Foto: Unsplash

Vandaag geven we het woord aan Cocky Drost, relatietherapeut, spreker en auteur. Zij beantwoordt dit keer een anonieme lezersvraag over balans terugkrijgen in je relatie. Lees je mee? 🙂

Anoniem:

Mijn man en ik hebben nu 2 kinderen. We werken allebei en hebben eens per week een ‘eigen’ activiteit. Ik vind het alleen heel lastig om ook activiteiten samen te plannen. Maar ik wil graag de balans terug in mijn relatie. We leven ‘voor de kinderen’, hebben ons werk en gunnen elkaar ook ruimte om bij te tanken. Dat is natuurlijk fijn. Maar ik wil zo graag ook regelmatig leuke dingen samen doen. Weer echte verbinding maken. Net als toen we nog aan het daten waren. Maar goed.

Het klinkt misschien een beetje zeurderig (want we hebben geen slechte relatie) en cliché, maar heb je tips? Alvast bedankt!

Hoi lieve mede-mama,

Hoe leuk kindertjes ook zijn, ze kunnen als geen ander je tijd en energie opslurpen. Balans terug in je relatie is soms best nodig. Wat allereerst belangrijk is (en gelukkig zie je dat zelf ook al in): dit is heel normaal in een relatie. Een relatie verandert, logisch. Je blijft niet eeuwig verliefd – al zouden we dat allemaal misschien wel willen. Sterker nog: je lijf is niet eens in staat om eeuwig verliefd te blijven. Die eerste woest-verliefde tijd duurt slechts zo’n anderhalf tot drie jaar en daarna bekoelt het hormonencircus nou eenmaal. Heel normaal. Betekent absoluut niet dat je dan niet meer gek genoeg op elkaar bent. Als het goed is zijn de hormonen overgegaan in diepe liefde. Nou ja, die zit soms gewoon zo diep dat je haar niet continue opmerkt ;-).

Nuchterheid

De kunst van een gezonde relatie is dat je behalve een flinke dosis liefde, ook een flinke dosis nuchterheid meebrengt. Want van niet slapen, je kinderen als een taxibedrijf rondrijden van hot naar her en ergens tussendoor ook nog je huis bijhouden en je werk doen word je over het algemeen niet bepaald een superrelaxed mens. En ook dat hoort erbij. Natuurlijk is het in de eerste plaats heel goed dat je op je eigen grenzen let en goed voor jezelf zorgt, maar de mama’s van tegenwoordig hebben serieus veel op hun bordje. 
Maar is dat erg? Ik vind zelf van niet. Ik geniet van mijn werk. Ik geniet ervan als het gezellig is in mijn huis. En ik geniet ervan als mijn kinderen genieten van hun sportactiviteiten en hun vrienden. Maar pff, wat vraagt het af en toe veel van je.

Dus nu je weet dat het normaal is dat je relatie soms meer een bv kan zijn dan een romantisch avontuur, even terug naar je vraag. De balans in jullie relatie is zoek, tenminste dat idee heb je. Want een bv zijn is één ding, erin doorslaan en alleen nog maar een moederconcern worden moet je niet willen.

Concrete tips:

1. Zorg goed voor jezelf en hou je eigen grenzen goed in de gaten. Een enorm cliché, maar het betekent meer dan af en toe ‘nee’ zeggen. Het is vooral: bewust kiezen waar je ‘ja’ tegen zegt.
2. Zorg daarnaast dat je je mooi voelt. Dat je naast je rol in je gezin ook vrouw en vriendin bent. Zorg goed voor je lijf én je geest. Een killer body is niet nodig, dat weet je zelf ook. Als ik een fantastisch lijf heb, maar mijn ogen niet sprankelen, ben ik niet half zo aantrekkelijk dan wanneer ik een normale mensen lijf heb en wel sprankel. Vind die sprankel terug.
3. Creëer momentjes met elkaar. Begin daar eerst mee. Dat is behapbaar en overzichtelijk en het zorgt er ook nog eens voor dat je je verbonden voelt met elkaar. Een klein kusje hier, een glaasje wijn bij de openhaard daar, een liefdevol appje… Begin klein. Maar dit begin is wel belangrijk, want het zorgt ervoor dat je elkaars nabijheid  als vertrouwd en prettig ervaart. Als je elkaars nabijheid als onbekend ervaart valt het niet mee ineens een avond samen iets leuks te gaan doen.
4. Creëer herinneringen. Ga dus niet per se samen iets doen ‘omdat dat ook nog moet’, maar omdat jij en je man sámen een toekomst hebben. Samen tijd doorbrengen is dus in feite een lange termijn investering.
5. Geniet van je tijd samen. Heerlijk dat je je even het hof mag laten maken of flirterig kunt glimlachen naar je man. Wedden dat hij wel vaker van dit soort momentjes wil hebben?

Heel veel succes, powermama!

Liefs Cocky

Heb jij een vraag voor Cocky?

11 + 6 =

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.