Ik open 10x per dag nieuwsgierig mijn telefoon. Is ze er? Biebje (werknaam, ik koos voor Pleun, maar die werd afgekeurd) zit warm en niet droog in de buik van mijn zusje. Ik mag ervaren hoe het is om te wachten op een kindje dat nu al lief en geweldig is, maar ik er niet zelf hoef uit te ploepen.

Mijn zusje, waar ik vroeger mee geruziet en gespeeld heb. Waarmee ik heb gestreden om aandacht bij buurmeisjes en vriendinnetjes (en later ook bij jongens op de camping, man, wat was ik jaloers op die lange blonde lokken en nog langere benen). Mijn zusje, dat al heel snel geen zusje meer was maar een vrouw. Een kop langer dan ik. Een dame om u tegen te zeggen.

Die zus krijgt nu een kindje. Een heel klein, piepklein beetje, mijn vlees en bloed. En het voelt ineens weer alsof ze mijn kleine zusje is. Niet omdat ik jaloers ben, maar omdat ik weet wat haar te wachten staat. De pijn, de slapeloze nachten, het lijf dat voelt alsof er een trein overheen gereden is. En de schok dat je ineens 24 uur per dag verantwoordelijk bent voor een mensenleven. Altijd.

Lief zusje, ineens wil ik je beschermen en alles vertellen zodat je voorbereid bent en de muren niet op je afvliegen zoals ze bij mij deden. Maar ik doe het niet. Je hebt al tientallen jaren bewezen dat je groter bent dan ik. Dat je je eigen pad trekt en dat je dat heel goed doet. Je bent de beste moeder die Biebje zich kan voorstellen.

Doe het op je eigen manier. Maak je eigen fouten en wees trots op jouw manier van moeder zijn, dan doe je het goed.

Ik hoop dat ik snel mag komen genieten. Van het kleine mensje (dat ik er niet zelf hoef uit te ploepen, joepie!) én van jou. Vrouw, wat kijk ik daar naar uit. 

P.S. Van mij krijg je natuurlijk het Kraamjournal. Waarin je je eigen verhaal als moeder kunt optekenen en waarmee ik je toch een beetje ondersteuning door experts kan geven.

Foto: Pixabay

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.