat het stevig staat zodra de bloem in de lente gaat groeien en bloeien. Je ziet niets van de groei, totdat het plantje en later de bloem zich boven de aarde laat zien.
Hier zijn dan ook vijf verrassende lessen die de tuin je leert over loslaten, vertrouwen en groeien in geloof. Natuurlijk geef ik je ook tips over welke bloemen je komende weken nog kunt planten om er in de lente van te genieten! Want onthoud: de herfst bereidt de lente voor!
1. Loslaten en vertrouwen op God
In de herfst stoppen we bloembollen in de aarde, en daarna zien we niets meer gebeuren. Het voelt een beetje zinloos, want alles blijft verborgen onder de koude grond. Toch weten we dat ze daar liggen, wachtend op de juiste tijd om uit te komen. Dit lijkt op momenten in ons leven waarin we moeten loslaten en wachten op Gods timing. Ook als het voelt alsof alles stilstaat, werkt God achter de schermen in ons leven. Zoals Prediker 3:1 zegt: “Voor alles is er een tijd, en voor elke zaak onder de hemel is er een geschikte tijd.” Soms is het wachten, maar we kunnen erop vertrouwen dat God werkt, zelfs in de stilste seizoenen.
2. Nieuw leven uit wat dood lijkt
In de herfst lijkt alles dood te gaan: bladeren vallen, planten verwelken. Maar diep onder de grond maken de bollen zich klaar voor een nieuw begin in de lente. Net als de opstanding van Jezus, die nieuw leven brengt na de dood. Zoals Johannes 12:24 zegt:
“Luister goed! Ik zeg jullie: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij gewoon één enkele graankorrel. Maar als de korrel in de aarde sterft, levert dat een grote oogst op.”
De bloemen in de herfst planten herinnert ons eraan dat ook wij door donkere tijden heen kunnen groeien naar een hoopvolle toekomst.
3. Geduld en hoop op Gods tijd
Net zoals bloemen maanden verborgen blijven voordat ze in de lente opkomen, groeien wij ook door de seizoenen van wachten. Vaak gaat dat gepaard met onzekerheid, maar God werkt in stilte, net als een tuinier die zijn tuin verzorgt. In Galaten 6:9 lezen we:
“Laten we nooit stoppen om goed te doen. Want uiteindelijk zullen we daarvan de zegen oogsten. Maar dan moeten we wel doorzetten!”
Geduld is niet makkelijk, maar net zoals de bloemen die in de lente bloeien, mogen we vertrouwen op Gods perfecte timing.
4. Groei door overgave en stilte
De winter lijkt een tijd waarin alles stilvalt, maar onder de grond groeien wortels dieper. Dat geldt ook voor ons: soms hebben we rust en stilte nodig om echt dieper te wortelen in God. Wanneer we in vertrouwen loslaten, ontstaat er ruimte voor nieuwe bloei. De stille kracht van Gods werk in ons hart.
5. Vertrouwen op de zekerheid van de oogst
Na de winter komt altijd weer de lente. Dit is een krachtige herinnering aan Gods trouw: zelfs na de donkerste tijden mogen we vertrouwen dat Hij zorgt voor nieuw leven en bloei. Zoals Psalm 1:3 zegt:
“Want daardoor zul je lijken op een boom die aan het water is geplant,
waar vruchten aan groeien als het daar de tijd voor is
en waarvan de bladeren nooit verdrogen.
Je zal succes hebben bij alles wat je doet.”
Tijd om aan de slag te gaan!
Op zoek naar een activiteit voor deze herfst(vakantie)? Ga lekker samen met je kinderen de tuin in en laat ze helpen bij het planten van bloemen. Zo leren ze niet alleen over de natuur, maar ook over vertrouwen op en vasthouden aan hoop. Want zelfs na de donkerste seizoenen komt er altijd weer bloei, vreugde en de zekerheid van Gods trouw.
Deze 7 bloemen kun je komende weken nog platen voor een kleurrijke lente:
- Tulpen
Tulpen zijn een van de bekendste lentebloeiers. Ze komen in allerlei kleuren en maten en brengen meteen vrolijkheid in je tuin. Plant ze in de herfst (september-november), zodat ze zich goed kunnen settelen voordat de kou komt. Ze bloeien meestal in april en mei.
- Narcissen (Daffodils)
Narcissen zijn robuuste, vroege bloeiers die al in maart kunnen opkomen. Ze zijn makkelijk te verzorgen en komen elk jaar terug. Er zijn veel soorten met verschillende kleuren en vormen, van klassiek geel tot wit en oranje.
- Krokussen
Krokussen zijn een van de eerste bloemen die je in de lente ziet. Ze bloeien vaak al eind februari of begin maart en geven een mooi tapijt van paars, geel of wit. Plant de krokusbollen in de herfst voor een vroege lente-uitbarsting van kleur.
- Blauwe druifjes (Muscari)
Blauwe druifjes zijn kleine, maar opvallende bloemetjes die in maart en april bloeien. Ze zijn perfect voor borders, potten of zelfs onder bomen. Ze vermenigvuldigen zich snel, dus je krijgt elk jaar meer bloemen.
- Anemonen
Herfstanemonen (Anemone blanda) bloeien al vroeg in de lente met delicate bloemetjes in wit, blauw of roze. Ze zijn makkelijk te planten in de herfst en zorgen voor een zacht kleurtje in de tuin.
- Iris reticulata
Deze dwergiris bloeit vroeg in de lente, vaak al in februari of maart. De bloemen zijn helder blauw, paars of geel en voegen een vleugje elegantie toe aan de vroege tuin. Plant de bollen in de herfst voor een vroege lenteverrassing.
- Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes bloeien vaak al in januari of februari en luiden daarmee de lente in. Ze zijn perfect voor schaduwrijke plekken in de tuin en groeien vaak in grote groepen, wat een prachtig effect geeft.

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |