Voor ons is het een bewuste keuze om ouders van één kind te zijn. Inmiddels is Joah bijna 12 jaar en ikzelf bijna 40 en krijg ik niet meer zo vaak de vraag wanneer de tweede komt. In het begin was dat wel anders. Om de haverklap vroegen mensen, meestal vreemden, aan mij wanneer de tweede zou komen en of ik alweer zwanger was. Iedere keer legde ik uit dat we bewust kozen voor één kind. Ook al realiseerde ik me goed dat er ook ouders zijn die geen keuze hebben en alles zouden doen om één kind te krijgen. Stel je voor dat ik toch nog een keer zwanger was geworden, dan werd de baby in liefde ontvangen.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben altijd wat angstig geweest. Vroeger maakte ik me grote zorgen over de wereld, mijn familie en mijzelf. Zodra ik iets voelde in mijn lichaam, dacht ik dat het iets ernstigs was. Nu ik ouder ben, weet ik dat dit te maken heeft met controle en de wens om alles perfect te willen doen. Daar hoort ziek zijn niet bij.

Op mijn 17e kreeg ik verkering met Jorn. We voelden dat we voor elkaar bestemd waren en hadden het al snel over trouwen en kinderen. Vanaf het begin was ik er duidelijk over dat ik geen kinderen wilde; hij zou alleen mij krijgen. Dit was prima voor hem, al vond hij het wel jammer.

Dat ik geen kinderen wilde, had ook te maken met angst. Want bij een zwangerschap heb je geen controle over je lichaam. Niet dat je dat anders wel hebt, maar daar kwam ik pas dertig jaar later achter. Na zeven jaar huwelijk vertelde Jorn dat hij een kinderwens had. Ik schrok hiervan; we hadden toch wat afgesproken?

Het was toch goed met ons tweeën?

Maar God veranderde mijn hart. Op een conferentie vertelde ik een andere moeder eerlijk over mijn strijd. Ze zei: ‘Waarom niet?!’ Dit was een eyeopener voor mij. Langzaam veranderde ik van gedachten. Ik kreeg vertrouwen en ervoer dat God tot mij sprak: ik zou een voorspoedige zwangerschap, een goede bevalling en een gezond kind krijgen. Uiteindelijk besloten we ervoor te gaan. En wat een zegen is Joah. Soms is het een uitdaging om hem, met zijn hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid, te geven wat hij nodig heeft. Maar hier schrijf ik ongetwijfeld nog eens over in een volgend blog. Toch is Joah vooral een cadeau dat ik nooit had willen missen. We hebben ons weleens afgevraagd of we nog wilden gaan voor een tweede kind. Maar ik heb niet meer die rust en bevestiging ervaren als bij Joah.

Ik leerde een belangrijke les: om op Hém te vertrouwen in plaats van op mijn angsten. God is in control. En Hij veranderde mijn hart. Zo kan hij ook jouw hart veranderen. De vraag is alleen… durf jij los te laten?

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

De Tas

De Tas

Daar gaan we dan. In de auto naar een feestje van lieve vrienden. Bestemming: een leuk paviljoen aan de Zeeuwse kust. Na inmiddels meer dan twee jaar moederen voel ik me een ware inpakkoningin als het gaat om ‘De Tas’. Hoe vaak zeggen wij als ouder wel niet: zit alles...
maskers af

Maskers af: waarom schaamte een grote rol speelt bij dit thema

Ik ben voorstander van het eerlijk en oprecht zijn en het echte leven laten zien. Maar ik begrijp het heel goed als dat niet en plein public gebeurt op social media. Mijn overbuurman weet toch ook niet precies wat er achter mijn voordeur gebeurt? Het nut van maskers...
wie zonder zonde is

Wie zonder zonde is

Ik sta te kijken hoe Daniël zijn fiets in de stalling zet. ‘Papa, papáááá!’, hoor ik plots een kindje achter me roepen. Ik draai me om en zie hoe een jochie van een jaar of vijf huilend naar zijn vader rent. Nog voor het ventje bij zijn papa is, brult die dat hij als...

Ademhalen is het begin van alles

Ademhalen is het begin van alles “Toen maakte God, de Heer, de mens. Hij blies adem in zijn neus, en toen ging de mens leven.” Genesis 2:7 Adem… het fysiologische proces van zuurstof inademen zorgt ervoor dat we kunnen leven. Maar heb je ooit beseft, dat God het is...

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Weekly Devotional en Squad e-Magazine! 

*Met je aanmelding geef je ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.