Voor ons is het een bewuste keuze om ouders van één kind te zijn. Inmiddels is Joah bijna 12 jaar en ikzelf bijna 40 en krijg ik niet meer zo vaak de vraag wanneer de tweede komt. In het begin was dat wel anders. Om de haverklap vroegen mensen, meestal vreemden, aan mij wanneer de tweede zou komen en of ik alweer zwanger was. Iedere keer legde ik uit dat we bewust kozen voor één kind. Ook al realiseerde ik me goed dat er ook ouders zijn die geen keuze hebben en alles zouden doen om één kind te krijgen. Stel je voor dat ik toch nog een keer zwanger was geworden, dan werd de baby in liefde ontvangen.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben altijd wat angstig geweest. Vroeger maakte ik me grote zorgen over de wereld, mijn familie en mijzelf. Zodra ik iets voelde in mijn lichaam, dacht ik dat het iets ernstigs was. Nu ik ouder ben, weet ik dat dit te maken heeft met controle en de wens om alles perfect te willen doen. Daar hoort ziek zijn niet bij.

Op mijn 17e kreeg ik verkering met Jorn. We voelden dat we voor elkaar bestemd waren en hadden het al snel over trouwen en kinderen. Vanaf het begin was ik er duidelijk over dat ik geen kinderen wilde; hij zou alleen mij krijgen. Dit was prima voor hem, al vond hij het wel jammer.

Dat ik geen kinderen wilde, had ook te maken met angst. Want bij een zwangerschap heb je geen controle over je lichaam. Niet dat je dat anders wel hebt, maar daar kwam ik pas dertig jaar later achter. Na zeven jaar huwelijk vertelde Jorn dat hij een kinderwens had. Ik schrok hiervan; we hadden toch wat afgesproken?

Het was toch goed met ons tweeën?

Maar God veranderde mijn hart. Op een conferentie vertelde ik een andere moeder eerlijk over mijn strijd. Ze zei: ‘Waarom niet?!’ Dit was een eyeopener voor mij. Langzaam veranderde ik van gedachten. Ik kreeg vertrouwen en ervoer dat God tot mij sprak: ik zou een voorspoedige zwangerschap, een goede bevalling en een gezond kind krijgen. Uiteindelijk besloten we ervoor te gaan. En wat een zegen is Joah. Soms is het een uitdaging om hem, met zijn hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid, te geven wat hij nodig heeft. Maar hier schrijf ik ongetwijfeld nog eens over in een volgend blog. Toch is Joah vooral een cadeau dat ik nooit had willen missen. We hebben ons weleens afgevraagd of we nog wilden gaan voor een tweede kind. Maar ik heb niet meer die rust en bevestiging ervaren als bij Joah.

Ik leerde een belangrijke les: om op Hém te vertrouwen in plaats van op mijn angsten. God is in control. En Hij veranderde mijn hart. Zo kan hij ook jouw hart veranderen. De vraag is alleen… durf jij los te laten?

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

brief van paulus

Een brief voor mij van Paulus

De opleiding die ik als beginnende protestantse godsdienstleerkracht  moet volgen, is van start gegaan. Ik kijk op het onlineleerplatform naar de vakken die ik het komende jaar moet volgen. Het zweet breekt me uit als ik de cursushandleidingen doorneem....
het eerste lied

Het ontvangen en doorgeven van Gods zegen

Sifra Bekx schreef een prachtig blog over het zegenen van je kinderen, die we hier graag delen. ‘Mam, mam… Je bent vergeten ons te zegenen’, zucht Janoah terwijl we klaar zijn met bidden en Bijbellezen. ‘Oh natuurlijk lieverd, wat goed dat je er nog aan denkt’, zeg...
groeipijn

Groeipijn

Midden in de nacht sta ik op de gang een hek te bouwen van twee lege wasmanden. Blijkbaar niet zo zachtjes als dat ik dacht, want achter mij hoor ik gestommel. ‘Wat doe je?’ zegt mijn man al gapend. ‘Oh, gewoon. Ik vind het maar niks, dat dat traphekje weg is,’...
ontbinden

Ontbinden

Het was een romantisch sprookje, de dertien jaar dat ik mijn leven met Alex mocht delen. We waren in alle opzichten met elkaar verbonden: door de ringen om onze vingers, de gezamenlijke bankrekening, ons geloof in God, maar bovenal door onze kinderen. Tot dat...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.