Voor ons is het een bewuste keuze om ouders van één kind te zijn. Inmiddels is Joah bijna 12 jaar en ikzelf bijna 40 en krijg ik niet meer zo vaak de vraag wanneer de tweede komt. In het begin was dat wel anders. Om de haverklap vroegen mensen, meestal vreemden, aan mij wanneer de tweede zou komen en of ik alweer zwanger was. Iedere keer legde ik uit dat we bewust kozen voor één kind. Ook al realiseerde ik me goed dat er ook ouders zijn die geen keuze hebben en alles zouden doen om één kind te krijgen. Stel je voor dat ik toch nog een keer zwanger was geworden, dan werd de baby in liefde ontvangen.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben altijd wat angstig geweest. Vroeger maakte ik me grote zorgen over de wereld, mijn familie en mijzelf. Zodra ik iets voelde in mijn lichaam, dacht ik dat het iets ernstigs was. Nu ik ouder ben, weet ik dat dit te maken heeft met controle en de wens om alles perfect te willen doen. Daar hoort ziek zijn niet bij.

Op mijn 17e kreeg ik verkering met Jorn. We voelden dat we voor elkaar bestemd waren en hadden het al snel over trouwen en kinderen. Vanaf het begin was ik er duidelijk over dat ik geen kinderen wilde; hij zou alleen mij krijgen. Dit was prima voor hem, al vond hij het wel jammer.

Dat ik geen kinderen wilde, had ook te maken met angst. Want bij een zwangerschap heb je geen controle over je lichaam. Niet dat je dat anders wel hebt, maar daar kwam ik pas dertig jaar later achter. Na zeven jaar huwelijk vertelde Jorn dat hij een kinderwens had. Ik schrok hiervan; we hadden toch wat afgesproken?

Het was toch goed met ons tweeën?

Maar God veranderde mijn hart. Op een conferentie vertelde ik een andere moeder eerlijk over mijn strijd. Ze zei: ‘Waarom niet?!’ Dit was een eyeopener voor mij. Langzaam veranderde ik van gedachten. Ik kreeg vertrouwen en ervoer dat God tot mij sprak: ik zou een voorspoedige zwangerschap, een goede bevalling en een gezond kind krijgen. Uiteindelijk besloten we ervoor te gaan. En wat een zegen is Joah. Soms is het een uitdaging om hem, met zijn hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid, te geven wat hij nodig heeft. Maar hier schrijf ik ongetwijfeld nog eens over in een volgend blog. Toch is Joah vooral een cadeau dat ik nooit had willen missen. We hebben ons weleens afgevraagd of we nog wilden gaan voor een tweede kind. Maar ik heb niet meer die rust en bevestiging ervaren als bij Joah.

Ik leerde een belangrijke les: om op Hém te vertrouwen in plaats van op mijn angsten. God is in control. En Hij veranderde mijn hart. Zo kan hij ook jouw hart veranderen. De vraag is alleen… durf jij los te laten?

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Ik verwacht te veel van mezelf

Ik ben moe. Intens moe. Corona heeft na twee jaar uiteindelijk ook bij ons gezin aangeklopt. Eerst testte ik positief, een dag later mijn echtgenoot en weer een dag later was zoonlief aan de beurt.  Ik ben er een week flink ziek van geweest. Keelpijn, hoofdpijn,...

Fijne Hemelvaart, wat betekent Hemelvaartsdag?

'Fijne Hemelvaart!' Het is iets wat mijn collega's en ik elkaar toewensen terwijl ik school na een paar uurtjes werken verlaat. Het is woensdagochtend en vanmiddag vertrekken we voor een aantal heerlijke dagen naar een fijne camping in het Oosten van het land.   Maar...
onrust

Onrust die niet weggaat

Daar gaat ze weer naar school. Inmiddels zijn er bijna elke week gesprekken geweest met de juf. Wat is er toch aan de hand? Hoe kunnen we haar helpen? Het zijn vragen waar de school mee worstelt. Het lijkt wel of mijn dochter alles niet even goed begrijpt. We weten nu...
kwijt

Kwijt

‘Kom jongens, Teva’s aan dan stappen we in de bakfiets.' Snel pak ik mijn bankpas, slinger de natte handdoeken over de douchecabine en aai m’n hand door de natte haartjes van mijn blonde mannetjes. Zaterdag vroeg in de avond zoeven we nog even naar het dorp voor een...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.