-
27 mrt 2020
-
Bemoediging, Gezin, Relatie
-
door Rianne Zegelaar
-
0 comment
Corona en je relatie – met deze tips houd je verbinding
Het zijn gekke tijden. Terwijl we anderhalve week geleden nog een gezonde afwisseling hadden tussen uit en thuis, zitten we nu 24/7 op elkaars lip. Wat doet dat eigenlijk met je relatie? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar als geliefden niet de tent uit vecht?
Eerst even dit. Het is bijna onvermijdelijk dat jij en je geliefde zullen botsen tijdens de komende weken. We hebben met iets als corona en alles wat erbij hoort nog nooit te maken gehad. De onzekerheid, de lock-down en de steeds wijzigende informatiestroom doen rare dingen met je humeur. Je onhebbelijkheden zijn in deze tijd extra goed zichtbaar. En wie krijgt dat als eerste op zijn bord? Inderdaad. Degene die het dichtste bij je staat, hoeveel je ook van die persoon houdt.
Botsen is dus begrijpelijk en hoort er momenteel even bij.Waar het om gaat is dat je elkaar weet terug te vinden. Dat je na de botsing weer verbinding zoekt. Maar hoe doe je dat? Hieronder leg ik uit hoe je de weg naar elkaar weer kunt terugvinden.
Help: behoeften onder druk!
In tijden dat we dicht op elkaar zitten en er onzekerheid is, komen onze behoeften onder druk te staan. Daar komt bij dat we allemaal verschillende behoeften hebben en we elkaar daar ruimte voor moeten geven.
Wat zijn die behoeften dan?
Iedereen heeft zijn eigen behoeften in deze heftige tijd en daarin kunnen we enorm verschillen. Dat is geen goed of fout, maar gewoon anders. Hoe dat eruit kan zien voor jou en je echtgenoot?
- De één maakt zich af en toe ontzettend zorgen over het gezin en wil begrip voor alle emoties, terwijl de ander zegt dat het altijd erger kan en vindt dat jullie optimistisch moeten geloven in de goede afloop.
- De één heeft extra tijd en ruimte nodig heeft om alleen te zijn en op te laden omdat alles zo druk is, terwijl de ander het juist nodig heeft om juist nu veel samen te zijn en zich verbonden te voelen.
- De één heeft het nodig om vast te houden aan een dagritme waarbij de kinderen hun schoolwerk doen, terwijl de ander vindt dat je alles moet loslaten en in deze tijd juist moet genieten van de gezelligheid die je hebt.
En ga zo maar door. Zie daar maar eens samen uit te komen! Zeker nu onze behoeften onder druk komen te staan omdat we met elkaar in een soort snelkookpan zitten en eerder in de stress schieten.
Hoe herken je je eigen behoeften?
Dat is een kwestie van jezelf en de ander leren kennen. In onze coachpraktijk ‘Elkaar begrijpen’ werk ik met de Life Languages™, een methode die ervan uit gaat dat we in onze communicatie allemaal zeven talen spreken. Elk van die talen heeft ook een eigen behoefte, dit zag je al in de verschillende voorbeelden hierboven.
Qua Life Languages ziet dat er bijvoorbeeld zo uit: de taal van Doer wil graag de mouwen opstropen en in actie komen, maar de taal van de Responder wil zich liever eerst gehoord en begrepen voelen. En de taal van de Contemplator heeft vooral behoefte aan ruimte om zich terug te trekken. En zo zijn er nog vier andere Life Languages™, met elk weer andere behoeften.
Tips om je behoeften de ruimte te geven
Dan nu het allerbelangrijkste: hoe pak je het ruimte geven aan die behoeften aan in je relatie? Deze drie tips helpen je op weg.
- Laat de bom niet barsten. Neem je behoeften serieus. We vegen vaak onterecht onze behoeften onder het tapijt, ten koste van onszelf. Zeker moeders zijn daar ontzettend goed in, om de ander te sparen en zichzelf weg te cijferen. Toch barst uiteindelijk de bom als je stelselmatig voorbij leeft aan wat je nodig hebt. Geef ruimte aan je behoeften, voordat de bom barst.
- Gooi het op tafel. In deze pittige tijden is het gesprek met je echtgenoot extra nodig. Zeg dus wat je nodig hebt en wees specifiek. Heb je behoefte aan extra knuffels? Heb je er behoefte aan om je dagen te plannen? Heb je behoefte aan klussen doen? Ik merk bijvoorbeeld dat ik extra behoefte heb aan persoonlijke ruimte, dus dat heb ik op tafel gegooid. Als je dat allebei doet, vind je elkaar sneller en kun je beter afspraken maken over in hoeverre je in elkaars behoefte kunt voorzien.
- Wees ontvankelijk. Deze is echt super belangrijk! Kan de ander bij jou terecht met wat hij nodig heeft? Staat hij ook open voor jouw behoeften? Ontvankelijkheid betekent dat je zonder oordeel open staat voor de gevoelens, gedachten en acties van de ander. Zelfs als je qua behoeften heel anders in elkaar zit of als je elkaar niet altijd begrijpt. Als jullie dat allebei doen, kan deze periode ook een verdieping zijn voor je huwelijk.
Welke behoefte heb jij?
De allerbelangrijkste tip die ik nu voor je heb: houd (of maak) je relatie gezond door te weten wat je allebei nodig hebt. Dan kan deze tijd een verrijking zijn voor jullie beiden.
Wil je meer weten over de Life Languages™ en hoe je die kunt inzetten in je relatie? Als jullie hulp nodig hebben, helpt Rianne je graag! Bezoek de website van Elkaar Begrijpen voor meer informatie.
Rianne Zegelaar – getrouwd met DJ en mama van Benjamin, Charlotte en Olivia. Coach bij Elkaar Begrijpen, dat stellen, teams en individuen helpt om zichzelf en elkaar beter te begrijpen met behulp van de Life Languages. Check http://www.elkaarbegrijpen.nl