Ljouwert. De stad waar ik ontdekte wat het is om te ontdooien bij een diepfries. Waar ik onvoorwaardelijke liefde leerde kennen. Drie kinderen kreeg. Ik snap wel dat juist deze stad een top-drie notering in de Lonely-Planet kreeg. Ik sloot hem al jaren geleden in mijn hart. Wil je van de zomer eens kennismaken met de stad van Escher, Fryske Dumkes en de Wiersma’s (dat zijn wij dus)? Het is hier met kinderen superleuk!

Tien tips voor een topweekend (met kids) in de Culturele Hoofdstad van Europa:

#1 Begin op het Oldehoofsterkerkhof. De toren van de Oldehoven staat zo megascheef dat hij alleen van buiten al de moeite van het bezichtigen waard is. De kenners zeggen dat hij ‘op syn minst sa skeef’ staat als de beroemde toren in Italië. Klim naar boven voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Wie durft het aan om in het glazen bakje bovenop de toren naar beneden te kijken? En oh ja… ben je warm van de klim? Beneden wachten heerlijke fonteintjes op jou en je kids. Goed voor uren speelplezier!

#2 Na de Oldehoven volgt de Kleine Kerkstraat. Een zalig straatje vol met fijne boetiekjes. Een Fries suikerbrood scoor je er zeker bij bakkerij Salverda, voor fijne producten om te smullen kun je terecht bij house of taste en bij Barrevoets eet je een ‘broadsje’ en zit je ‘smûk’. Sla natuurlijk de Zuivelhoeve (riperkrite kaas is echt Fries!) niet over en oh een ijsje bij Puur, en, en…. Gelukkig staat er aan het eind van de Kleine Kerkstraat geen weegschaal.

#3 Het natuurmuseum is altijd weer een feest. Ik kom er al sinds de kinderen klein zijn en de oudste (nu 9) vindt het nog steeds leuk. Kijk mee wanneer er echte dieren worden opgezet, verkleed je als een heuse tandarts en stap in een levensgrote neus. Hé, wie heeft daar op de gang gepoept? Als je geluk hebt is de draak Li Ming te bezichtigen. ‘In hiele boel wille foar elkenien.’

#4 Op vijf plekken in Leeuwarden (van het Fries museum tot het station) vind je prachtige schilderingen op de grond in de stijl van Escher. Als je een beetje scheef gaat staan lijkt het net of je de diepte in valt of juist een trap opklimt. Superleuk gedaan en een ware belevenis voor de kids. Als je toch onderweg bent, loop dan ook langs de ‘mistfontein’ met de mooie witte kindergezichten.

#5 Stiekem wil ik dit niet vertellen dan blijft er meer te ontdekken voor ons. Maar op 17, 18 en 19 augustus komen er reuzen naar Leeuwarden. Een spektakel van jewelste dat je echt niet wilt missen. Wij kijken er met z’n allen al heel lang naar uit! Ik heb zelfs begrepen dat ze ’s nachts gewoon in de stad liggen te slapen. Maar misschien is dat ook wel een fabeltje.

#6 Houd je van duurzame kinderkleding die ook nog hip is? Neem dan zeker even een kijkje bij de winkel van Anyke Lont op de Nieuwestad. Bij Vierseizoenen kijk je je ogen uit! In elk hoekje van de winkel is weer iets nieuws te ontdekken. Anyke heeft ook prachtig speelgoed en leuke kraamcadeautjes. Je wordt altijd even hartelijk ontvangen weet ik uit ervaring.

#7 De kinderen weten het al… bij ‘Het leven’ op de Tweebaksmarkt kun je echt genieten. Een dikke bak met speelgoed staat buiten voor ze klaar en binnen is er een nog grotere speelhoek. De spareribs zijn niet te versmaden en fijn voor tussen de middag: je bestelt er voor de kids met een gerust hart een gewone boterham met kaas of pindakaas en een glas melk. Oh en ALS je ’s avonds oppas hebt, deel dan samen een heerlijke plank bij Douwe en Ypie van Sjoddy in dezelfde straat. Zo heerlijk krijg je het nergens anders!

#8 Als je even oversteekt zie je de oude gevangenis. Het gebouw is al een belevenis op zich, maar je kunt je ook laten rondleiden door een heuse gevangenbewaarder. Superspannend! In het pand zitten verder diverse kleine ondernemers en ook de nieuwe bieb is een bezoekje waard. De kinderafdeling is er super en je kunt er gerust even een uurtje rondscharrelen (ook als je niets kunt lenen omdat je niet uit de buurt komt).

#9 Je kunt op je telefoon een gratis app downloaden om geocaches te vinden (c:geo). Een soort mini-schatzoeken. Onze kinderen vinden het steeds weer een leuk uitje en het is nog helemaal gratis ook! In Leeuwarden liggen er verschillende verstopt. Geef ons even een hint als je die bij de 1e Kanaalsbrug hebt gevonden. Wij weten tot op de dag van vandaag niet waar hij ligt!

#10 Huur een fiets en rijd via het buurtschapje Snakkerburen (bezoek zeker even de dorpstuin!) naar Wyns. Als het mooi weer is drink je bij eetcafe de Winze aan het water een heerlijke cappuccino terwijl de kinderen zich in de speeltuin uitleven. Neem daarna het pontje en fiets langs de Dokkumer Ee weer terug. Je fietst dwars door het echte Friese Landschap!

#… Tja, eigenlijk kan ik wel doorgaan tot de honderd. De speeltuin in de vossenparkwijk is zalig (en omheind!), op vrijdag is er markt op het Zaailand, in de prinsentuin picknick je onder de bomen aan het water, bij ‘het stenen tijdperk’ drink jij koffie terwijl je kids gratis met duizenden legosteentjes spelen en ‘Blikspuit’ is minstens zo relaxt (de kinderen mogen er op de bar tekenen) en het kleine waterspeeltuintje bij de potmarge (stem onderling even af wie er wanneer is powermoms ;-). Bij de Toverlantaarn koop je prachtige kinderboeken en bij de Fakkel koop je een boek of een mooie kaart voor jezelf. Oh en juffrouw Dientje voor een plantje of een potje, en…

Nee, nu stop ik echt. Kom gauw je eigen Friese verhaal maken in Ljouwert!

 

 

 

 

 

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.