‘Mam, ik vind het echt niet erg hoor, dat je me niet meer in de klas mag brengen,’ zegt ze dapper en enthousiast. ‘Gelukkig maar! Je bent ook al zo groot,’ antwoord ik geruststellend en opgewekt.

Mijn woorden zeggen echter iets heel anders dan mijn gevoel. Mijn jongste gaat naar groep 3 en ik ben daar op sommige momenten, zoals deze, nog helemaal niet aan toe. Ik wil nog geen afscheid nemen van dit stukje kleutertijd. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ze haar eerste stapjes zette in het klaslokaal van groep 1.

Ik wil haar gezellige geklets achterop de fiets nog niet loslaten.  Ik wil haar aan de hand mee naar binnen nemen het lokaal in. Genieten van haar getreuzel en getwijfel bij het planbord: wordt het de huishoek, tekenen of de tablet? Wat zou ik nog graag met haar op mijn schoot op het veel te kleine stoeltje zitten en afscheid nemen met een kus en een knuffel en zeggen: ‘Tot vanmiddag, lieverd!’ Een laatste gedag zeggen door buiten te zwaaien bij het raam. Mag ik alle gevoelens die daarbij komen kijken nog even vasthouden?

Door corona is dit fijne ritueel me plots ontnomen. Ik had er zo graag langzaam afscheid van willen nemen, maar van de ene op de andere dag werd het anders. Nu is ze 6 en fietst ze elke dag zelf en parkeert ze haar fiets in het vak van groep 3. Ik moet buiten het hek wachten, tot ze nog even snel haar schooltas op komt halen en na een snelle kus en knuffel de school binnenrent. Ik steek nog een hand op en probeer haar enthousiast gedag te zwaaien, maar ze lijkt me niet eens meer te zien.

Ik mag niet meer mee. Voor de zomervakantie moest ik daar al aan wennen, maar nu ze in groep 3 zit, is het definitief voorbij. En deze tijd komt nooit meer terug. Alle drie mijn meiden zijn de kleutertijd ontgroeid. Mijn hoofd weet dat het goed is, al brult mijn hart zoveel anders. De jongste is er ook duidelijk klaar voor. Ze gaat vol vertrouwen en uitbundigheid en verslindt leesboekjes en rekent alsof het een lieve lust is. Bye, bye kleutertijd! Hallo, groep 3! Zij kan er mee dealen. Nu ik nog. 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Weekly Devotional en Squad e-Magazine! 

*Met je aanmelding geef je ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.